Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

venison 

všechny recenze uživatele

Shlédla jsem po dlouhé době a zdá se to tak trošku vyčpělé.. Kniha se mi ,jako jedna z mála Vieweghových, povedla, film mě však nepřesvědčil.. Až na rodinku Královu mě obsazení zklamalo.. Ondřej Pavelka mi přijde unylý a Vilma Cibulková špatně namaskovaná.. Citáty a ironické hlášky vyznívají jaksi křečovitě a do prázdna.. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Viewegha nečtu, takže jsem nemohl porovnávat film a jeho knižní předlohu, ale myslím, že by se mi do toho ani nechtělo. Po druhém shlédnutí jsem musel ubrat hvězdičku, protože jsem usoudil, že jsem se minule s těmi dvěma kousky až příliš odvázal. Příběh byl v podstatě nicneříkající, v závěru až zoufalý, Ondřej Pavelka nemá šanci dostat se mezi herce, na jejichž účinkování bych se těšil, takže jsem rád, že jsem film okomentoval, protože už na něj mohu zapomenout. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Vieweghovu knihu jsem nečetl, ale jako film na nedělní odpoledne je to příjemné. Trochu mě otravovaly všudypřítomné citáty - pokud byly v knize, tak to omlouvá režiséra - v tom případě však jen vzrůstá můj nezájem vůči Vieweghovi.. tolik citátů, to snad využije jen někdo, kdo si musí něco dokazovat. Co se filmu týče, Geislerová, Pavelka, Lasica a Cibulková výborní! ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Viewegha občas čtu. Nejsem jeho skalní příznivec ani odpůrce. Snad po něm v budoucnu i nějaký ten staromilský pejsek štěkne. S filmy podle jeho knih je to asi stejné. Jsou stejně populární a stejně ploché. Citáty klasiků to nedohoní. Ne že by proměny hrdinky Výchovy dívek v Čechách byly nezajímavé nebo nemožné, ale v tomhle bleskovém pojetí je ani Anna Geislerová nemohla při nejlepší vůli stihnout. Naťukávání, nedodělávky, zjednodušování, spojení všedního s výstředním – typický Viewegh. Spolehlivá „nenuda“ (zábava nemohu říct). A Jana Švandová mi v roli učitelky sexuální výchovy připadala vyloženě trapná. ()

no2 

všechny recenze uživatele

4/10 - Výchova dívek v Čechách není špatný film. Není o moc horší než Báječná léta pod psa. Jenže - literární předloha, podle které byla Výchova natočená, je už o třídu níž než Léta... V tom je ten problém. Natočit nějaký film podle některého Vieweghova románu znamená sice slušný divácký ohlas, ovšem na Českého lva či na jiné ocenění tohle prostě nemá. V případě Něžného barbara měl Petr Koliha k dispozici kvalitní literární předlohu a filmem nic nezkazil. U Výchovy... režisér svůj um potvrdil a dopadlo tak, že film převyšuje knihu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama