Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co do gagovosti nijak originální veselohra, ale co naplat, pořád je to Vlasta Burian. A ten dokázal, stejně jako Lída Baarová (i když ta na podstatně menším prostoru), zahrát dvě zcela odlišné postavy. A co si budeme povídat, bavit vás nebude jenom postava Lelíčka - ačkoliv jeho novátorské přístupy k mocnářské úloze a řízení státu jsou skutečně hodně cool. A pak je tu ten fakt, že já osobně vždycky fandil Sherlocku Holmesovi, kterého sice Martin Frič poněkud nepatřičně ztvárnil jako velkého světáka a neohroženého pistolníka, ale já mu to prostě žeru a beru to jako příjemnou změnu:) Takže ve výsledku si ode mě tenhle portorický salám odnese 70%. ()

petz1985 

všechny recenze uživatele

jeden z neoblíbenějších filmů s Vlastou Burianem, jeho dvojrole je opravdu vydařená, stejně jako postavy Lídy Baarové. no co se dá dělat Baarová byla opravdu jenda z nejkrásnějšách žen své doby. Ale největší šanci na hrdinu filmu je Holmes v podání Friče. A za naprosto geniální považuju skupinku anarchistických atentátníků u dvora, takové zjevy posbírat dalo asi práci :-) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pod Lamačovým vedením v Burianově filmu si tentokráte Frič troufl na hereckou úlohu. Holmes v jeho podání je skutečně cosi nevídaného, zvlášť, když mu chybí Watson. Konečně téma variací na Doylea, tady v původním přepisu Vavrise a později Wassermana, je ve střední Evropě let 30. skutečně jako šafránu. Celkem vznikly filmy tři, dva z toho v režii Lamače. Po dvojprodukci Lelíčka udělal ještě v Německu Psa baskervillského v roce 1936 a rok na to se tématu chopili oblíbení říšští herci Hans Albers a Heinz Rühmann v Der Mann, der Sherlock Holmes war. Jinak docela ujíždím nad absurdním tancem Betty Kysilkové a mám chmury z toho, že dvojroli, kterou nakonec zahrála Lída Baarová (ač nádherná, herečka teprve začínající), měla patřit Suzanne Marwille (stejně libého zjevu, nadto filmových zkušeností nezanedbatelných). Tu tedy alespoň Firč odškodnil v Pobočníku Jeho Výsosti. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem Lelíčka miloval a jak už to bývá, ta láska už je pryč. Film má výbornou atmosféru a taky hudba to hodně zvedá. Jinak je to ale v podstatě o ničem a ani Burian se nezdá v bůhvíjaké formě, pár povedených scének, zbytek vata. Lída Baarová v té době ještě neuměla vůbec hrát. Dalo se určitě vytěžit mnohem víc, asi se nechtělo...70% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je další zabydlování Vlasty Buriana ve zvukovém filmu a jen potvrzuje, že se přímo pro něj narodil. Ač má výtečnou mimiku, jeho nejsilnější zbraní je jeho pohotová vyřídilka a bez zvukového filmu bychom o ní přišli. Pro mě Lelíček patří spíše k filmům Vlasty Buriana druhého sledu. Společně například s C. a k. polním maršálkem, filmem Anton Špelec, ostrostřelec a Hadimrškou. To ovšem nemění nic na tom, že všechny jsou stále skvělá volba na večer s výtečnou komedií. Jen zkrátka nedosahují absolutního vrcholu jeho nejlepších filmů. Tradičně bláznivý příběh je obohacen dvojrolí Vlasty Buriana. Všem, co jej mají rádi, můžu doporučit. Dostanete ho tentokrát dvojitou dávku. :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Úvodná scéna, kde Sherlock Holmes (Martin Frič) hovorí po anglicky, nebola ešte v 90. rokoch súčasťou kópie filmu. (Raccoon.city)
  • Keď mal Vlasta Burian (Lelíček / Fernand XXIII) objať Lídu Baarovú (kráľovná / kráľovnina dvojníčka) tak prehlásil "Proboha, tohle mám obejmout? Takovou krásu! Vždyť já nevím, Lamači, kam mám dát ten palec. Mně ten palec hrozně vadí.“ (Raccoon.city)
  • Lída Baarová (Kráľovná) prežila počas filmovania prvý milostný románik presne na svoje osemnáste narodeniny s režisérom Karlom Lamačom. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama