Reklama

Reklama

Vice

  • Česko Muž v pozadí (více)
Trailer 1
USA, 2018, 132 min

Režie:

Adam McKay

Scénář:

Adam McKay

Kamera:

Greig Fraser

Hrají:

Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Alison Pill, Eddie Marsan, LisaGay Hamilton, Jesse Plemons, Bill Camp, Don McManus, Lily Rabe (více)
(další profese)

VOD (1)

Příběh Dicka Cheneyho, nejvlivnějšího viceprezidenta, jehož politika významně ovlivnila průběh dějin. Životopisné drama Vice získalo osm nominací na Oscara včetně kategorie za nejlepší film. Christian Bale ztvárňuje Dicka Cheneyho v tomto epickém příběhu o tom, jak se obyčejný washingtonský úředník nepozorovaně dostal až po bok amerického prezidenta George W. Bushe a stal se nejmocnějším mužem planety, který zásadně změnil zemi i celý svět. V dalších rolích této temně komediální sondy do zákulisí americké politiky se představují Amy Adamsová, Steve Carell a Sam Rockwell. (Cinemax)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (171)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Adam McKay má potrebu byť angažovaný. A neberiem mu to. Dokonca musím povedať, že dokáže svoje skúsenosti z komediálneho žánru veľmi dobre zúžitkovať aj na tomto poli. Vice je film na diskusiu. Čo je veľká rarita. Nastoluje presne dané otázky, fakty a situácie, ktoré by nám mali hlavnú postavu výrazne znechutiť. Na druhú stranu si ale udržuje rozprávačskú integritu a prezentuje nám Dicka Chaneyho ako family mana. A je v tej pozícií uveriteľný. Najlepšie na filme je duo Bale a Carell. Tí si kradnú všetko pre seba. Ale spôsob akým je film vyrozprávaný. To, že sa snaží byť pre široké publikum aj napriek téme o ktorej rozpráva( niečo čo sa Reitmanovi vo The Front Runner až tak nepodarilo), ukazuje na túžbu vypovedať o tomto človeku o stave Ameriky a o ľuďoch čo v nej žijú a prinútiť k zamysleniu(čo ešte podtrháva vtipná a trefná potitulková sekvencia). Za mňa dobré, hravé a aktuálne. A zároveň si to našlo priestor na mierne náznaky, doslovný symbolizmus aj absurdný humor( scéna v reštaurácií alebo idylický koniec uprostred filmu). Treba vidieť a spraviť si vlastný názor. Vôbec nie také zlé ako sa môže z hodnotení zdať. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když Christian Bale na Zlatých glóbech poděkoval za inspiraci ke ztvárnění Dicka Cheneyho satanovi, jednak si získal sympatie Církve satanovy, jednak vystihl, čím je McKayův film problematický. Bere si velmi snadný terč a Cheneyho ukazuje bez jakýchkoliv nuancí jako nejdémoničtější figuru moderních amerických dějin, zodpovědnou za válku v Iráku, mučení vězňů a mnoho dalších zločinů proti lidskosti. Přes Baleovu přesvědčivou fyzickou transformaci v mocného politika a vtipné etudy herců ve vedlejších rolích (ovšem vtipné podobným způsobem jako camea známých osobností ve Zprávařovi), jde o jednorozměrný portrét ďábelské figury bez jakékoli psychologické hloubky, nesdělující nic, co bychom nevěděli. Navíc je to film rutinně zrežírovaný, ošklivý, fádní a hlavně - oproti Sázce na nejistotu, která tytéž zcizovací postupy využívala mnohem systematičtěji - nezábavný. Elitářské povyšování se nad diváky, kterým se Vice zřejmě nebude líbit (dívka v mezititulkové scéně, sdělující své kamarádce, jak se těší na další díl Rychle a zběsile), je pak, navzdory tomu, jak vychytrale se film tváří, opravdu hloupé. 50% ()

Reklama

vurhor 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se může zdát, že Vice bude zase jen dalším ne příliš zajímavým filmem o politice, nicméně snímek překvapí svými vcelku často humornými sekvencemi, plus v občasných fázích i poetickou symbolikou, na kterou člověk v takových typech filmů není vůbec zvyklý. A rozhodně to není natočené špatně, jen je to takové nekonzistentní a skákavé. Jako kdyby film sám nevěděl, čím teda vlastně má být. Zda teda opravdu vážným politickým dramatem, pojednávající o drsoňovi Cheneymu, který se po téměř celou dobu své politické kariéry držel přísloví "účel světí prostředky", nebo jen pouhou satirou, která se vlastně zas až tak važně nebere. Tyhle skoky, plus i určitá unáhlenost v poslední třetině, filmu dost škodí. A je to škoda, protože onen sled událostí je rozhodně zajímavý a poutavý, ovšem člověk se musí v onom období, tedy léta 2000-2009, trochu vyznat, jinak se může lehce ztratit. Nemluvě také o parádních hereckých výkonech samých sympaťáků, přičemž Amy Adams asi začnu přát Oscara. Kdyby ten film stál pevněji nohama na zemi a pár věcí si odpustil, šlo by o velice slušné politické drama. Krapet škoda. Lepší 3* ()

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Dobrej i špatnej film. Tam, kde byl Big Short zábavnej a svěží, tak tam je Vice trapnej a otravnej. Jeden by mohl argumentovat, že je to McKayův režijní styl, ale tou svojí sugestivní montáží si akorát neúspěšně hraje na Ejzenštejna 21.století (furt vám bude cpát, jak se máte cejtit a jaký asociace máte mít... ) . Je to škoda, protože ten film se tváří intelektuálně, ale v podstatě je strašně primitivní. Všichni herci hrajou samozřejmě skvěle, jen teda ten hyperrealistický make-up možná víc škodí než pomáhá. Připadám si teď jak nějaká konzervativní republikánka (což nejsem), hejtit takhle ultra liberální film (čehož si je ten film samozřejmě sám vědom a snaží se to zahrát do outu meta humorem). Je to prostě jako dívat se na dokumenty Michaela Moora. Je to všechno strašně poutavý a člověk by tomu chtěl věřit. Ale je jen jeden úhel pohledu. Ach ta politika. Sorry, mrzí mě to:( McKayi, natoč raději Anchormana 3, prosím. ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Lze přirovnat k Sequensovu třicetidílnému opusu. Možná ještě přesněji k Vávrovým Dnům zrady. Vávra se také dovolával "faktické" přesnosti. Ovšem mezi "fakty" a "výběrem fakt s dramatizační přílohou" je propastný rozdíl. Film rozhodně není médiem vhodným ke studiu fakt, je moc krátký a povrchní a především: upírá studujícímu iniciativu. Ukáže mu jen to, co ukázat chce, a ještě mu to dramatizačně ochutí. Přitom tyhle filmy se snaží lidem vymýt mozky právě tím, že se tváří jako fakticky přesné. --- Poslední dobou se ve světě (kdepak u nás) dost řeší dezinformační kampaně moderované z Ruska a Číny. Je to dost rafinovaný kumšt a může skutečně napáchat hodně škody - ovlivnit lidi, aniž si to uvědomují. Možná se ale nakonec ukáže, že obranu je třeba mobilizovat nikoli podle místa původu, nýbrž podle obsahu. Velmi, velmi mnoho "pravdivých" děl by sítem neprošlo. --- Jenže je tady svoboda slova. Filmoví tvůrci mají právo vyjádřit názor jaký chtějí a prostředky jakými chtějí. Nechtěl bych přijít o svobodu slova. Ale uvítal bych, kdyby tvůrci takového svinstva riskovali alespoň pořádnou přesdržku. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (9)

  • Bill Pullman natáčel scény pro film jako Nelson Rockefeller, ale jeho scény byly vystřiženy z finálního sestřihu filmu. (BMW12)
  • Bývalí poradci Bílého domu Ivanka Trump a Jared Kushner se zúčastnili projekce tohoto filmu, ale v polovině odešli. Jejich motivace k tomuto činu nejsou známy. (ČSFD)

Související novinky

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

Na Febiofestu uvidíte oscarové snímky

19.03.2019

26. ročník Mezinárodního filmového festivalu – Febiofest přiveze do Prahy francouzského herce a režiséra Louise Garrela, který 25. března osobně uvede svůj nejnovější film Věrní nevěrní. Komediální… (více)

Studio United Artists znovu ožívá

Studio United Artists znovu ožívá

06.02.2019

Sto let poté, co legendární tvůrci D. W. Griffith, Mary Pickford, Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks založili první distribuční a produkční společnost na podporu nezávislých filmových umělců, studio… (více)

Reklama

Reklama