Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

swed 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře jako metafora citové vyprahlosti a neschopnosti komunikovat (slova zde nahrazuje sex). Ang Lee ještě více posílil moji viru v něj, coby režiséra, který nemá problém vtáhnout diváka do ohniska vyprávění a nechat ho tak prožívat to, co samotné postavy. Má-li navíc po ruce kvalitně vystavěnou zápletku a spolehlivé herce (fantastická Christina Ricci!), o výsledku netřeba pochybovat. Brilantně vystavěné psychologické drama. 9/10 ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, chytlavý scénář a promyšlená režie, ale já to řeknu naprosto jednoduše. Mně se ten film prostě nelíbil. Ačkoliv hudbu Mychaela Danny zbožnuju, tentokrát mě minul. Kdyby Lee točil historické drama nebo něco s indiánskou tématikou, určitě by jeho hudba skvěle zapadla do kontextu díla, ale do rodinného dramatu nikoliv. Další problém jsem měl s velkým množstvím postav, které mohly být určitě víc rozvinuty a jejich motivace také nebyla vždy nejjasnější.. Nabízí se srovnávání s dalšími rodinnými dramaty jako například veleslavné a velenaivní American beauty, které ovšem není zdaleka tak povrchní jako Ledové bouře. Právě plochost jednotlivých postav mě skutečně překvapila. Až budu hledat solidní rodinné drama, určitě sáhnu jinde. Například k Co žere Gilberta Grapea. Zklamání, a to vysoké hodnocení mi zůstává záhadou. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Pokud chcete natočit film o bourání sexuálních tabu ve zmrzlém Connecticutu, vezměte na to chlápka z Tchajwanu... Literární kritik Dale Peck označil autora předlohy Ledové bouře za nejhoršího spisovatele této generace, navíc domýšlivého, zvráceného a zmateného. Přesto podle jeho knih vznikly dva filmy. Ledovou bouři natočil narcistní manýrista z Tchajwanu Ang Lee. U Tygra a draka podobné režisérovy atributy nevadí, film je spíše mystickou pohádkou. Ale u zobrazení reálného světa jde o tragédii. Najdeme zde vše - sraz americké rodiny na Den díkůvzdání, zmíněnou sexuální revoluci v Connecticutu, a to navíc na pozadí Nixonova skandálu, aby se tomu dodalo zvnějšku reálných prvků. Problém je, že zvnějšku. Samotné postavy trpí klasickým voděním za ručičku od autora, který jim říká, co mají dělat, než aby šlo o skutečné charaktery. Vnějškovým ozvláštněním jsou i zajímavé obrazy kamery, ale ani ty nás nenechají otevřít nitra hrdinů. Naopak - někdy si říkáte, proč se v těch intimních dialozích ty postavy chovají tak neskutečně pitomě? Snímek tak drží nad hladinou skutečně jen herecké výkony. Pro povrchní vnímatele kultury, umění a života, tuším se jim říkalo snobové, jde však o ideální snímek, který by si z tohoto úhlu pohledu rozhodně zasloužil Oscara. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o sexe a sexuálnom poznávaní a pritom to nie je ani komédia a ani nie je zbytočne vulgárny. Naopak, prekvapil ma svojou citlivosťou, dramatickosťou, zameraním sa na vzťahy. Film, z ktorého dýcha život samotný, prirodzený, bez príkras. Inteligentné spracovanie intimity, kde sa dospelí a deti správajú v podstate rovnako. Veľmi otvorený a úprimný snímok. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám silné podezření, že Ang Lee tenhle příběh vzal hlavně kvůli tomu, že se mohl vyřádit na ledové bouři a cinkajícím ledu, který pokryl všechno jako v zámku Sněhové královny. Vizuálně perfektní, zima zalézá i pod nehty, kluzko zraňuje chodce smrtící nejistotou, vzduch je křišťálově čistý a mráz svírá do krunýřů přírodu i lidi. ____ Studená a nehostinná krása ale charakterizuje i děj o monotónních nevěrách bez špetky citu a dokonce i bez většího zájmu o milostné vzrušení. Nevěra je jen způsob, jak zabít čas a zpestřit nudu v zaměstnání nebo v domácnosti. Ani v tomhle ale neuspokojuje, je to jen další z činností, které člověk musí vykonat, aniž by ho bavily. ____Jen málokdo se ze zoufalého ustrnutí ve stereotypu (stejně jako větvičky zamrzlé v ledu) dokáže vymanit. A téměř vždy musí jít takové vzrušení zevnitř, z charakteru člověka - jen to dokáže způsobit tání ledu. Takový je otec, kterého jeho práce baví a možná i děti, u nich je to ale spíše věkem plným objevování a nejspíš skončí brzy jako jejich neteční rodiče. Jediný kandidát na neustrnulý život za opojení z ledu zaplatí až příliš draze. ____ Chladné, malebné a nevzrušivé drama. /29. 9. 14./ ()

Galerie (21)

Zajímavosti (14)

  • Aj keď sa udalosti vo filme odohrávajú v novembri, natáčanie sa začalo v skutočnosti neskoro na jar. Svedčí o tom dostatok zelene na záberoch z exteriéru. (Pat.Ko)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)
  • Zahrnuté medzi „1001 filmov, ktoré musíte vidieť pred smrťou“, autor Steven Schneider. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama