• Cival

Typický film 50.let. Trapný, chladný, nudný, nadšený, komunistický...(19.2.2003)

• gouryella

Socialisticka blbost jak vysita - pro pracujiciho soudruhy se proste musi treba i cirkus postavit.(3.8.2002)

• ripo

Obliba filmů z cirkusového prostředí je dostatečně známa. Avšak i filmy, které jen dokumentárně zachycuji cirkusový program (sovětské filmy „Večer v cirku", „Ve světlech manéže" a „Aréna odvážných"), dosáhly nevšedního zájmu našich diváků. Autoři snímku „Cirkus bude" se rovněž rozhodli ukázat divákům výběr našich nejhodnotnějších cirkusových a artistických čísel — navíc však v rámci veseloherního děje. Jejich vpravdě průkopnický přístup k dané látce přinesl kladný výsledek: „Cirkus bude" je nesporně naše nejlepší filmová veselohra poslední doby, vzbudila při svém promítání na VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech nevšední pozornost i zájem zahraničních delegátů a byla též po zásluze odměněna. Má bystrý spád, jednotlivá čísla klasického cirkusového programu se střídají s vtipnými veseloherními situacemi. Celek poskytuje nejen přehlídku vynikající úrovně našich cirkusových umělců a artistů, ale opravdu vkusnou a veselou zábavu, vyznívající ve zdravou ústřední myšlenku filmu, že „chtějí-li všichni společně udělat něco dobrého pro lidi, musí se to podařit", jak to výstižně vyjádřil spoluautor a scénárista filmu Ivan Osvald v projevu před uvedením filmu na festivalu v Karlových Varech. Filmový přehled 38/1954(31.5.2009)

Asi vadí ta přílišná dobovost..!(11.8.2008)

• WANDRWALL

Film, ve kterém tuhne krev v žilách. Důvodem jsou úžasné výkony artistů.(8.9.2011)

• sinp

A opět Jaroslav Marvan v nechtěně směšné frašce útrpných padesátých let. Tuhle ale natočil pozdější mistr komedíí Oldřich Lipský používající svého oblíbeného prostředí cirkusové manéže. Nad jednáním postav je třeba zachovat maximální nadhled, ale slabá rutina je to v téměř všech měřitelných ohledech. Že tenhle film neleží v prachu je pouze Marvanovou zásluhou.(22.12.2005)

• Falcor

Zdravé socialistické nadšení i téměř nemožné dokáže. Hlavně, ať se nějak ti lidé zabaví. Já osobně nemusím ani cirkus, ani komunisty.(29.10.2005)

• Orlau32

Už tehdy v r. 1956 se mi to nelíbilo. Zdálo se mi, že kdyby nám pustili Hurvínka se Spejblem, že by to mělo větší efekt.(18.9.2011)

• blackrain

Tenhle film zrovna moc v lásce nemám. Příjde mi jako strašná ptákovina, i když zde hraje plno výborných herců. Nejvtipnější scény filmu byly s naháněním umělců, kteří byli všude možně jenom ne v cirkusu. Artisté by určitě slavili úspěch i v dnešní době. Předváděli skutečně zajímavé kousky. Film je bohužel poplatný době vzniku a znát to na něm je. To považuju za velkou smůlu.(28.11.2011)

Atmosféra doby se musí nutně logicky odrážet i v soudobě vznikajících filmových dílech. Po smrti obou komunistických státníků východního bloku Stalina a Gottwalda politická situace v Československu mírně povolila a ve filmu se zvolna začala objevovat nová témata i nové výrazové postupy. Režisér Oldřich Lipský tehdy natáčel svůj první samostatný celovečerní snímek a byl přesvědčen, že prostředí cirkusového šapité má pro diváka tu správnou vůni a poetiku. Scénář je pak upraven podle žádaných a v podstatě jediných možných šablon, které však v rámci celku nepůsobí zvlášť rušivě. Skutečně bych v tomto odlehčeném dílku nehledal prvky "budovatelské agitky". Spíše se jedná o krotkou satiru s řadou znamenitých humorných míst, fungujících na stejném principu jako o rok mladší Kadárova a Klosova Hudba z Marsu. Ústředním hrdinou je tak opět bručounský funkcionář, neschází ani tradiční byrokratický šiml a zahálčivý tlachal. Herecké obsazení je složeno z nejpopulárnějších tváří prvorepublikového (Marvan, Filipovský, Záhorský, Trégl, Fiala, Vojta) a těsně poválečného období (Hrušínský, Deyl, Kačírková, Kopecký, Lipský, Hlinomaz, Effa, Kemr) a divák má možnost sledovat toto zdánlivě nesourodé protnutí dvou generací. Lipský byl pak s prostředím cirkusu a jeho věrných služebníků dlouhodobě okouzlen a v pozdějších letech toto téma kreativně a barvitě upravoval a aktualizoval.(12.10.2008)

Nebyla bych tak přísná v hodnocení. Film byl poplatný době a tak se k němu i po letech přistupuje. Když už - tak alespoň zachování artistických výkonů slavných cirkusových rodin :o)(30.11.2007)

• starbrejkr

Dvojče Hudby z Marsu a už z toho je vše jasné. Naprosto snové herecké obsazení (takhle nabušených filmů zas tak není) a naprosto nudný příběh...ta polovina 50. let opravdu za moc nestála.(6.3.2008)

Ty tři hvězdičky jsou za ty výborné výkony artistů, které jsou opravdu skvělé a dobře natočené. Jinak je to typický film padesátych let, čili ovlivněn socialismem.(19.4.2004)

• cariada

Budovalo se i v cirkuse. No na výsledku je to znát. Ani Jaroslav Marvan to nezachrání.(23.12.2007)

• Danny F.

Vyjímky se najdou všude. A ani v české kinematografii to není jinak. 40%(27.12.2010)

Komedie pana Lipského mám velice rád, ikdyž vím jak moc miloval cirkus tak ani jeden z jeho cirkusových filmů se moc nevydařil. Je to sice bláznivé, rychlé se spoustou již legedárních herců, ale je to taky krapek nudné a hlavně to celé slouží jen k přehlídce artistických čísel.(17.7.2007)

• solskjaer

Lipského hooodně slabá chvilka na kterou se asi snaží zapomenout, neboť jde o naprostou kravinu s omšelým humorem a výslednou kvalitou daleko za očekáváním a za nadáním Lipského jako režiséra.(22.11.2004)

• Greg25

To se nedá....... Komunisticky ovlivněné filmy, jsou hrozné........ Vzhledem k tomu, že nesnáším komunisty a od svých raných let nemám v oblibě cirkus.... Medvědi jezdící na kole, artisti skákající vysoko nad hlavy návštěvníků a klauni s velkou snahou pobavit publikum..:-( Zkrátka nic pro mě a když se spojí cirkus a komunismus do jednoho filmu je to příšerné........ Nemluvě o ději, který není takřka o ničem...Ta hvězdička je za herce jako jsou František Filipovský, Rudolf Hrušínský či Miloš Kopecký, kterých tímto lituji, že v tomto museli hrát.:-((24.3.2007)

No jasně, že je to agitka! Ale hrají v ní tak dobří herci a je vcelku i svižně zrežírovaná, takže odpouštím budovatelský balast. Zčásti.(2.11.2009)

• klúčik

A aj bol!!!!! 10%.(13.10.2010)