Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

sharka.68 

všechny recenze uživatele

mám ho na VHS a občas si ho pouštíme...to byl sukces a těch skvělejch čísel....nejlepší artisti...to už nikdo nenatočí...a zpívající slon za jahodovou zmrzlinu s oříškama. Mluvící pes Archibald, překlad z krocanovštiny...jak se v jazyce kanárů řekne Být či nebýt? ...Effův výrok-slon dejchnul první....Janžurová,jak jí klobouk....mizení ve skříni....parchant Gríša....a okřídlený výrok Inda: STAČÍ JEN CHTÍT... a pak odkráčel po stropě pryč....to bylo něco....klidně mě kamenujte, ale na takové vystoupení už nemáte šanci jít ani v Moskvě a ty pidicirkusy, co objíždí čas od času republiku, to je bída! ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Až skoro dokumentární pohled na výtečné Sovětské artisty občas přerušený hranými scénami s celkem nezajímavou zápletkou. Jak je známo režisér Oldřich Lipský se často vracel k námětům z cirkusového prostředí, protože cirkus miloval.Dokázal to i ve svých filmech : Cirkus bude - 1954, Šest medvědů s Cibulkou - 1972 a tímto snímkem. Bohužel film jako celek nenabízí mnoho hlubších myšlenek a jednotlivé scény jsou uměle prodlužovány. V druhé polovině je to už velká nuda a "dodíval " jsem to jen z povinnosti, abych mohl napsat komentář na CSFD. Za nejzdařilejší považuji scénu, kdy Jiří Sovák přinutí Ivu Janžurovou, jakožto konzervativní angličanku sníst její klobouk. Zde se naplno projevila "komediálnost" obou herců. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Já byl celkem spokojen. Cirkusová čísla špičková, nejvíc mě zaujali severoosetinští džigisté . Děj kolem sice není žádný zázrak, ale ani žádná katastrofa. Sovák jako profesor komunikují se zvířaty výborný, potěšil taky Melen jako "to už tady bylo" porotce. Nicméně je fakt, že film je zbytečně dlouhá a že některé pasáže by se daly zkrátit či zcela vypustit. ()

tatortik 

všechny recenze uživatele

Trapný vtipy člověk by se až zastyděl že něco takového vzniklo cirkusové číslo se zpívajícím slonem to bude moje noční můra Film jsem viděl před léty a pamatoval jsem si že to bylo hrozný tak jsem se na něj znovu podíval když už ho v TV dávali zda nezměním názor a nezměním navíc ta ukrutná stopáž to opravdu za trest. Jednu hvězdu za artisty ti za nic nemůžou ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Už ako malé dieťa ma cirkusy nezaujímali. A tento film ma odradil už dupľom. Socialistická objednávka, koprodukcia so Sovietským zväzom, trápne herecké výkony najmä tej ruskej hereckej delegácie. Veľká škoda, že tento bullshit režíroval režisér, ktorého filmy mám inak veľmi rád. Hrôza. Ale zas na odpad to nie je, videl som aj horšie kinematografické excesy. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur)
  • Súčasne s filmovaním Cirkus v cirkuse natáčal Jiří Sovák seriál Chalupári (1975). (dyfur)
  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)

Reklama

Reklama