Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Rami 

všechny recenze uživatele

Tento film se dá hodnotit ze dvou pohledů. Ten první - to je velmi slabá dějová linie, úmorná délka, natahované trapné scény, které měly být vtipné (Sovák se bohužel takovýchto filmů poměrně často účastnil svým minimalistickým humorem) - stojí leda tak za odpad! Ale ten druhý - zaznamenání těch nejlepších cirkusáckých čísel, hra s barvami a obrazovou kompozicí - si jednoznačně zaslouží alespoň 4 hvězdičky. Bohužel to ale není dokument, ale komedie, která se opravdu nepovedla. Je zde cítit rozdílný pohled na humor ze strany Čechů a Sovietů (oni se prostě smějí chrápajícímu dědovi, žonglování a honičkám celkově) - díky čemuž vznikl nesourodý slepenec. Rád bych řekl, raději se běžte podívat na živý cirkus a nenuďte se u této komedie, bude to mnohem lepší zážitek. Ale bohužel u nás (a možná ani v Rusku) už není možné spatřit tak dobré cirkusáky pod jedním šapitó. Zvláště naše cirkusy jsou vůči tomuto jen směšnou napodobeninou. Není divu, že obliba cirkusů upadá. Celkově tedy dávám 1 hvězdičku. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Stará komedie z cirkusového prostředí, kterou jsem kdysi měla moc ráda. S odstupem času už to není taková paráda. Zřejmě jsem zhýčkaná atraktivnější podívanou. V současnosti už dle mého příběh nemá takový spád a některé situace se mi nezdály tak vtipné jako tehdy před lety. Vadily mi i zpomalené pohyby artistů nebo délka některých vystoupení. Ale i tak jsem se na film z nostalgie ráda znovu podívala. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Asi takhle: pohled na špičkové výkony sovětských artistů je sám o sobě přínosný a kdyby šlo o filmový dokument, který není znečištěný trapným scénářem a rádoby humorem a věnuje se opravdu jen zachycení cirkusových umělců, hodnotil bych tenhle kousek odlišně. Bohužel příběh nefunguje a vedle zmíněných cirkusových čísel stojí za zmínku jen herecké obsazení. Nutno dodat, že to je ovšem opravdu zajímavé, ale raději bych viděl tuhle starou hereckou gardu v něčem přitažlivějším. Celkový dojem: 25 %. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Až skoro dokumentární pohled na výtečné Sovětské artisty občas přerušený hranými scénami s celkem nezajímavou zápletkou. Jak je známo režisér Oldřich Lipský se často vracel k námětům z cirkusového prostředí, protože cirkus miloval.Dokázal to i ve svých filmech : Cirkus bude - 1954, Šest medvědů s Cibulkou - 1972 a tímto snímkem. Bohužel film jako celek nenabízí mnoho hlubších myšlenek a jednotlivé scény jsou uměle prodlužovány. V druhé polovině je to už velká nuda a "dodíval " jsem to jen z povinnosti, abych mohl napsat komentář na CSFD. Za nejzdařilejší považuji scénu, kdy Jiří Sovák přinutí Ivu Janžurovou, jakožto konzervativní angličanku sníst její klobouk. Zde se naplno projevila "komediálnost" obou herců. ()

tatortik 

všechny recenze uživatele

Trapný vtipy člověk by se až zastyděl že něco takového vzniklo cirkusové číslo se zpívajícím slonem to bude moje noční můra Film jsem viděl před léty a pamatoval jsem si že to bylo hrozný tak jsem se na něj znovu podíval když už ho v TV dávali zda nezměním názor a nezměním navíc ta ukrutná stopáž to opravdu za trest. Jednu hvězdu za artisty ti za nic nemůžou ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur)
  • Súčasne s filmovaním Cirkus v cirkuse natáčal Jiří Sovák seriál Chalupári (1975). (dyfur)
  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)

Reklama

Reklama