Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Bohužel, jeden z našich nejlepších komediálních režisérů miloval cirkus. A natočil o něm několik filmů. Tento je z nich evidentně nejslabší. Zadání nejspíš znělo populární formou přiblížit českému divákovi umění sovětského cirkusu. Což o to, ten byl v tu dobu opravdu špičkový, ale možná by bylo bývalo lepší natočit čistý záznam představení, než tuhle hloupou a nesourodou kombinaci cirkusu a trapného „příběhu“. Ani mistr Macourek, ani výborní čeští herci v čele se Sovákem a Janžurovou nedokázali film zachránit. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

mám ho na VHS a občas si ho pouštíme...to byl sukces a těch skvělejch čísel....nejlepší artisti...to už nikdo nenatočí...a zpívající slon za jahodovou zmrzlinu s oříškama. Mluvící pes Archibald, překlad z krocanovštiny...jak se v jazyce kanárů řekne Být či nebýt? ...Effův výrok-slon dejchnul první....Janžurová,jak jí klobouk....mizení ve skříni....parchant Gríša....a okřídlený výrok Inda: STAČÍ JEN CHTÍT... a pak odkráčel po stropě pryč....to bylo něco....klidně mě kamenujte, ale na takové vystoupení už nemáte šanci jít ani v Moskvě a ty pidicirkusy, co objíždí čas od času republiku, to je bída! ()

Reklama

FireTight 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl dokument o jednom cirkusovém představení, bylo by to minimálně na čtyři hvězdičky, dost dobře možná i na plný počet. Jenže jako komedie a dokonce jako film to však zoufale nefunguje, příběh je slaboučký jako milionkrát louhovaný čajíček a ten humor... no nic moc. A štěky českých herců? Spíš než nadšen mi z nich bylo smutno, hlavně z Jiřího Sováka, který si takovouhle roli profesora snad ani nezasloužil. Takže jak už jsem řekl - jako unikátní záznam cirkusového představení super (hlavně u některých kousků jsem absolutně nechápal), jako pokus o film je to zoufalství. Ale za ty triky dám stejně dvě hvězdičky, i když zavřu všechny svoje čtyři oči. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Cirkus bude!, Šest medvědů s Cibulkou, Cirkus v cirkuse a seriál Cirkus Humberto. Pouze tyto díla si z Českolovenské produkce pamatuji, která se týkala cirkusů. Seriál byl natočen na konci osmdesátých let a je navíc dle románu, medvědi s Cibulkou jsou zase výborná komedie. Ale Cirkus bude! a tento film se mi dříve pletli. Moc rozdílu v nich nevidím. Ten zásadní je samozřejmě ve stopáži a také prvně jmenovaný je čistě Československá záležitost. Jinak se ale v obou cirkusové představení dostává do problémů. U obou se má jednat o komedii, ale v obou případech o né moc povedenou. Protože jak ve filmu s Marvanem tak zde je problém hlavně v tom, že vedle slabé dějové linky a několika málo fórů sledujeme především cirkusová představení. V tomto snímku vidíme velké množství akrobatů a dalších čísel na pozadí nějakého matného děje. Zázrak je, pokud vás film neunudí k smrti. Zatímco v prvním případě bylo alespoň to obsazení slibné - v čele s Marvanem, zde to zachraňuje alespoň Jiří Sovák a Iva Janžurová, ale na pozadí děsivé stopáže a nezáíživného děje je film neshlédnutelný opakovaně. V této souvislosti pak vyznívá komicky fakt v zajímavostech: Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1975! Já jen dodám, že mě zaujala obří cirkusová hala v té době a výměna ploch například lední za vodní apod. Zajímavá technika. Také závěrečná píseň Jiřího Korna není marná. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Ve filmu ŠEST MEDVĚDŮ S CIBULKU se povedlo Oldřichovi Lipskému cirkusového prostředí převést i mimo cirkus a navíc z toho filmu udělat parádní komedii, tak tady se jedná o více jak dvouhodinovou cirkusáckou nudu. Těch artistických čísel bylo tolik, že je lepší si na ně zajít přímo do cirkusu než se na to přes dvě hodiny dívat v televizi. Kolem toho je nabalený jakýsi prapodivný příběh s rozmlouváním se zvířaty, z čehož jsem taktéž neměl dobré dojmy. Že něco takového přeci jen jde udělat ve filmu, aby to mělo hlavu a patu, to nám ostatně o pár let později ukázal Václav Vorlíček ve své ARABELE. A tak jediné, co se mi na tomto absolutně zbytečném filmu líbilo, byl počáteční výjezd do Moskvy: ruská letadla, Moskva se svými širokými ulicemi a samozřejmě Kremlem. [1233. hodnocení, 65. komentář, 44%] ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)
  • Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1975. (orkadimenza)
  • Honorár Jiřího Sováka za film predstavoval 19,500 českých korún v čistom. (dyfur)

Reklama

Reklama