Reklama

Reklama

Cirkus v cirkuse

  • Sovětský svaz Solo dlja slona s orkestrom (více)

Obsahy(1)

Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

sharka.68 

všechny recenze uživatele

mám ho na VHS a občas si ho pouštíme...to byl sukces a těch skvělejch čísel....nejlepší artisti...to už nikdo nenatočí...a zpívající slon za jahodovou zmrzlinu s oříškama. Mluvící pes Archibald, překlad z krocanovštiny...jak se v jazyce kanárů řekne Být či nebýt? ...Effův výrok-slon dejchnul první....Janžurová,jak jí klobouk....mizení ve skříni....parchant Gríša....a okřídlený výrok Inda: STAČÍ JEN CHTÍT... a pak odkráčel po stropě pryč....to bylo něco....klidně mě kamenujte, ale na takové vystoupení už nemáte šanci jít ani v Moskvě a ty pidicirkusy, co objíždí čas od času republiku, to je bída! ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

30% — Bohužel, jeden z našich nejlepších komediálních režisérů miloval cirkus. A natočil o něm několik filmů. Tento je z nich evidentně nejslabší. Zadání nejspíš znělo populární formou přiblížit českému divákovi umění sovětského cirkusu. Což o to, ten byl v tu dobu opravdu špičkový, ale možná by bylo bývalo lepší natočit čistý záznam představení, než tuhle hloupou a nesourodou kombinaci cirkusu a trapného „příběhu“. Ani mistr Macourek, ani výborní čeští herci v čele se Sovákem a Janžurovou nedokázali film zachránit. ()

Reklama

RelaxMan odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film jsem kdysi viděl a už jsem si ho vůbec nepamatoval . Díky bohu !!! Dnes jsem ho totiž viděl znovu a nikdy , už na ně nezapomenu . Nevím proč , jeden z našich nejlepších režisérů natočil tento nepochopitelný mega shit . Možná za to mohl nátlak ze Sovětského svazu , to je snad jediný , čím by se to dalo omluvit . To samé platí i pro naše skvělé herce ( J. Sováka , I. Janžurovou , L. Lipského , J. Hlinomaze , F. Filipovského a dalších ) . Mám rád filmy se zvířaty a nemám nic proti cirkusákům , ale tohle nefunguje , ani jako dokument . Na tomto filmu je totiž špatně úplně všechno , přes herecké výkony , režii , scénář , kameru a nevím co ještě . ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Tento film se dá hodnotit ze dvou pohledů. Ten první - to je velmi slabá dějová linie, úmorná délka, natahované trapné scény, které měly být vtipné (Sovák se bohužel takovýchto filmů poměrně často účastnil svým minimalistickým humorem) - stojí leda tak za odpad! Ale ten druhý - zaznamenání těch nejlepších cirkusáckých čísel, hra s barvami a obrazovou kompozicí - si jednoznačně zaslouží alespoň 4 hvězdičky. Bohužel to ale není dokument, ale komedie, která se opravdu nepovedla. Je zde cítit rozdílný pohled na humor ze strany Čechů a Sovietů (oni se prostě smějí chrápajícímu dědovi, žonglování a honičkám celkově) - díky čemuž vznikl nesourodý slepenec. Rád bych řekl, raději se běžte podívat na živý cirkus a nenuďte se u této komedie, bude to mnohem lepší zážitek. Ale bohužel u nás (a možná ani v Rusku) už není možné spatřit tak dobré cirkusáky pod jedním šapitó. Zvláště naše cirkusy jsou vůči tomuto jen směšnou napodobeninou. Není divu, že obliba cirkusů upadá. Celkově tedy dávám 1 hvězdičku. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Ve filmu ŠEST MEDVĚDŮ S CIBULKU se povedlo Oldřichovi Lipskému cirkusového prostředí převést i mimo cirkus a navíc z toho filmu udělat parádní komedii, tak tady se jedná o více jak dvouhodinovou cirkusáckou nudu. Těch artistických čísel bylo tolik, že je lepší si na ně zajít přímo do cirkusu než se na to přes dvě hodiny dívat v televizi. Kolem toho je nabalený jakýsi prapodivný příběh s rozmlouváním se zvířaty, z čehož jsem taktéž neměl dobré dojmy. Že něco takového přeci jen jde udělat ve filmu, aby to mělo hlavu a patu, to nám ostatně o pár let později ukázal Václav Vorlíček ve své ARABELE. A tak jediné, co se mi na tomto absolutně zbytečném filmu líbilo, byl počáteční výjezd do Moskvy: ruská letadla, Moskva se svými širokými ulicemi a samozřejmě Kremlem. [1233. hodnocení, 65. komentář, 44%] ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie prebiehalo v Ľvove a Moskve. (dyfur)
  • Súčasne s filmovaním Cirkus v cirkuse natáčal Jiří Sovák seriál Chalupári (1975). (dyfur)
  • Film byl vybrán jako zástupce československého filmu, který se ucházel o Oscara v sekci cizojazyčný film za rok 1975. (orkadimenza)

Reklama

Reklama