Reklama

Reklama

Vražda v Orient expresu

  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)
Trailer

Albert Finney jako Hercule Poirot v nejslavnějším detektivním případu Agathy Christie. Britský film, oceněný Oscarem.  Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou - od Istanbulu až po Calais - se jedné prosincové noci roku 1930 stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho cestujícími, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v jugoslávském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického milionáře - a jaký byl její motiv...
Námět tohoto románu poskytl A. Christie skutečný případ - únos v rodině světoznámého letce a amerického národního hrdiny Charlese Lindbergha. Oscara získala Ingrid Bergmanová jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, snímek byl nominován v dalších pěti kategoriích (A. Finney jako nejlepší herec, scénář, kamera, kostýmy, hudba). Získal také řadu cen Britské filmové akademie. Za zmínku stojí jeho hvězdné obsazení - kromě jmen, uvedených v noticce, např. ještě: Jean-Pierre Cassel, Wendy Hillerová, Sean Connery, Martin Balsam, Vanessa Redgraveová nebo Anthony Perkins. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Škoda jen toho pomalejšího úvodu.Jakmile totiž dojde k té proklamované vraždě,film chytne skutečně pětihvězdičkové tempo a neopustí jej až do konce.Napětí by se dalo krájet,prostory vlaku,kde není kam utéct jsou správně stísněné a k tomu ti herci! Albert Finney leckomu nesedl,já ale nemám moc nakoukané verze Hercula Poirota s Davidem Suchetem,takže jsem mohl být klidně spokojený.A hlavní postavou to samozřejmě nekončí.Skvostné herecké veteránky Lauren Bacall a Ingrid Bergman prostě nezklamou,Sean Connery jako vždy má charisma na rozdávání,Anthony Perkins nebo Michael York také a Jacqueline Bisset,to je prostě strašně krásná ženská.A pointa je vskutku skvělá,nečekal jsem ji a ještě teď mě z ní mrazí v zádech.Takže fakt škoda toho pomalejšího začátku... 85 % ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z dnešní perspektivy jenom nevěřícně kroutím hlavou, že režisérem tohoto filmu je TEN Sidney Lumet. Film působí strašně staře a nemoderně, z filmařského hlediska se mi vlastně líbí jenom flashbacky během finální vysvětlovačky na lidi mluvící v "rybím oku" mimo kontext původního rozhovoru. Hudba je úplně mimo mísu a obecně se velmi těžko odhaduje zamýšlený tón filmařů. Je tam například pár celkem dobrých vtipů, ale jako by je vyprávěl někdo, kdo vůbec nemá smysl pro humor. Z hlavní postavy je těžkopádný buran, což nějako těžce snáším. All-star obsazení zůstává extrémně nevyužité a Oscar pro Ingrid je skoro výsměch, jako by ji oceňovali za to, že se jako hvězda stříbrného plátna v postarším věku nechá natáčet shrbená a málo nalíčená. Občas tam věci pěkně vypadají, ale myslím, že negativů jsem vyjmenovala mnohem víc. ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Žánrové rodinné stříbro. Vražedná kombinatorika s překvapivou (eufemismus) pointou, kdy po unášení se na vlnách výpovědí, falešných stop, rozporů a mamutích pastí přijde rozuzlení, které vám nemilosrdně plivne do tváře, že vaše malé šedé buňky rozhodně nejedou na plný výkon a je čas na servisní prohlídku. Hvězdy září v dostatečné vzdálenosti od sebe a oslňují až ke sněžné slepotě a Oscarovým oceněním. Scénář je přesný co do dávkování i tempa. Předstartovní dopink mají ti neznalí knižní předlohy. To, jak si s vámi autor hraje na schovávanou, jak převrátíte skrýše vzhůru nohama a stejně ho nezapikáte, se dá zažít jen jednou jedinkrát. :-) P.S Jestli jste tenhle ořech rozlouskli před koncem, tak Scotland Yard stále ještě nemá plný stav. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Příjemná vzpomínka na knížky Agathy Christie, které jsem v dětství náruživě hltal. A pomalým tempem brilantně natočená. Film z doby, ve které se ještě nešetřilo na bohaté výpravě, pečlivé kameře, ani na délce stopáže. Příběh je také pozoruhodný a rozuzlení originální, protože vrahem je tentokrát... ale nechte se překvapit. A znalci knižní předlohy si jistě aspoň vychutnají rozkošný retro vizuál. Z hvězdného hereckého ansámblu se mi svým výkonem nejvíc líbili Perkins, Bacall, Connery a Redgrave. Jedinou vážnější výtku mám ke ztvárnění postavy Hercula Poirota. Jednak jsem si ho takhle nikdy nepředstavoval (výtka subjektivní), druhak ho Finney příliš přehrává, zbytečně moc šaškuje a fyzicky se pitvoří a netvoří, jako kdyby chvílemi hrál spíš nějakou Poirotovu retardovanou karikaturu (výtka myslím objektivní). Ale v momentech, kdy zvyšuje hlas, zpřísňuje výraz a pohled jeho modrých očí nabývá na síle, bleskla mi pro něj hlavou role přímo na tělo: Ano, tenhle herec by býval svého času mohl být naprosto dokonalý a přesvědčivý Adolf Hitler! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zahradník je průvodčí! I když se také řadím do početné skupiny preferující D.Sucheta, nutno uznat, že A.Finney se své role zhostil zodpovědně (dokonce i nechával v maskérně krk). Tradiční koncept mnoha podezřelých a jednoho vraha je brilantně postaven na hlavu a než lokomotiva se sněžným pluhem uvolní trať, má belgický génius s ledabyle nalepeným knírkem neobvyklé dilema. Zatížit svědomí, nebo někde před Bělehradem ležet zavátý sněhem v příkopu u kolejí..? Obsazení je první třída, ale co se divíte, jsme v Orient expresu.. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (28)

  • Richard Widmarck souhlasil s rolí v tomto filmu jen proto, aby se setkal s jinými hereckými hvězdami. (Kulmon)
  • Vznik filmu téměř znemožnilo počáteční zamítnutí Agathy Christie prodat jakákoli další práva na své romány. Netajila se tím, že ji velmi zklamaly filmy společnosti MGM ze 60. let , v nichž roli sl. Marplové ztvárnila Margaret Rutherford. Po dlouhých vyjednáváních se podařilo spisovatelku přesvědčit, k čemuž přispěl svým ujišťováním o dodržení knižní předlohy producent filmu John Brabourne. Jedním z dalších, kteří se za film přimlouvali, byl i strýc prince Philipa lord Louis Mountbatten. (Agatha)
  • Hudebník v restauraci v Istanbulu má na hlavě fez, který byl však v té době za vládce Kemala Ataturka zakázán. (Hopkins)

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama