Reklama

Reklama

Naše planeta

(seriál)
  • Velká Británie Our Planet
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Tento velkolepý, ambiciózní dokument přibližuje přirozenou krásu naší planety a odhaluje, jak změna klimatu ovlivňuje všechny její živé tvory. (Netflix)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (2)

Naše planeta (2019) 

Jedinou chybou Our Planet je to, že se tematicky místy až příliš podobá svým předchůdcům od BBC. Přitom jistě na Zemi existuje mnoho dalších zajímavých míst a živočichů. Na druhou stranu je tu znát hodně výrazný eko apel a celkové vyznění, že planetě vlivem přemnoženého a destruktivně se chovajícího člověka skutečně dochází vyměřený čas, není příliš pozitivní. Zatímco předchůdci byli především ohromujícím a v relativně pohodové atmosféře se nesoucím nahlédnutím do krás matičky Země, Our Planet sice oslavuje to nádherné, ale zároveň bez příkras varuje, že toho, co zbylo, už není mnoho a že každý další lidský zásah narušuje už tak křehkou rovnováhu. Po audiovizuální stránce je to rozhodně opět na samotném vrcholu - zejména první a poslední díl - a opět ta nejuctivější poklona všem těm filmařům, kteří se na pořízení záběrů podíleli. Jen mi trochu chyběl silnější ústřední hudební motiv. Slaďáček od Ellie Goulding sice nese dojemné poselství, ale není to ono. Přitom trailerový song od Mumford & Sons by zejména svým orchestriálním partem byl pro main theme naprosto ideální. ()

Série 2 (2023) (S02) 

Kratší, ale neméně poutavé pokračování, které se tentokrát zabývá problematikou migrace různých druhů zvířat - ať už přirozenou, tedy za potravou či rozmnožováním, či vynucenou klimatickými změnami/zásahy člověka do přírody a rázu krajiny popř. kombinací obojího, kdy lidské překážky brání zvířatům v jejich běžné migraci. Špičkový střih, parádní obraz a skvělý doprovodný soundtrack (roj sarančat nebyl nikdy tak epický). Jediné, co mi chybělo, byly tradiční On Location dovětky, které dokumenty ze Silverback Films produkce odvysílané na BBC obvykle mají, ale ty distribuované skrze Netflix bohužel ne. ()

Reklama

Reklama