Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (592)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Škoda, že v dnešní době trikových podívaných, temných linek příběhů, a prostě moderního vzhledu filmů, nemůže Mad Max 2 obstát. Jistě, v době svého vzniku to mohla být legenda, pro mnohé fanoušky klidně i kult, ale dnes... Dnes to celé působí trochu směšně. Gang silničních pirátů s holými zadnicemi bojuje proti lidem v trapných oblečcích a se stupidními hláškami. Takže průser. Jediné, co mne zaujalo, byla stylová kamera. A pak - PAK přišel ten akční, monstrózně brutální, a překvapivý závěr. Právě posledních dvacet minut Maxovi hodně pomáhá, a díky nim se těším na remake. Tohle vidět v kině před třiceti lety... unbelievable! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

O dva roky po úspěchu svého průlomového debutu se režisér George Miller vrátil k postavě Šíleného Maxe s pokračováním, které zcela redefinovalo pojetí postapokalypsy v populární kultuře a navíc hodně vysoko posunulo laťku pro akční podívanou. Snímek s přízviskem Bojovník silnic se stal fenoménem, jehož styl a úspěch se následně pokoušely napodobit desítky jiných produkcí z celého světa. Jenže nikdo nedokázal na plátno dostat takové množství dravé energie, ani se nikomu nepodařilo vymyslet tak fascinující mikrokosmos vztahů. Post-nukleární budoucnost se potkává s mýty minulosti, když Miller oživuje prvky westernu za pomoci řvoucích motorů a do kůže a cárů oděných běsnících divochů ve světě, kde kapka benzínu má větší cenu než lidský život. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Paradoxně teprve druhý díl řádně (v intencích béčkového filmu) představuje postapokalyptický wasteland, kde nevládne žádný řád, společná civilizace, ani smysl pro rodiny, vše se točí kolem pořádných bouráků a tedy šťávy, co je pohání. Max je schopný žoldák a za pár kanistrů benzínu se vrhne do automobilového souboje s celým ozbrojeným klanem pouštních pirátů. Osobně mi možná více vyhovovala jasnější dějová struktura prvního Mad Maxe, než "volnější" dvojka, ale celkově se jedná o trošku zábavnější, akčnější a snad i více vzrušující film... Poctivé osmdesátky, které ani dnes vyloženě neurazí! 6/10 ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tak já teď opravdu nevím, jsem na rozpacích! Ten film měl být opravdu směšně akční nebo akčně směšný? Nebo tak nějak? Mel Džibsn (viz kouzelný dabing na Primě) ztratil scénář a improvizoval? Vernon Wells ztratil spoďáry? Fuj. Homomungus nebo co to bylo - ten herec je takový poleno, že mu radši zakryli xicht a nechali hrát jen maso od krku dolů? V roce 1981 si stále mysleli, že Punk Is not dead? A vůbec, nespletli se Village People při natáčení videoklipu? Řekl jim rejža, že točí film a ne reklamu na vrakoviště v Ohiu? A to děcko byl kluk, nebo holka? Mno, mám pár oblíbených guilty pleasure, ale tenhle film do nich nepatří. Už jen kvůli prostému detailu, že zadky tady špulí hnusný chlapi a ne Virginia Hey :-) ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý akčný postapokalyptický film s Melom Gibsonom z jeho známej série. Má výborný príbeh o skvelom vodičovi, ktorý v časoch blízkej budúcnosti, kedy vládne anarchia a nedostatok jedla a paliva bezcielne prechádza krajinou, v ktorej vládnu gangy a rozhodne sa pomôcť jednej civilizovanej osade s cisternou, ktorá je jedným mocným gangom ohrozovaná. So spracovaním som spokojný, film upúta už od úvodu a dobre sa naň pozerá celý čas, jedine by som viac ocenil, keby bol dej trochu rozmanitejší, pretože takto je až príliš priamočiary, no žiadny veľký zápor to rozhodne nie je. Hlavne, že postapokalyptická doba je zobrazená perfektne. Akcie tu nie je málo a je dosť dobrá. Väčšinu filmu tvoria skôr také maličkosti, pri ktorých dôjde k pár úmrtiam a nejaký ten útok na osadu, ale hlavnú pozornosť si bezpochyby zaslúži záverečná dlhá naháňačka s kamiónom, ktorá je plná skvelých zrážok, slušných kaskadérskych kúskov a výborných úmrtí. Táto scéna je rozhodne jedna z najlepších akčných scén s dopravnými prostriedkami, aká sa dá vôbec vidieť. S hereckým obsadením som spokojný, opäť výborný Mel Gibson, bezproblémové vedľajšie postavy a veľmi dobrí záporáci. Réžia a hlavne technická stránka sú prvotriedne, tu nie je čo vytknúť. Po nevýraznej jednotke prišla kultová dvojka, ktorá ovplyvnila celý postapokalyptický žáner. Veľká spokojnosť. Objektívna kvalita filmu- 82%, film sa páči mne na 76%. ()

Galerie (162)

Zajímavosti (42)

  • Podľa producenta, dizajnéra a programátora hernej série „Fallout“ bol jednou z hlavných vizuálnych, filmových inšpirácií pre jej prvý diel práve tento film. V hre môžeme vidieť Maxovu (Mel Gibson) ikonickú koženú bundu, dvojhlavňovú brokovnicu, psa a niektoré postavy šialených jazdcov. (Sunwheel)
  • Ačkoliv to tak možná nevypadá, během natáčení bylo ve skutečnosti extrémně chladné počasí. Mel Gibson (Max) trávil čas mezi záběry zabalený v dekách, a to i přesto, že jeho postava měla poměrně masivní kožený kostým. Představitelé záporáků trpěli mnohem víc, protože mnoho z nich bylo díky kostýmům velmi odhalených, včetně zadnic a dalších citlivých míst. (Morien)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama