Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (50)

Monty Pythonův létající cirkus (1969) 

Jak okomentovat skeče Monty Pythonova létajícího cirkusu? Geniální! Nadčasové! Neuvěřitelně vtipné! Nedostižné! Nevěřím tomu, že by někdy někdo vymyslel něco lepšího. Je pravda, že poslední série už nebyla tak kvalitní jako tři předchozí, ale když si uvědomím, že seriál vznikal v letech 1969- 1974 a já nad ním řvu smíchy už skoro třicet let, už to o něčem vypovídá. Humor Pythonů je neskutečně nadčasový a hlášky z některých skečů jsou podobně jako hlášky Cimrmanů nádherně použitelné v běžném životě. Ale teď už něco zcela jiného... ()

Série 1 (1969) (S01) 

První řada komediálního seriálu Monty Python´s Flying Circus mě převelice bavila, aby taky ne, když přinesla suchý až cynický a hlavně nekorektní humor, který mám tak rád a pro který už dnes prakticky neexistuje pochopení. Takže, i když oficiálně nefunguje cenzura, myslím, že Pythoni by už dnes neprošli, zvlášť když vidím v jakou příšernou zemi se v poslední době mění Británie. Tento seriál je naštěstí dokonale nadčasový, navíc jsem si ho pořídil zároveň se všemi filmy, které Pythoni natočili, takže mi cenzor může... ()

Whither Canada? (1969) (S01E01) 

Dokonalý start dokonalé skečové série. V roce 1969 vzniklo něco, co se podle mě nedá překonat, maximálně může proběhnout nějaká ta snaha o napodobení (zpravidla marná). To co přišlo po úvodních titulcích (mimochodem skvělých), se dá označit snad jen jako smršť humoru. Wolfgang Amadeus Mozart moderoval Slavná úmrtí, Italové se účastnili kurzu italštiny, pořad Tady kultura přinesl interesantní rozhovor s Arthurem " Dvě boudy" Jacksonem a napínavý cyklistický závod malířů a Smrtonosný vtip mě málem zabil. ()

Sex and Violence (1969) (S01E02) 

Druhá epizoda Cirkusu sice nebyla tak zběsilá jako první, ale Létající ovce, Manželská poradna, Myšírky i pohled do života londýnského autora divadelních her a jeho rebelského syna, který našel svou budoucnost v hornictví, mě absolutně dostaly. Muž se třemi hýžděmi byl jen bonusem navíc. ()

How to Recognise Different Types of Trees from Quite a Long Way Away (1969) (S01E03) 

Třetí díl první řady se mi líbil více než předchozí epizoda. Soud z důvodu špatného parkování s pokutou třicet šilinků se díky Johnu Cleesovi zvrhl v napínavé drama, po tomto startu nastoupil F. G. Superman opravář kol, který byl v podání Michaela Palina naprosto skvělý, hned vzápětí zazářil Eric Idle při čtení pohádek i jako provozní luxusní restaurace, tam ale jeho výkon zastínil kuchař Johna Cleese, tady už jsem slzel smíchy. Aby toho na mě nebylo málo, přidali mi ještě nebezpečný život britských mlékařů a znovu Erica Idlea v jeho Drc, drc skeči. Dokonalé! ()

Owl-Stretching Time (1969) (S01E04) 

Epizodu otevřel ve velkém stylu Michael Palin a jeho hadrový dvojník, Galerie a striptýz Terryho Jonese mi přišly lehce slabší, ale po kurzu sebeobrany Johna Cleese a zběsilých akčních scénách z londýnského knihkupectví bylo o pěti hvězdičkách rozhodnuto. ()

Man's Crisis of Identity in the Latter Half of the 20th Century (1969) (S01E05) 

Opět nemůžu epizodu nijak kritizovat, protože mě rozsekal už Kočkozmat, hned nato mě dorazil skeč z celnice, ve kterém se John Cleese i Michael Palin vyloženě našli. A aby absurdit nebylo málo, proběhl pohovor na manažerské místo, který notně potrápil mé mozkové buňky a ani tak si nemyslím, že bych dokázal uspět, i kdyby byla ještě volná místa. Závěr patřil Ericu Idleovi, který přišel se zajímavou inovací při prodeji encyklopedií. ()

It's the Arts (1969) (S01E06) 

Od začátku šesté epizody bylo jasné, že tentokrát bude hlavním terčem kritiky samotná BBC. Pořad tady kultura velmi mnoha slovy nesdělil vůbec nic a silně mi připomněl různé rádoby erudované diskuze, jež občas proběhnou ve vysílání ČT. Následoval skeč o zločincích, kteří se až zoufale vyhýbali všem nezákonným aktivitám a policejní hygienický oddíl, jež by se asi velice divil, co všechno obsahují konzervy od Hamé. Extrémně jsem se bavil u Nudného života makléře z City i u indiána v divadle a závěr ovládl Graham Chapman jako šéf 20th Century Hraboš. ()

You're No Fun Anymore (1969) (S01E07) 

Sedmá epizoda mi zpočátku i přes nasazení velbloudích hlídek připadala slabší, ale invaze Pudinků s cílem ovládnout wimbledonský tenisový turnaj mě bavila velice velmi, obzvlášť jsem ocenil přeměnu velšské gardy. Při všech idiotských novinkách, které teď Britové uvádějí do života mi dochází, že už se u nich tento seriál asi nikdy vysílat nebude. ()

Full Frontal Nudity (1969) (S01E08) 

Osmá epizoda byla prostě výborná, každý skeč byl zastaven dříve než došlo na pointu, na což by Pythoni mohli mít ochrannou známku. Náměty jednotlivých scének byly skvělé, vojenská jednotka čelící raketýringu, koupě postele a hlavně matrace i záludné seniorky mě velice bavily, ale na plné čáře zvítězil Mrtvý papoušek, v němž excelovali John Cleese a zejména Michael Palin. Jen mám pocit, že pro lidi řešící reklamace funguje tento skeč jako instruktážní video. ()

The Ant, an Introduction (1969) (S01E09) 

Skvělý úvod deváté epizody diváka seznámí s fyziognomií lamy, která žije ve všech větších jihoamerických řekách. Následující skeč z holičství obsahuje známý dřevorubecký song, později jsme seznámeni s typickou ukázkou anglického honu a v závěru uspořádá Graham Chapman večírek, o němž ani nevěděl. Tento díl Cirkusu je opět plný anglického humoru, absurdit a naštěstí i naprosto netolerantních vtipů, které mám tak rád. Pět hvězdiček bylo nevyhnutelných. ()

Untitled (1969) (S01E10) 

Tentokrát jsem již musel jít s hodnocením níž, protože velice dobrá loupež v textilu a Luigi Vercotti s Ronem Jasným zůstali na čele trochu osamoceni. Ostatní skeče byly sice kvalitní, ale Pythoni jasně ukázali, že umí lepší. Například předělávka teriéra se nemůže rovnat Mrtvému papouškovi. ()

The Royal Philharmonic Orchestra Goes to the Bathroom (1969) (S01E11) 

Jedenáctá epizoda mi připadala ještě o něco slabší než předchozí díl, opravdu mě zaujal jen inspektor Tygr a pořad Zajímaví lidé. I tak se ale nedokážu přinutit k tomu, abych udělil méně než čtyři hvězdičky, protože v oblasti humoru jsou pro mě Pythoni jasným nadprůměrem. ()

The Naked Ant (1969) (S01E12) 

Výborně! Dvanáctou epizodou se Cirkus vrátil ke svým nejlepším výkonům, takže jsem nad hodnocením nemusel ani chvilku váhat. Pořad Spektrum s panem Hilterem a jeho společníky jasně dominoval, těsně následován skečem Pitomec roku z vyšší třídy. Tyto dva skeče obsahovaly všechno to, pro co mám rád suchý anglický humor. Skokani, Nahlášení loupeže, Žádost o ruku a ministrův pád díl příjemně doplnily, takže jsem mohl být opět spokojen. ()

Intermission (1969) (S01E13) 

Finální epizodu první série zahájila netradičně přestávka, následovaná skečem z extrémně zvláštní vegetariánské restaurace. Velmi krátký skeč s albatrosem na mě neobyčejně silně zapůsobil, ještě teď se mi občas zdá, že slyším Johna Cleese vykřikovat: "Albatross!". Začátek policejních skečů mi velice velmi připomněl film Tajemný hrad v Karpatech a pobavily mě i Historické imitace a návštěva psychiatra. Závěr první řady se tedy vydařil a hurá na řadu druhou! ()

Série 2 (1970) (S02) 

Druhá sezóna Cirkusu mě nadchla podobně jako ta první, vždyť taky přišla s takovými perlami jako Švihlá chůze, Španělská inkvizice a Umění jak nebýt viděn. Jen pořád nedokážu pochopit, jak mohl Cirkus projít přes cenzory v BBC, obzvlášť Královská epizoda, která druhou řadu uzavřela a která přišla s kanibalismem u námořnictva a otřela se dokonce o majestát, se snad musela do vysílání proplížit. Říct, že jde o dobrou práci, je hodně slabé hodnocení, podle mě jsou Pythoni géniové v komediálním žánru. ()

Dinsdale! (1970) (S02E01) 

Druhá sezóna Cirkusu začala velkolepě. Úvodní epizoda se sice rozjížděla pozvolna skečem Pod tlakem tisku, ale už následující skeč o novém sporáku jasně dokázal, že OPBH fungovalo vždy a všude a nezáleželo na tom, zda se jedná o demokratický nebo totalitní režim. Zbytek dílu zcela převálcovala Švihlá chůze a děsivý příběh bratří Piraňů. Výborně jsem se bavil a za výkon Johna Cleese by se nemusel stydět ani zkušený gymnasta. ()

The Spanish Inquisition (1970) (S02E02) 

Druhá epizoda nové série byla opět luxusně vtipná. Bavila mě porada o zdanění víte čeho i soudní šarády, dostaly mě klasické texty zpracované za pomoci různých signalizačních metod, ale celý díl naprosto ovládla záludná španělská inkvizice, kterou jsem tady vůbec nečekal. Jedna z mých nejoblíbenějších rolí Michaela Palina. Nelidské přikládání měkkých polštářů a zvrácené použití pohodlného ušáku mohlo sice u slabších povah vyvolat nevolnost, ale inkvizice byla prostě krutá. ()

Deja Vu (1970) (S02E03) 

I když byla třetí epizoda přece jen o něco málo slabší než obě předchozí, zachránil ji pro mě únos letadla a pořad Tady duševno, který se zaměřil na jev deja vu, v nichž opět zazářil Michael Palin. Vždycky, když Pythony sleduji, je mi líto, že nemáme nikoho, kdo by dokázal něco podobného, místo těch podivností, které u nás povětšinou vznikají a u nichž se předpokládá, že se jim budu smát. ()

The Buzz Aldrin Show (1970) (S02E04) 

Ve čtvrté epizodě zaútočili Pythoni Architektonickým skečem na svobodné zednáře, zatímco Pojišťovací skeč přivedl na scénu Biskupa, ze kterého se vyklubala nadupaná, akční, křesťanská podívaná. Podivný byl pokus o zlepšení podmínek bydlení přidělením básníka do každé rodiny a pak přišla otázka, na kterou se veřejně neodpovídá zrovna s nadšením: "Kdo tady má syfilis?" . ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama