Reklama

Reklama

Tichý nepřítel

  • USA The Devil's Own (více)
Trailer

Obsahy(1)

Newyorský policista irského původu Tom O´Meara ve svém domě ubytuje na doporučení přítele mladého emigranta za Severního Irska Roryho Devaneye. Sympatický mladík si brzy získává srdce všech členů rodiny. Nikdo z nich přitom netuší, že Rory je brutální terorista, který má na svědomí přes dvě desítky lidských životů. Před vlastním osudem se člověk neschová ani v New Yorku. Po Rorym jdou brzy nejen agenti Britské tajné služby, kteří ho chtějí bez milosti zatknout. Rorymu se ale podaří uprchnout a při útěku je donucen zabít Tomova kolegu. Rozzuřený O´Meara odmítá pomoc FBI i Britské tajné služby a sám se vydává po Roryho stopě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Další z takzvaných neutrálních snímků, který se tváří velice vážně a také rozebírá velmi vážnou situaci v Severním Irsku a s ním spojenou skupinu IRA. Bohužel, tento problém moc neznám a nevím, co je hlavní příčinou konfliktu, takže jsem se spíše soustředil na děj týkající se rodiny a jak do ní Irčan zapadne. Takové emoční melodrama s dojemným závěrem bylo z mého pohledu docela slušné, ale scény byly více či méně strohé a bez nápaditosti. Tak trochu jsem se nudil a místy mě to nebavilo. Celkově bych to shrnul do těch slušných 3* za výborný výkon Pitta a Forda a za to, že mám Irsko rád a hudba, která byla použita mne velice zaujala.. 65% ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Zprvu to vypadalo na odvážný politický film s nečekaným obsazením (mladý Pitt jako terorista-noční můra milionu holčiček). Bohužel scénář je děsně blbý, režie rutinní a všední. No a herecké esa jaksi sami nevědí co mají hrát. Tichý nepřítel je film pro masové publikum, které má minimální znalosti o Severoirském problému (jenž sahá více jak století do minulosti). Film pro dětičky. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(30%) Co tímto filmem, v českém překladu TICHÝ NEPŘÍTEL chtěl básník říci, to opravdu nevím. Pustil jsem si jej náhodně, ale i tak jsem doufal, alespoň v přijatelnou jednohubku. To se bohužel nestalo. Tohle ale není ten případ, kdybych po celou dobu jeho sledování nonstop nadával, ale stále jsem si kladl na všelijaké aspekty tohoto počinu otázky PROČ? Abych to moc neokecával (což se mi nikdy moc nedaří), tak to CELÉ vyznělo DOZTRACENA. Máme tu nějaké dvě hlavní postavy, ale kdo je vlastně záporný a kdo kladný? Oba (jak Ford tak i především Pitt, který zde měl být spíše záporný) mi přišly fajn. Samozřejmě, máme tu spoustu scén a situací, abychom Pitta odsoudili na záporáka, ale režie ho pojala tak sebevědomě, že mi ho bylo ke konci strašně líto. Nějaké ty přestřelky tu máme, ale je jich málo. O tom to není ale. Není to ani thriller. Drama? To také ne. Celé je to strašně nevýrazné, ale ne tak abych se vyloženě nudil. Hltal jsem každou minutu, přesto na tom toho moc pochválit nemohu. Forda jsem si vcelku užil, Pitt také nebyl špatný, ale měl děsně napsanou postavu. Vůbec jsem mu jeho roli zabijáka nevěřil. Asi bych měl dát jen 1*, ale znám horší filmy, potenciál to mělo ale o dost větší. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Škoda, že mu nezůstala ty syrová syrovátka z irských scén po celej film. Jen co přijel do Ameriky, stal se z něj takovej nějakej hodňousek oholenej. Přesto jsem Bradu Pittovi jeho roli teroristy z IRA věřil a obzvlášť irskej přízvuk se mu povedl. Harisson Ford standardně standardní vzhledem k tomu, že to je typ role, které se mi zdají podobné těm, které v té době hrál. Scénáristicky posrané bylo to, že ho dali bydlet k policajtovi - to mohly vymyslet fakt jen nějaké choré hlavy a ve skutečnosti by nikdo nic takového neriskoval. Pak to tak nějak plyne a je to jakž takž chytlavé a pak je tady konec, kterej je takovej nijakej. A to je celej film. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia by si mali uvedomiť, že posledná polhodinka filmy nezachraňuje, pretože keď divák od nudy v prvej časti filmu takmer zaspí, ku koncu sa častokrát ani nedostane. Čo nieje opäť vina hlavných predstaviteľov, pretože Pitt sa vo svojej psycho roli naozaj vyžíval a keby prišlo na poriadnu thrillerovú zápletku skôr, uvažoval by som aj o vyššom hodnotení. 60%. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Brad Pitt bol pri potulkách Západným Belfastom, kde si chcel vybrúsiť svoj severoírsky akcent, napadnutý. (beso74)
  • Okrem filmovania v New Yorku a New Jersey sa filmovalo aj v Európe, a to v írskom Dubline či severoírskom Belfaste. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama