Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (74)

  • Spoiler: Za časů Homéra nebyli lučištníci považování za "pravé" bojovníky, jelikož se boje účastnily pouze z dálky. Paradoxně tedy Paris (Orlando Bloom), ten nejslabší a nejméně odvážný voják, přesto však velmi zkušený lukostřelec, zabije pomocí luku Achilla (Brad Pitt), velmi zkušeného vojáka, kterého nikdo neporazil v boji zblízka. (HellFire)
  • Spoiler: Počet mrtvých ve filmu je 572. (ČSFD)
  • Spoiler: Největší změny oproti Homérově "Illiadě", obvyklým podobám mýtu a teoriím historiků:
    - Celý válečný konflikt je ve filmu znatelně kratší - rozhodně netrvá deset let.
    - Paris (ve filmu Orlando Bloom) nikdy s nikým nebojoval. Byl střelec a pouze vysílal mezi nepřátele šípy.
    - Meneláos (Brendan Gleeson) i Agamemnón (Brian Cox) se po trojském tažení vrátili živí do Řecka, a to i s Helenou (Diane Kruger). Agamemnóna tam pak zabila jeho manželka, nikoli Bríseovna (Rose Byrne) v Tróji.
    - Paris sice zabil Achillea (Brad Pitt), ale dávno předtím, než se Řekové dostali do města.
    - Parida zastřelil Řek Filoktétes, jemuž Herkules věnoval své otrávené šípy.
    - Ve filmu téměř nebo zcela chybí důležité postavy jako Diomédes nebo Malý a Velký Aiás, čímž bylo vypuštěno mnoho dalších návazných událostí, například boj o Achilleovu zbroj mezi Oddyseem (Sean Bean) a Velkým Aiásem.
    - Trojského krále Priama (Peter O'Toole) zabil Achilleův syn Neoptolemos, ne král Agamemnón.
    - Bríseovna sice byla Achilleovou milenkou a byla mezi nimi velká láska, ale služebnicí v Apollónově chrámu nebyla. Coby pomatená věštkyně byla uvězněna, tudíž nemohla prožít žhavý románek.
    - V báji se píše, že když Trójané do města tahali koně, museli zbořit bránu..
    - Podle řecké mytologie nebyl Patroklos (Garrett Hedlund) Achilleovým bratrancem, nýbrž jeho nejvěrnějším přítelem. Dle některých spekulací mohl mít jejich vztah i sexuální rozměr. (Robbi)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama