Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Penn sa rozhodol natočiť dávno predtým ako Zemmeckis príbeh nie príliš inteligentného muža a jeho osudov naprieč dejinami krajiny. Samozrejme chlapíka s veľkým srdcom. Film plný humoru je výborne vyvážený drásavými reálnymi scénami vyvražďovania indiánskych osád a tým dostáva úplne iný rozmer, ako keby ostal iba pritom humorno-dojímavom ladení ála Forrest Gump. Nuž američania sa na pôvod vzniku svojej vlasti dokážu pozerať bez príkras. Aspoň niekedy. Významný revizionistický a liberalistický western. Keď ostane svet bez ľudí, stratí svoj stred. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Klasický revisionistický anti-western. Ve své době důležitý počin, přepis stejnojmenného románu Thomasa Bergera (1964, česky 1977). Ale dnes už není naštěstí potřeba tolerovat dobové nedostatky. Nevěrohodné masky, nelogické navázání jednotlivých kapitol, některé naprosto příšerné herecké výkony. Nadsázka a lehkost, se kterou se tento dobový Forrest Gump křížený se stoletým staříkem proplétá americkým západem už není zdaleka tak okouzlující, je jen přímočará a samoúčelná. Fakt jsem ráda, že pokračování The Return of Little Big Man (1999) vyšlo jen knižně. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman jako Jack Crabb, antihrdina, který má neskutečný potenciál přežití. Tenhle človíček se dokáže dostat z jakékoli sebesmrtelnější pasti či prohraného boje. Je to outsider, kterému se pořád život bortí pod rukama, ale i když je na úplném dně, zvedne se, začne znova a ještě svůj podělaný život okomentuje vtipnou hláškou. A když už si opravdu neví rady zajde se poradit se ´svým dědečkem´ Starou Stanovou Kůží. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump divokého západu, kterého jsem si ale mnohem víc oblíbil. Celou dobu to bylo přesně na hranici 4 a 5 hvězd, ale tečka v podobě náčelníkova pokusu o odchod z našeho světa to korunovala, i když trochu nezaslouženě, výš. Je to možná maličko moc epizodní a děj spoléhá na až moc velkou souhru náhord, ale celková atmosféra příběhu o indiánovi, podvodníkovi, pistolníkovi, vojákovi, banditovi a křesťanovi v jedné osobě má něco do sebe a dokáže si člověka omotat kolem prstu i bez nutného slzení, jako to dělá Tanec s vlky. Není to sice čistých pět hvězd, ale nelituji jich. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Malý velký muž mi v počítači ležel už pěknou dobu, a když jsem si ho konečně pustil, došlo mi, že jsem vůbec netušil, že tohle není klasické westernové drama, ale v podstatě Forrest Gump na pozadí divokého západu. Obzvláště u prvních komediálních scén jsem si říkal, jestli vlastně koukám na ten správný film. Ale v průběhu jsem úspěšně přepnul na ten komediodramatický mód a prostě si film užil. Arthur Penn mě už potřetí přesvědčil, že sázka na jeho další filmy rozhodně nebude zklamáním. 7/10 ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)
  • "Malý velký muž" se jmenoval Indián, který se podílel na zajetí nebezpečného lakotského bojovníka jménem Crazy Horse. (Pradlík)
  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama