Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Fungující mix od nadsázky skoro až ke grotesce přes dobrodružství až po vysloveně smutné a kruté scény. Indiáni, bílí osadníci, pastoři a jejich pokrytecké ženy, sedmá kavalerie a jejich bitvy s indiány ve stylu německé bitvy u Lidic. Dokonalý Dustin Hoffman. Za poznámku stojí, že tenhle film z roku 1970 zlomil starý filmový pohled na dobývání Západu, kde hodní kovbojové bojovali se zlými a krutými indiány. Odteď už to bude jen naopak, hodní, čistí a nezkažení indiáni budou bojovat se špinavými, zákeřnými bělochy. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Já ten film viděla asi jako dvanáctiletá, o prázdninách na Slovensku, u dědy. Dávala to slovenská dvojka, která už tehdy měla programovou skladbu jinou než televize česká. Já na ten příběh zírala jako zjara, byl to vlastně jeden z prvních velkofilmů, co jsem kdy viděla. Co se týče indiánů, jednoznačně mě zajímal akorát Vinnetou a najednou Dustin, kterému jsem se smála v Tootsie? To víte, to mě začalo zajímat. Film se mi líbil tehdy a líbí se mi dosud. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump divokého západu, kterého jsem si ale mnohem víc oblíbil. Celou dobu to bylo přesně na hranici 4 a 5 hvězd, ale tečka v podobě náčelníkova pokusu o odchod z našeho světa to korunovala, i když trochu nezaslouženě, výš. Je to možná maličko moc epizodní a děj spoléhá na až moc velkou souhru náhord, ale celková atmosféra příběhu o indiánovi, podvodníkovi, pistolníkovi, vojákovi, banditovi a křesťanovi v jedné osobě má něco do sebe a dokáže si člověka omotat kolem prstu i bez nutného slzení, jako to dělá Tanec s vlky. Není to sice čistých pět hvězd, ale nelituji jich. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Opět prvotřídní záležitost z Nového Hollywoodu, jehož éru mám čím dál raději. Příběh nehrdinského Jacka Crabba (Dustin Hoffman se pro tuhle roli narodil), který žil střídavě mezi lidmi a indiány a zároveň poznal spoustu bizarních postav (ať už fiktivních či skutečných) jakoby vypadl z Forresta Gumpa (který mi po zhlédnutí MVM přijde jako plagiát). Celé je to hodně vtipné a často si snímek utahuje sám ze sebe. A to nemluvím o scéně, ve které si Jack objednává limonádu. Arthur Penn musel milovat Limonádového Joea... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bal jsem se, aby neslo o nejakej rozvleklej western, ale tohle neni western ani nahodou a uz vubec ne rozvleklej. Naopak bych jeste tak pul hodiny pridal, protoze sledovani zivota hlavniho hrdiny melo urcite jeste co nabidnout, takle je to vypraveni usekly v podstate po bitve u Little Big Hornu, kdy je Hoffman jeste vicemene mladej. Tohle je nicmene spis takovej dobrodruznej film, kdy si Jack Crabb krome hrace karet a nakejch zapornejch "povolani" jako vrah, zlodej dobytka atd. vyzkousi asi naprosto vsechno, co slo na divokym zapadu delat. Je indian, opilec, pistolnik, tulak, obchodnik, clen armady. No a tohle vsechno zahral Hoffman naprosto dokonale, i ruzny masky a starnuti je na nem udelany presvedcive. Prislo mi, ze ale hlavne je celej film zamerenej na vykresleni zivota indianu a nasledny boje indianu s armadou a pozdej i se samotnym generalem Custerem, pricemz indiani jsou tu vykresleny jako dobraci a Custer jako zbrklej fanatik, kterej sice porad prohlasuje, ze se maj usetrit zeny a deti, ale stejne to vzdy dopadne naprostym masakrem. No a do tohohle napinavyho, zajimavyho a misty smutnyho deje je obcas dana nejaka vtipna scena, ktera nijak nerusi a skutecne pobavi. Celkove ma film sice sem tam nake slabsi misto a precejen by se zas tolik nemusel venovat indianum, ale jako celek to je fakt paradni film za jasnejch 5*. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)
  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov. (milealelia)
  • Československá televize vysílala film o osm minut zkrácený, tedy cenzurovaný. Proto Česká televize film znovu nadabovala, ale tentokrát pro hlavní roli Jacka Crabba (Dustin Hoffman) již nezvolila Václava Postráneckého, ale Jiřího Pragera. Podle sdělení pracovníků ČT byl záznam původního dabingu smazán. (sator)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno