Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Neotřelý návod jak v sobě potlačit rasistické nálady. Vlastně skutečně neotřelý. Koho by napadlo, že Američané pošlou do světa propagaci formou sci-fi, kde se běloch zamiluje do černošského mimozemšťana, který ještě navíc otěhotní a tak se jim pak narodí chlapeček, pro kterého běloch půjde nasadit krk, aby ho dostal ze spárů nějakých vesmírných vandráků. Špičkový film, který jinak ukazuje krásnou nehostinnou planetu a sem tam i nějakou tu vesmírnou střílečku, milovník sci-fi si přijde na své, starý sarkasta také. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Wolfgang Peterson a poslední z jeho debutního trojlístku Ponorka-Nekonečný příběh a Můj nepřítel. Z Německa do Ameriky s udržením vysoké kvality. Můj nepřítel není jednoduchý film, ale Peterson se s ním dokázal skvěle poprat. Člověk a drak ztroskotají na opuštěné planetě a vybudují si zde vztah, který předčí jejich očekávání. Skoro až pohádkový příběh o nenávisti, která se změní v přátelství a oddanost nepůsobí vůbec dětinsky ani nesmyslně. Právě naopak. Vše skvěle funguje, stejně jako epické záběry na neznámý svět a kvalitně vypracované kulisy světa techniky mezi hvězdami. Je skvělé, že film neupadá do vztahové dramatu a v závěru opět mění tvář, aby se celý cyklus přeměny dovršil. Pro milovníky sci-fi jasná volba. Mimochodem hudbu složil Maurice Jarre, slavný skladatel filmové hudby (Lawrence z Arábie, Dr. Živágo, Cesta do Indie) a otec neméně slavného Jean Michela Jarreho, přední osobnosti elektrické hudby. PS: od první chvíle mi přišlo, že drak musí být černoch:)a teď čtu, že byl... nepřehlédnutelné a má to i nějaký vedlejší smysl?:) ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Příště ti vrazím ten nůž rovnou do prdele. Jestli nějakou máš." Prý, že moderní bláznění - a tady jede multikulturní a genderová propaganda už v pětaosmdesátém, ha, ha. Co se zpočátku zdá jen jako další klon Hvězdných válek se brzy změní v zajímavé sci-fi drama. Jen škoda, že to v závěru sklouzne k lehce tuctovému kýči. 3.5* ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Stále zábavný mix Robinsona Crusoe, Duny či Star Treku. Dva roky po třetích Čelistech, se Dennis Quaid a Louis Gossett Jr. společně sešli v mnohem lepším snímku, než byl ten o teroru 3D žraloků v aqua parku (tentokrát od režiséra takových trháků jako Ponorka, Nekonečný příběh či S nasazením života - Wolfganga Petersena). Jeho dobrodružný sci-fi příspěvek Můj nepřítel, je trikově poměrně slušně zvládnutou podívanou, která baví a dnes už se může honosně pyšnit přívlastkem - klasika žánru. A ne hloupá. Naopak, film má poměrně zajímavý příběh i myšlenku a je dokonalou ukázkou hollywoodské tvorby 80. let. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedené sci-fi o které je veliká ale veliká nouze. Příběh si vystačí bez velkých vesmírných monster, bitev či světelných mečů a fejzrů. Konec je trošku neoriginální a jakoby vymyšlený na rychlo, ale 80. léta dali vzniknout spoustě výborných filmů, stejně jako tento. - "Space was the new battleground. For many of us, Earth became a precious memory, light-years away. Our only home was a fortress in space." ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Režírovat mohl David Lynch i Terry Gilliam, který odmítl, protože chtěl natočit vlastní snímek, ze kterého se vyklubal Brazil (1985). (HellFire)
  • Natáčelo se ve filmovém studiu Bavaria v Mnichově. Exteriéry jsou z ostrova Lanzarote ve Španělsku. (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama