foto

Donald Faison

  • nar. 22.6.1974 (41 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Donald Faison pochází z New Yorku. Jeho rodiče byli členy "National black theatre in Harlem". Vzorem mu byla jeho matka, kterou často pozoroval na zkouškách v prázdném divadle, to také ovlinilo jeho volbu stát se hercem. Ve věku šesti let si zahrál v divadelní hře nazvané "When the Lion Roars", kterou také pomáhal napsat. Také točil domácí videa se svými dvěma bratry, Dadem a Olamidem, který se později také stal hercem. Faison studoval herectví na Manhattan's Professional Children's School, kde také v roce 1992 graduoval.

Jeho debutem byl film RESPEKT (1992), ve kterém si zahrál roli studenta po boku rapové hvězdy Tupaca. Poté následoval film SUGAR HILL (1994), slavným se však stal díky roli ve snímku PRAŠTĚNÁ HOLKA(1995), který se stal mezi americkou mládeží kultem. Jeho úspěch vedl k vytvoření televizního seriálu stejného jména (1996-1999). Natočily se celkem tři série s celkovým počtem 61 dílů. Po řadě komediálních rolí dostal možnost zahrát si po boku Denzela Washingtona ve sportovním drama VZPOMÍNKA NA TITÁNY(2000), ve kterém prokázal své herecké schopnosti v oblasti drama, také zde například prováděl své vlastní kaskadérské scény. Jeho dosavadním největším úspěchem je však role černého chirurga Christophera Turka v televizním seriálu SCRUBS (2001), ve kterém hraje po boku svého nejlepšího přítele Zacha Braffa, který představuje postavu Johna Doriana (J. D.).

Donald Faison vyhrál v letech 2002 a 2004 cenu BET Comedy Awards v kategorii "Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series", dále byl v letech 2004-2007 každý rok nominován na cenu Teen Choice Awards v kategorii "Choice TV sidekick" a v letech 2005-2008 na cenu NAACP Image Awards v katgorii "Outstanding Actor in a Comedy Series" a "Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series". Všechny tyto ceny mu byly uděleny, nebo na ně byl nominován právě za roli v seriálu SCRUBS.

V roce 2001 se oženil s Lisou Askey a mají 4 děti: Seana, Kaya, Dadea, Kobeho. V souvislosti se změnou stylu Scrubs a obměně většiny herců prohlásil, že do budoucna plánuje režírovat a produkovat vlastní filmy, zatím se prý však bude držet hraní, jelikož již nebude vytížen točením seriálu plánuje i hlavní roli ve filmu, stále však čeká na tu pravou nabídku.

jan "ganz" nejedlý

Herecká filmografie

2016 Hot Bot
Star Wars: Detours (TV seriál)
The Perfect Match
2015 Supermansion (TV seriál)
2014 Jim Henson's Creature Shop Challenge (TV seriál)
Let's Kill Ward's Wife
Wish I Was Here
2013 Kick-Ass 2
Return of Return of the Jedi: 30 Years and Counting, The
Snow Globe Christmas, A (TV film)
Stag
2012 Ladíme!
Robot Chicken: DC Comics Special (TV film)
2011 Láska bolí (TV seriál)
The Exes (TV seriál)
2010 FCU: Fact Checkers Unit (TV seriál)
Robot Chicken: Star Wars Episode III (TV film)
Skyline
Venus & Vegas
2009 Law, The (TV film)
Protect Insurance Companies PSA
Scrubs: Interns (TV seriál)
Sněhová nadílka
2008 Robot Chicken: Star Wars Episode II (TV film)
2007 Robot Chicken: Star Wars (TV film)
2006 Hluboko pod kůží
Něco nového
Vegas Baby
2005 Boondocks, The (TV seriál)
Královské výkupné
Playbook, The (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
2004 Higglytown Heroes (TV seriál)
2003 Holky z lepší společnosti
Pozor, hodný pes!
Ravedactyl: Project Evolution
2002 Clone High (TV seriál)
Kim Possible (TV seriál)
Velký tlustý lhář
2001 Bouchači a bouchačky
Josie a její kočičky
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
The Bernie Mac Show (TV seriál)
2000 Vzpomínka na Titány
1999 Krutý trest (TV film)
Trippin'
1998 Butter
Felicity (TV seriál)
Poslední mejdan
1997 Academy Boyz
1996 Praštěná holka (TV seriál)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
1995 Až si vydechnu
Bezmocná
V ulicích New Jersey
1994 New York Undercover (TV seriál)
Sister, Sister (TV seriál)
1993 Sugar Hill
1992 Respekt

Dokumentární

2016 Miracle on 42nd Street
2014 Video Games: The Movie

TV pořady

2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
2006 Megan Mullally Show, The (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace