Reklama

Reklama

Battle Royale

  • Japonsko Batoru rowaiaru (více)
Trailer 2

42 studentů, 3 dny, 1 vítěz, žádná pravidla. Na úsvitu nového tisíciletí došlo k celonárodnímu kolapsu. Při 15% nezaměstnanosti se bez práce ocitlo 10 milionů lidí. Na 800 tisíc studentů přestalo chodit do školy a počet drobných zločinů se prudce zvýšil. Dospělí ztratili v mládež důvěru a začali se jí bát. To vyústilo ve školní reformu nového tisíciletí, tzv. zákon BR - Battle Royale. Letos byla z celkového počtu 43 tisíc devátých tříd vybrána 9. E ze střední školy v Zentsuji. Letošní hra je podle všeho napínavější než všechny předchozí. (Řitka video)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (631)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Japonsko sužuje neriešiteľný problém s neprispôsobou mládežou. Jediným spôsobom ako prevychovať študentov a získať si tak späť rešpekt je uplatnenie zákona "Battle Royale". Jedna z tried deviatych ročníkov z celej krajiny bude vybratá a dopravená na opustený ostrov aby si zahrala špeciálnu hru. Hru o život. Posledný, kto prežije - vyhráva. Originalita "susedom" z ďalekého východu nikdy nechýbala. Hlavne úvod splnil najprísnejšie kritéria. Následne potom ma však film svojimi neustálymi romantickými výlevmi medzi študentmi znudil. Miestami mi to prišlo, ako zo seriálu Beverly Hills 902 10. Nezachránili to ani slušné scény, ktoré mi však po čase tiež prišli akési vtipné. Na prvú šupu snáď nikto nezgegol a tie decká po dávkach zo samopalu nestále vstávali, ako nejaký zombie. Režisér Fukasaku sa snaží mládež prostredníctvom masakru a násilia, ktoré sa v nich neustále vyhrocuje, poučiť. Záver s veľkou, hlbokou myšlienkou. Kiež by to padlo na úrodnú pôdu. Bohužiaľ však ani obrázky zosnulých s pokročilým štádiom rakoviny na krabičkách cigariet, ľudí fajčiť neodnaučili. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Hodně odvážný a stylový thriller, jemuž ale právě jeho kontroverznost přinesla nehynoucí slávu. Sice ve mně pořád hlodá, že z tak vynikajícího námětu se dalo vytěžit ještě více a že cpát do takového příběhu myšlenky o životě nebo hlubší význam byla směrem k divákovi rána pod pás, jenže dále už není moc co vytknout. Fukasaku dobře věděl, čeho chce dosáhnout, a to se mu také podařilo. Od samého začátku velmi svižná a díky šokujícímu obsahu poměrně nepříjemná podívaná plná krve a násilí, která rozpracovává lidský charakter do té nejčernější podoby, jakou si lze vůbec představit. Po filmařské stránce se jedná o takřka bezchybné dílo, s fungující atmosférou, výtečným soundtrackem a rozvinutou psychologií hlavních postav, s nimiž se seznamujeme i prostřednictvím drobných epizodek z jejich minulosti. Z herců nejvíce zaujme samozřejmě Takeši Kitano, jehož postava měla překvapivě největší hloubku a důležitý motiv. Nebudu a ani nechci bloumat nad tím, jaké poselství v sobě Battle Royale coby vize moderní společnosti nese, protože je to stejně diskutabilní jako film sám- Já bych prostě řekl, že Fukasaku je blázen, co si udělal obrovskou radost a notně popustil uzdu své fantazii. Není divu, že Tarantino ten film tak vychválil... 80% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Nádherne šokujúca vyvražďovačka, nad ktorej absurdnosťou je potreba sa s úsmevom (a na zaopár miestach hlasitých smiechom) pozvniesť. Skvelo nakrútená aj zostrihaná, lokáciami pripomínajúca Bad Taste a Ringu zároveň. Ale jej fanúšikom nie som. Nápad za milión je nedotiahnutý. Prvotná dekadentná zábava sa v závere snaží tváriť ako niečo viacej, čo sa jej darí iba zpolovice. *** NÁSLEDUJE SPOILER! *** Dôležitý dramatický motív postavy Takeshi Kitana, ktorý pre lásku k jednej z hráčok zradí celý systém a pravidlá hry, takmer vôbec nefunguje a záverečné myšlienky, ktoré z neho ústia, pôsobia v kontexte s predošlou šou príliš našróbovane. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kitanove filmi mám rád,aj keď ich ešte u nás veľa nevyšlo,ale sem tam to zachráni ČT2,ktoré odvisielalo pár jeho filmov v pôvodnom znení.Na moje prekvapenie Kitano tam odohral 5 minút aj s trošku trápnym koncom ,keď s desiatimi guľkami v tele sa postaví akoby nič a ide telefonovať.Poviem na rovinu ,že film ani zďaleka nenaplnil moje očakávania.Ako akčný film - vyvražďovačka môže byť ale do poslednej minúty som čakal nejaký zvrat alebo pointu,no zbytočne.Nemohol som prekusnúť nereálne prestrelky,kde dievčatá prevrtane guľkami tancujú po stoloch a ešte dokážu strieľať.Čo ma zarazilo najviac je,že celý film je postavený na tak stupidnom zákone,ktorý by neschválila ani tá najzaostalejšia krajina na zemeguli.Prečo kvôli dvom grázlom v triede musí zomrieť 40 nevinných? Kde sú rodičia a blízky nevvinných,nikto neprotestuje?.....Myslím,že stačilo málo aby to bolo lepšie.Vybrať na ostrov práve tých nepolepšiteľných a vierohodnejšie prestrelky...Potom by som tomu uveril.60%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Četl jsem výbornou scifi povídku na ve filmu zobrazené téma, která líčila zvrácenou reality show, kde bojovala o přežití skupina trestanců odsouzených k trestu smrti a vítěz získal nejen milost, ale i slušnou odměnu. Antiutopická podívaná, kde podobná soutěž měla za cíl vrátit pozornost diváků od hospodářské krize a stagnace společnosti. Hlavním problémem Fukasakova snímku je nedostatečné vykreslení pozadí, proč vůbec k podobné zvrácené hře společnost a vláda přistoupila, protože bez jejího natáčení a vysílání v médiích jaksi postrádá smysl. Pokud přistoupíme na scénáristovu hru, pak režisér z nápadu vytěžil maximum. Boj o přežití v rámci uzavřené komunity středoškolských studentů pochopitelně dává obrovské možnosti ukázat širokou škálu emocí, napětí a dávkované brutality tak, aby divák zůstal po celou dobu patřičně nažhavený a odměnou je mu i poměrně překvapivý závěr. Všechno dokresluje provokativně zvolené hudební pozadí, nevěřil bych, s jakými záběry dokáže režisér zkombinovat valčík Na krásném modrém Dunaji. Takeshi Kitano v roli drsného učitele pochopitelně po herecké stránce nemá chybu, byť právě jeho motivace, respektive přerod z intelektuála v cynického zabijáka je scénáristicky trošku násilný. Celkový dojem: 80 %. Filmu se dá celkem oprávněně vyčíst zbytečně naturalistické násilí, nicméně po převážnou většinu stopáže dokáže režisér úspěšně balancovat na hraně únosného. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (22)

  • Ani jeden z herců neměl za sebe dubléra. (Kulmon)
  • Natáčelo se na jednom malém ostrově v souostroví Izu. Jedná se o neosídlený ostrov Hachiou Kojima. (virus10)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama