Reklama

Reklama

Spider-Man

  • USA Spider-Man
Trailer
USA, 2002, 121 min

Obsahy(1)

Film na motivy marvelovského komiksu je příběhem podivínského středoškoláka Petera Parkera (Tobey Maguire). Jako dítě osiřel, byl šikanován a nebyl schopen vyznat lásku okouzlující dívce ze sousedství Mary Jane Watsonové. Říct o jeho životě, že je to bída, by asi bylo dost slabé slovo. Ovšem jednoho krásného dne, když ho na exkurzi v laboratoři pokouše uprchlý radioaktivní pavouk, se jeho život změní tak, jak by si sotva kdo dokázal představit. Peter získá netušenou pružnost, jasné vidění, schopnost přichytit se k povrchu, šplhat po zdech a vystřelovat sítě ze zápěstí, ale ona to nebude jenom zábava. Výstřední milionář Norman Osborn (Willem Dafoe) na sobě vyzkouší účinek drog, čímž vznikne jeho maniakální alter ego Green Goblin. Peter se tudíž musí stát Spider-Manem a vzít si Green Goblina na starost, jinak ho Goblin zabije. (HBO Europe)

(více)

Recenze (887)

PeterFLJilek odpad!

všechny recenze uživatele

Pozrel som si všetky tri filmy za sebou. Hoci nepopieram, že niektoré scény mali vtipné momenty, nemôžem túto časť ohodnotiť ináč. A v porovnaní s ostatnými nevidím žiadny rozdiel. Všade nechutné fragilná Kirsten Dunst kričiaca a visiaca po budovách mesta New York. Rozumiem, že ide o adaptáciu komiksu, ale Samovi Raimimu sa vôbec nepodarila. Na batmanovskú sériu Tima Burtona nemá a keby sa priblížil k Spawnovi, dal by som určite tri hviezdičky. ()

vaclaw 

všechny recenze uživatele

Skvělá komiksová oddechovka, výborný výběr představitelů jak postav hlavních, tak i vedlejších a hlavně skvělá Raimiho režije. Hlavně ze začátku, kdy pavoučí muž objevuje své nově nabyté dovednosti, je film zmáknutý na jedničku. Bohužel střed filmu je poněkud rozmělněný a ani finále není nějak extrémně strhující. Přesto se ale jedna o vysoký nadprůměr jak v komiksových adaptacích, tak i v akčních filmech. ()

Astinas 

všechny recenze uživatele

Tobey,jako Spider-man mi hodně sedí na hlavního hrdinu a Willem je skvělý záporák.Jinak děj je sice jednodušší,ale to tak bývá u komiksů,přesto tenhle komiks.film má do sebe něco víc,než ostatní.Všechno šlape tak,jak má a houpání na sítích je skvěle udělané,že po skončení jsem hned chtěl skočit z okna a začít taky se houpat.Podle mě jeden z nej komiksových filmů vůbec. ()

sefa 

všechny recenze uživatele

Když jsem šel na "Spajďáka" jako malej capart s tátou do kina, tak jsem z toho byl naprosto unešenej a rázem se z něj stal jeden z mých nejoblíbenějších filmů (oblíbeným superhrdinou byl už dávno předtím díky animovanému ztvárnění). Teď, když se na to koukám po téměř jedné dekádě znovu, tak už mi to nic neříká. Špatný scénář bych odpustil, průměrné herecké výkony taky, ale co nemůžu odpustit jsou místy hodně lacině vypadající triky, které jsou na úrovni průměrné počítačové hry té doby. Když bych porovnával třeba s Matrixem Reloaded, který je jen o rok starší, porovnával bych neporovnatelné. Jinak pro diváky do 12 let určitě doporučuju. 2* + jedna nostalgická ()

jayman 

všechny recenze uživatele

Hej. Totálne komiksové prevedenie, ako tu všade čítam. Ibaže to má aj nevýhody. Ploché postavy, predvídateľnosť, klišé a detskosť. Keď 13, nič z toho som neriešil a bol som nadšený. Teraz až tak nie som. EDIT: Máj 2022, teraz mám 33 a znova nadšený som, komiksovosť mi prestala vadiť a Toby Maguire je jediný, opakujem jediný zo spider-castov, ktorému absolútne verím to loserstvo. Navyše ma potešili raimiovské cameá. Super. ()

greymon 

všechny recenze uživatele

Akčnost ve filmu je a musím přiznat, že na Sama Raimiho povedený akční film. Musím především pochválit hudbu k tomuto filmu. Efekty jsou také dobře vymyšlené a herci taky. Film na mě působil zvláštním dojmem, když mi bylo zhruba 7 nebo 8 let asi taková dětská fantazie, ale nyní se na film dívám jinak. Tobey Maguire zahrál dokonalou postavu Petear Parkera jako školního šprta. Na postavu Peter Parker se dívám všeljak. Obeť šikany, posměchů od spolužáků, ale stačilo jedno kousnutí od pavouka a ze šprta Petera Parkera je Spider-Man. Film na mě také troch v některých momentech působil napínavě a především dojatě. ()

Sagisia 

všechny recenze uživatele

Dosud byl mojí jedinou superhrdinovskou láskou Superman z videoklipu ke stejnojmenné písničce od The Spankers. Teď ho evidentně vyšoupl Spiderman. Stala jsem se závislou na jeho létajících scénách, u kterých úžasem vždy zapomínám zavírat pusu. Velký podíl na tom má samozřejmě i hudba Dannyho Elfmana. A dokonce ani akční scény mi nevadily... Boží. ()

ondey 

všechny recenze uživatele

Bohužel jedno velké klišé, chybí ponurost a smutek kreslené série, která by dala filmu alespoň nějakou chuť. ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Standardní komerčárna, která nijak nevybočuje z akčních pecek poslední dekády. Sam Raimi zažil stejný přerod jako Peter Jackson a natočil si svoji trilogii. Hlavní hrdina zažívá stejná dilemata jako jemu podobní (volbu mezi osobním životem a odpovědností). To vše je zabaleno do slušného trikového hávu, který nedělá ostudu, ale sám o sobě nemůže stačit. Jak jsem již několikrát do svých komentářů uvedl, akční sekvence nedělají akční film, jen mu dávají potřebnou míru radikálů. Ale pokud chybí uvěřitelná motivace hlavního hrdiny k boji, pak se jedná jen podívanou efektní, která má uspokojit oko, ale ne mysl. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu, kdy Peter Parker získá a následně objevuje svoje nové schopnosti, je fajn, ale s příchodem Green Goblina se začne lámat chleba a ta druhá půlka bochníku je nějaká plesnivá a navíc někdo vyžral střídku. Naprosto tuctový příběh plný klišé pohřbívá nehrající Kirsten Dunst v roli hloupé, nezralé, emočně nestabilní a značně protivné Marry Jane, která celou stopáž buď ječí nebo pronáší hovadiny. (co na ní sakra Parker vidí?!?) Ale není v tom ta holka sama. To, co příběhům dodává hloubku, je temná strana, povětšinou zastoupená hlavním záporákem, a ten zdejší nemá koule a vyvolává spíše pocity trapnosti a nechtěného humoru. A chudák Dafoe nemá co hrát. Všechny ty postavy, obšlehnuté podle šablony, k sobě prostě nejdou dohromady. Co mě nejvíc mrzí, je nevyužitý dramatický potenciál. Peter vyrůstá bez rodičů, sám se nepřímo podílí na jisté tragédii, ve škole je za outsaidera a on skoro celej film řeší holku? Nikde žádnej komplex, žadný vyrovnávání se s minulostí? Jako fakt? ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšik komixov, ani komixových knižiek a preto som sa Spidermanovi dlho vyhýbal, ale keď som konečne siahol aspoň po jeho sfilmovanej verzii, tak to nebolo také zlé. Celkom dobré, miestami výborné akčné pozeranie, pekné triky, pekný príbeh. Celý čas som čakal kedy sa Spider-Man odhalí pred Mary Jane a ono sa to nestalo... docela prekvapenie :) Pozeral som to so slovenským dabingom a musím povedať že sa mi pri tomto filme páčil a neiritoval ma. Siahnem určite aj po dvojke a trojke :) ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Aj keď nie som veľký fanúšik filmov s komixových hrdinami, prvý diel pavúčieho muža sa mi celkom páčil. Pozitívom je pre mňa hlavne premena hlavného hrdinu z loosera na superhrdinu, ktorá je urobená nenásilne a s logickou postupnosťou. Herecky zapôsobil aj Willem Dafoe. ()

konysua 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých prvních stažených filmů (evil look), takže jsem ho viděl nespočetně krát. Je to hloupé, je to neoriginální, ale je to spajdrméén. 8/10 ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Spajdýho jsem nikdy moc nemusel, i když jsem si jako kluk koupil některé sešity ještě od Slovartu. K filmu jsem se dostal až v roce 2013 kvůli synovi. Film myslím dost vystihuje jaký Peter Parker je, jeho povahu, ambice i priority. V komiksu byl Parker podaný dokonce jako ještě mnohem větší loser a smolař. Peterův svět je v podstatě normální, až na občasné superhrdinské a vědecké excesy. Natočte z takového světa film, aby byl divácky přitažlivý! Není to sranda a Raimi se s tím myslím popral slušně. Vsadil na maršmelouovskou sentimentalitu. Parkerovi vztahy s tetou, strýcem a vůbec jeho život jako jedna mirkodušínovská selanka, samá odpovědnost, láska k druhým, sebeobětování. V podstatě je to pohádka jako řemen. Spajdý jako rytíř, který vezme svůj kříž za dobro všech lidí a nehledí na své vlastní (viz závěrečná scéna s Marry Jane). Je to pitomé, ale někde uvnitř mě to prostě drnká na tu správnou klukovsky čestnou strunu. Navíc čtyřletý synek to baští, takže za mě palec nahoru. ()

J*A*M*B*O 

všechny recenze uživatele

Slušný popkorňák, ale žeby Sam Raimi ohromil, to sa povedať nedá. Rovnako ako po grafickej stránke, tak aj v príbehu je cítiť nedostatky. Spider-Man po čase ubudol na kvalite aj keď herci ako Dafoe si zaslúžia viac slávy. Určite nie som veľkým fanúšikom takýchto filmov, ale v podaní Sama Raimiho som si to nechcel nechať ujsť. A výsledok je celkom pochybný a zmätkový. Toto sa k majstrovi hororu veľmi nehodí. Dávam 7/10 bodov. ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Spider-Man patrí k tým lepších superhrdinom...dobre, možno som ho v detstve aj obdivoval...ale to bolo dávno. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Příběh o hrdinovi z lidu. Utlačovaný a nevýrazný prosťáček se ze dne na den stane svalnatým chlapem se zvláštní schopností, kterou okamžitě využívá k získání holky a v druhý řadě k záchraně New Yorku před skvěle schizofrenickým Willemem Dafoem alias Green Goblinem. Problém nastává v hlavním hrdinovi, ke kterému si rozhodně nenajdou cestu všichni a spoustě lidí, mě nevyjímaje, tak může připadat lehce zaostalý, jednoduchý nebo dokonce přihřátý, to však poměrně obstojně vynahrazuje obličej a prsa Kirsten Dunst, sympaťák James Franco, ale hlavně, legendární J. Jonah Jameson, úžasný šéfredaktor, perfektně zahraný J. K. Simmonsem tak, že by ho nepochybně jako svého nadřízeného chtěl snad každý. Filmové zpracování jednoho z nejznámějších komiksových superhrdinů se ale nese v hloupých dialozích, pár pokusech o hlášku a to celé zabalené do jednoho velkého klišé. Od Spider-Mana tak nelze čekat zázraky, pro mě jen jeden z mnoha průměrných komiksových filmů, kterého ještě docela sráží nevýrazné finále, ale i tak dokáže občas potěšit a překvapit. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Jedno z tých vydarenejších prevedení komiksu na plátno. Tento film oceňujem najviac za jeho jednoduchosť, bez zbytočných fantasy scén. Až na Dafoea, ktorý svoju rolu nedokázal dokonale stvárniť, sa mi herecké obsadenie páčilo, hlavne trojica Franco, Dunst a Maguire. Film bol výborný a dosť zaujímavý, dokým sa na obrazovku nedostala postava zeleného mužíčka, ktorá bola len a len na smiech. Chcelo to iného záporáka a film by bol o dosť lepší. Takisto som očakával od zvukovej stránky viac. ()

Související novinky

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

Sam Raimi jedná o režii Doctor Strange 2

06.02.2020

Kultovní hororový režisér Sam Raimi jedná o režii snímku Doctor Strange in the Multiverse of Madness pro studio Marvel. Nebyla by to pro něj samozřejmě první štace do komiksového světa, Raimi totiž… (více)

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

Kdo napíše Indiana Jonese 5?

21.03.2016

U Disneyho konečně pohnuli s Indiana Jonesem. Pátý díl půjde do kin 19. července 2019 a natočí ho Steven Spielberg, samozřejmě s Harrisonem Fordem v hlavní roli. George Lucas by se na pokračování… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Hvězdné nábory i útěky

Hvězdné nábory i útěky

19.07.2009

Máme pro vás spoustu castingových novinek, tak se nezdržujme úvodními řečmi a přejděme rovnou k věci. Robert De Niro si prý zahraje v Rodriguezově krváku Machete, jehož natáčení startuje už 29.… (více)

Reklama

Reklama