Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (313)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som si tých správnych chlapov pozrel pred napísaním komentára ešte raz a jedna hviezdička išla automaticky dolu. Neznášam frajerov, akého stvárnil Tom Cruise, a až na riedke výnimky neznášam ani Toma Cruisa ako herca. Demi Moore tiež pôsobila nejako neisto a nepresvedčivo. To dalo vyniknúť Jackovi Nicholsonovi, ktorý sa zaskvel v plnej paráde. A seklo mu to, pretože dokázal byť vierohodnejší, než tí panáci v teplošských uniformách deklamujúci harvardské kecy. Škoda, mohol z toho byť veľmi zaujímavý film o tom, ako sa veci menia pri meniacom sa uhle pohľadu. Len by sa musel najprv odbúrať ten pátos, patriotizmus a tie vojenské opičky a neskončiť iba u toho. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmy ze soudního prostředí bývají velmi vydaření díky dvěma faktorům, dokazováním práva u samotnýho soudu a s tím souvisejícím vtažením diváka do souzeného případu nebo patráním po svědcích a postupném odkrývání daného případu a s tím souvisejícím napětím. Tenhle film nemá nějak zvlášť propracovanej ani jeden faktor, za to má Toma Cruise a Jacka Nicholsona a jejich společnou scénu v závěru filmu, která umlčí i chronického kecala, protože tam oba dva současně nechaj půrochod svejm neuvěřitelně velkolepejm hereckejm talentům a když to Tom s Jackem spustěj, tak přestanou štěbetat i vrabci na střeše. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Byla nebyla, pěkná ženská a pak několik tvrďáků hájících čest USA a ideály této skvělé západní civilizace. Všichni dávno víme, že pravda a láska není výmysl Václava Havla, ale že je to genetická výbava každého poctivého Američana, Václav jen opisoval z americké ústavy. V roce 1992 se ještě takovýmto filmům lidé nesmáli, ale brali je vážně. Dnes už je těžké přijmout filmy tohoto ražení za své, neboť na této úrovni se dnes točí jen televizní seriály o sto a více dílech. Tenkrát tedy ano (60%) , ale dnes ani náhodou!!! 40% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jedna z mnoha dnes už skoro klasika, která mi delší dobu unikala což vzhledem k faktu že mám rád soudní dramata úplně nechápu.Středobodem vyprávění je dvojice vojáků která dá "deku" jinému vojákovi, který ovšem následně zemře.Jde o celkem nejednoznačný případ u kterého sem měl zkraje problém se vůbec zorientovat.Jedna strana totiž tvrdí, že vojáci jednali na vlastní pěst a jde tak o vraždu (a zároveň porušení rozkazu), druhá strana pak tvrdí, že vojáci dostali rozkaz provést tzv. rudý kód, což je vlastně obecně akceptovaná forma šikany o které všichni vědí a vina by tak byla na tom kdo dal onen rozkaz.To samo o sobě ukazuje lehčí pošahanost armády v tom smyslu, že rozkaz je rozkaz i ve chvíli kdy výsledek je při nejmenším diskutabilní.Velká část filmu se tak odehrává v soudní síni, kde se samozřejmě hodně mluví, což je ovšem Sorkinova doména a ten i ve své scénáristické prvotině ukazuje, že tyhle konverzačky měl v malíku nejspíš odjakživa.Z herců má největší prostor Cruisův arogantní právník a je výborný.Zdatně mu ovšem sekundují další v čele s tradičně ďábelským Nicholsonem.Ten má sice  prostoru hodně málo, ale když už je na scéně, tak si jí krade víceméně pro sebe.Ani po třiceti letech tenhle film nijak výrazně nezestárnul...80% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Medzi mariňákmi na Guantaname - na Kube, je jedna „čierna ovca” , je to vojak William T. Santiago, ktorý jednak žiada o preloženie, alebo - skrátka FYZICKY zaostáva za ostatnými ( slabá kondička - nevládze ), čím si KOLEDUJE o výprask, alebo označenie “červený kód” ( to je niečo na spôsob - „dohovorenia” , nezájsť príliš do extrému, len postrašiť, bohužiaľ, potom - nie je návratu, ak má vojak splniť - RED CODE ? Ja to presne neovládam... ) , čo je príkaz od veliaceho dôstojníka, ktorý splnia dvaja vojaci Downey a Dawson, ktorí to kapánek preženú až tak, že ho zavraždia ! Konali podľa rozkazu, v ktorom má prsty - spomínaný dôstojník, či samotný veliteľ základne - plukovník Jessup, ktorý by najradšej celú túto kauzu, zahodil cez plece, do autu, aby sa v tom nikto nevŕtal, len to by sa prípadu nesmel ujať, dôstojník Kaffee, ktorý je právnik, čo chce vysekať týchto dvoch mariňákov z prúseru ! Má k dispozícii - dvoch pomocníkov, kde jeden z nich, je nežného a zachrípnutého pohlavia. Po čase, začnú vyplávať na povrch postupne ďalšie a ďalšie tromfy ( indície ), ktorými obháji týchto dvoch, okúzli porotu, pričom samotný Jessup pôjde vypovedať ako svedok, čím sa všetko prevalí, lebo Kaffee používa metódy, ktorými sa každý jedinec prizná ! Herecký koncert - mladého Toma Cruisa, ktorému sekunduje - výrazný Jack Nicholson, ktorého budete z celej duše nenávidieť. A Demi Moore, nie je nijako zaujímavá, asi len okrem toho, že bola aktuálne v kurze ? No a režisér, Rob Reiner, už nie je to, čo býval. Vynikajúca je jedna vec, že to rýchlo odsýpa, nenudíte sa ani na chvíľu, ale aj tak tomu čosi chýba, prečo som neudelil vyššie hodnotenie... PS: Našlo sa : „Zopár správnych chlapov” , ktorí chceli dať veci na správnu mieru ! ... Ale zase dávať treba pozor na jeden - podstatný fakt, a to, že tí dvaja vojaci sú vrahovia, ktorí plnili rozkaz, áno, to súhlasí, ale či chcú, alebo nechcú, musia niesť podiel viny, za ktorý budú pykať, mať postih... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Film se umístil v roce 2008 podle Americké filmové instituce v kategorii soudní drama na 5. příčce. (TheDude)
  • Autorská práva k uvedení filmu na divadelní prkna byla prodána ještě před premiérou filmu. (don corleone)
  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama