Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na romantický příběh o lásce k tekutému chlebu národa našeho a dočkal jsem se bohužel jen lásky mezi lidmi, přičemž pivíčko se za celou dobu neobjevilo jediné. Celkový děj byl úplně o hovně. Zasmát se dalo několika málo hláškám, které bych spočítal na prstech jedné ruky a mému uchu lahodilo několik krásných a vysoce chytlavých písní. Až v průběhu snímku jsem pochopil, že se dívám celou dobu na asi 10x propadnuvší 25leté středoškoláky. Do té doby jsem měl pocit, že sleduji záběry z dobové kumunistické chmelové plantáže. Jsou filmy,které nezestárnou a pak jsou filmy, které se snaží zavděčit svým chlebodárcům propagováním jejich myšlenkového směru a takové filmy zestárnou velmi rychle - zpravidla změnou uznávaného myšlenkového směru. Obávám se, že z této komunistické propagandy už nezůstalo nic než pár krásných písniček. [58 %] ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Príbeh Romea a Júlie zasadený na český vidiek do pozadia chmeľovej brigády je zaujímavo zrežírovaný a so zapamätaniahodnými piesňami (a Vladimírom Pucholtom opäť par excellence zahraný). Jednoducho dôkaz, že v 60. rokoch českého filmu nebol priestor iba pre umelecké skvosty, ale aj pre filmy väčšinových žánrov, akým muzikál rozhodne je. A tých pár budovateľských záchvevov, ktoré už mali byť v týchto rokoch dávno za nami sa dá predsa ľahko pretrpieť. 75% ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Legenda českého muzikálu. Nestárnoucí písničky, výborná zasazenost do tehdejší doby se zástupci veškerých pro i proti. Pucholt s Pavlovou předvádí sympatické a přirozené výkony a panuje mezi nimi výborná chemie. Všemu nasazuje korunu výborný Kemr. U Straců na chmelu si dokážu představit nejen vřelý vztah k filmu, ale také nenávist k němu samotnému. Rozporuplný budovatelský nářez, který svou naivitou válcuje snad vše tehdejší. 4* ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Modleme se, modleme se, bosa nova, bosa nova. Opakujme ta dvě slova, bosa nova, bosa nova. S tou modlidbičkou dojdeš vždycky nejdál a dosáhneš s ní všecko cos kdy chtěl. Ač Karel čtvrtý byl ukrutný feudál, tak zaved u nás víno a né chmel. Ta modlidba ti vrátí zdraví chatrné, to je zcela mimo diskuzi. Ač Jan Ámos Komenský byl bratr, nezavrhujeme ho soudruzi. Bosa nova, bosa nova." Chmel a pivečko to ja teda môžem, súdruhovia. Avšak starý český filmový muzikál "Starci na chmelu", ktorý bol natočený v roku 1964, vždy akosi išiel mimo mňa, nikdy som mu nedokázal prísť na chuť. ** ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nejenže v muzikálu herci nezpívají, ale často ani tu pusu včas otevřít neumí. Nejenže vypravěči na kytary nehrají, ale ani tu hru předstírat neumí. Nemám nic proti lásce ani zamilovaným, ale ve Starcích je zamilovanost podávána v tak směšném světle, ž bych se snad ani nikdy zamilovat nechtěl, kdybych měl vycházet pouze z tohoto filmu. Určitě bych byl méně kritický, kdybych k našemu slavnému párečku cítil alespoň minimální sympatie. Nic takového jsem však k těmto dvěma samozvaným Übermenschen s nosánky nahoru, myslícími si, že jsou něco víc, a tak si v naprostém klidu zařídí na půdě domácnost, zatímco ostatní nocují po desítkách na zemi v jednom pokoji, necítil. Jedna hvězda za některé vydařené písničky... 20% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (30)

  • V roce 2000 režisér Ladislav Rychman vzpomínal na filmové písničky: "Posluchač si asi nevědomí, že v nahrávkách písní, jak je nyní známe, je několik zvláštností. Tak třeba jedna z hlavních písní 'Milenci v texaskách' v tomto vydání ve filmu vůbec není. Žádné texasky ani ženění bez požehnání úřadů. Až tepve od veršů 'tak jeden mladík s jednou slečnou...' je píseň zpívaná třemi černě oděnými mladíky s kytarami (i když ve skutečnosti zpívali jen dva) věrně podle závěru filmu. Verze 'Milenci v texaskách' byla nahrána až dodatečně jako jakési krédo filmu. Také písně 'Život je bílý dům' a 'Kdyby sis oči vyplakala' se ve filmu nezpívají, ale jen recitují. Musím se přiznat, že jsem nechtěl (nebo tehdy ještě neměl odvahu?) aby se herci v příliš dramatických scénách rozezpívali. Ale věřím, že všechny ty krásné melodie a krásné texty - které stále žily, i když film byl zakázaný - se budou líbit i od roku 2000 výše." (NIRO)
  • Mimopražská premiéra se uskutečnila 14. 8. 1964 v Ústí nad Labem, 12. 9. 1964 byl film uveden v Plzni u příležitosti Dne tisku, rozhlasu a televize. Zdroj: Český hraný film 1961-1970, NFA 2004. (ČSFD)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama