Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (133)

aquiver 

všechny recenze uživatele

Vynikající film - tu temně historický, tu pohádkový, a tu zas hudební. A funguje to! Strhující je především Míša Kudláčková coby 13 letá dívka v ohrožení, hlavní hrdinka příběhu. Československou kinematografii miluju a jsem za to pravidelně odměňován třeba nenápadnými dobrodružnými snímky... 80 % ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdysi na mě působil tenhle film hodně stísněně a temně, po letech už pro mne tak děsivý není, což neznamená, že je veselejší. Silně nadčasový příběh (touha po bohatství zřejmě provází lidstvo od jeho zrození) snímá syrově poetická kamera, kdy nejpůsobivější jsou scény v lese. Ďáblova lahvička přináší svým majitelům splněná přání, ale skutečné štěstí jim stejně nedá (zázraky se nedějí...i když v duelu s katem...). Většina postav stojí proti sobě a přátelství či láska jakoby neexistovaly, pokud ano, pak jen s krátkým trváním. Nakonec jsem rád, že film dopadl v jistých momentech lépe, než jak jsem si mylně pamatoval - byl jsem přesvědčen, že Vyskočilovi za zlodějnu usekli ruku, tak naštěstí ne. Co je štěstí? ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "A co je to štěstí ? Mít hodně peněz ?" ----- To se tak jednou dalo dohromady pár převelice malebně vyhlížejících postav, jejichž úbor ani myšlenky nebyly z těch nejčistších, něco omšelých, patrně již několikrát použitých a tím pádem i adekvátně (ne)důvěryhodných dobových kulis ... a jedna maličká - leč důležitá "čarovací" rekvizita s neprůkaznými schopnostmi. V úzké spolupráci s omezeným rozpočtem pak stvořili dokonale stylovou středověkou atmosféru, za kterou by se nemusel stydět žádný historický velkofilm. Myslím, že děti to vyprávění nepoberou - nebudu rozebírat jeho poněkud drsné způsoby, ale přece jenom je maličko náročnější na orientaci v ději. Zato já jsem nadmíru spokojená ... jak to, že jsem ten neupejpavý, trochu cynický příběh nikdy předtím neviděla ? Navzdory svému zevnějšku i svému nitru - a přes všechno, čím prošel, podobá se pramínku živé vody uprostřed nehostinné pouště ... to proto, že si uchoval naději - či víru ... v sebe - a snad i v nás ... i když si to nezasloužíme. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek nemá s pohádkou pro děti navzdory kouzelné lahvičce rozhodně nic společného, je správně drsný, temný a řekla bych, že dost dobře vystihuje atmosféru doby, o které vypráví. Všechny postavy do jedné jsou ale nesympatičtí bídáci a malou Kudláčkovou jsem pro její uječenost nemusela ani v My všichni školou povinní. V rámci české kinematografie se ale rozhodně jedná o neotřelou záležitost. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Na film pro děti příliš krvavé a drsné. Já jsem film poprvé viděl až ve věku cca 25 let a vychutnal si jeho atmosféru a přímočarý děj. Vpád pasovských byl v českém prostředí skutečně jakýmsi "prequelem" třicetileté války, která vypukla o sedm let později. Snímek Poslední propadne peklu je neprávem pozapomenutý film, který není ani příliš často vysílán. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)
  • Strunný nástroj vihuela, na kterou hraje/drnká Matouš Psík (Ivan Vyskočil), pochází ze Španělska a byla hojně používaná v Itálii v 15. a 16. století. Jde o předchůdkyni barokní kytary. Filmaři splnili autentičnost muzikanta, který ji na počátku 17. století mohl opravdu používat, na rozdíl od naší známé kytary, která přišla později. (horskejvlk)
  • Režisér Ráža musel na príkaz komunistických cenzorov zázraky poprieť, a preto na konci filmu postava muzikanta povie, že zázraky neexistujú. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama