Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

HAL 

všechny recenze uživatele

Docela fajn atmosféra New Yorku jako pekla na zemi ve kterém existují v podstatě jen zloději, vrazi, špioni, a přeživší holokaustu, a Roye Scheidera uvidím rád v čemkoli, ale ten příběh je zmatený a za vlasy přitažený nonsens. Zvlášť to finále je bolestivě debilní. Kvalitnějších sedmdesátkových thrillerů by se našly desítky. 5/10 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Kvalitní thriller/drama. K filmu, až na pár hluchých míst (viz nedomyšlený scénář), nemám výhrady. Snímek těží z pečlivě budované, postupně houstnoucí atmosféry, dobré hudby a výborných hereckých výkonů (Hoffman byl opravdu fajn, ale hlavně mě zaujal Olivier; na jeho nacistického zubaře jen tak nezapomenu/te). Navíc zde bylo několik opravdu silných scén (ta mnohokrát zmniňovaná, s otázkou "je to bezpečné?", mě dostala asi nevíc). Na 5* to ze svého pohledu nevidím; přesto rozhodně doporučuju. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

"Je to bezpečné běhat dlouhé tratě?" Maratónec nejsem, ale od toho je tady Dustin Hoffman, který svým sugestivním hereckým výkonem dokáže uběhnout v pohodě vzdálenost až k zubařskému křeslu, kde mu sadistický válečný zločinec udělá v dutině ústní bělostný chrup. Tahle známá scéna není nijak drastická, dokonce bych řekl, že zaostává za svým očekáváním, a to platí pro celý film. Není tak skvělý, jak o něm koluje, ale vyplatí se ho vidět už z pouhé zvědavosti. Mladý Hoffman je zajímavý a Laurence Olivier je sice také poměrně nechutný, ale postrádal jsem u něho větší zvrácenost, a tak se u mě nezařadil k top záporákům. Z přeneseného sportovního hlediska film chtěl skutečně uběhnout maraton, ale dost se zadýchával, protože už dávno není nejmladší. Táhne mu na 40 let a to už se moc nesportuje. Z filmařského hlediska bych to viděl jako takový lepší průměr, kdy všechno mohlo být ještě lepší, ale už se s tím nedá nic dělat. Herci fajn, z příběhu se dalo vytřískat víc, dost se vlekl, napětí stagnovalo, technická stránka slabší a odpovídající době vzniku. Schlesingerův režijní styl nebyl nejhorší, ale klidně by se dal vypilovat do maximální dokonalosti. Film bych si podruhé nedal, ale když pořád všichni o něm mluvili, jak je super, tak jsem si ho dal. Super nebyl, ale chytat nacistického válečného zločince se nepodaří každý den. 60% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak je mi líto, ale tento film mi nesedl a nepadl do noty. Možná je škoda, že tvůrci nakonec nevolili parodii, když tak často k ní zde nechtěně projevují silné sklony stejně jako herci. I v ryze béčkových filmech dokáže člověk natrafit na povedenější akci, která by nevybízela k smíchu, než v tomto hvězdně obsazeném nepodarku. Některé motivy jako přeživší nacisté z války nebo reflexe mccartyovských honů na komunisty při tom mohly dát vzniknout kritickému snímku, v horším případě alespoň tematicky zajímavé agitce. Ale ony zde slouží prakticky jako částečně pominutelné pozadí dost naivního a po stránce logicky ještě více zmateného thrilleru. Škoda, že jsem nevypl film tak 20 minut před koncem, nemusel jsem spatřit tu komickou scénu s akční babiznou na ulici i všechno poté, mohl dát klidně 2 hvězdičky a prohlásit u toho, že alespoň Laurence Olivier nezůstal dlužen nic své pověsti a sehrál hlavní zápornou roli tak skvěle, že jeho kreace funguje i v případě, že byste nevnímali Maratónce jako parodii. Těch úletů je ve filmu celá řada, ale tedy... scéna ve vodárně s tím soubojem o kufřík se šperky na mě zapůsobila po všech stránkách natolik bizarně a komicky, že už to nemohu úplně napsat ani o Olivierovi. Završením celého zklamání je pro mě zcela rovněž neočekávaně bídný výkon Dustina Hoffmana, o němž bych řekl, že si zde vybral zřejmě nejslabší chvilku své kariéry a v některých scénách se spíše ztrapnil. Ach, jej, myslím, že opravdu „je to bezpečné“ se tomuto filmu vyhnout nebo v opačném případě co nejrychleji na něj zapomenout. 25% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem psal komentář ke snímku Taxikář a obdivoval jsem, jak film zůstává pořád aktuální a působivý i s odstupem několika dekád. Maratónec vznikl v téže době, ale vyvolává opačný dojem - zatuchlina je z něj cítit na dálku. Za zmínku v jeho případě stojí něco jiného. Silná herecká sestava v čele se slavným Laurencem Olivierem a mladým Dustinem Hoffmanem, kteří jsou obvykle spojováni s umělecky ambiciózními projekty, tady zabraňuje vidět skutečný stav věcí. I ti nemnozí, kteří projevují ve svých komentářích výhrady, činí tak se sebekritikou hodnou příslušníka sekty, který se kaje kvůli nedostatku víry. Maratónec ve skutečnosti patřil k běžnému komerčnímu zboží natočenému k okamžité spotřebě. Němečtí váleční zločinci hráli tutéž roli, jakou v dnešní době zastávají islámští teroristé. John Schlesinger sice nemůže Maratónce považovat za zlatý hřeb své kariéry, nicméně řemeslo je to stále solidní. Zásadní slabina ale spočívá ve scénáři, který místy film stahuje až někam k hranici parodie. Kupříkladu když se smrtelně zraněný bratr plazí městem, aby zemřel hrdinovi v náručí. Motivace postav a jejich duševní pochody u mě často vyvolávaly krčení ramen a kroucení hlavou. Tohle si podle mého zasloužilo 3* v 70. letech. Dnes už musím nevyhnutelně jít níž. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)
  • Dr. Szell (Laurence Olivier) byl zařazen Americkou filmovou institucí AFI v žebříku nejzápornějšchí postav v dějinách amerického filmu na 34. pozici. (TheDude)
  • Laurence Olivier se v průběhu zubařské scény tolik bál, aby případně Dustina Hoffmana nezranil, že se ho neustále ptal, jestli je v pořádku. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama