Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (323)

agathon 

všechny recenze uživatele

Žádné umění, to ne, to prrr. Ale podle mě naprosto skvělá zábava s nestárnoucími fóry, skvelými komediálními talenty snad ve všech rolích a nádavkem i ideologicky méně zhoubným půdorysem než filmy Hřebejk-Svěrák-Ondříček. Tohle si totiž dělá z maloměšťáků alespoň legraci a v té satiře se to (ať už záměrně nebo nezáměrně) strefuje i do politicko-společenského establishmentu. To současné taškařice o obyčejných lidičkách nedělají ani trochu. Ty už maloměšťácké samy od sebe jsou. Z toho mi bývá až nevolno, tady cítím, že si to na nic nehraje. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten typ lidové zábavy ve stylu Slunce seno... V tom starém baráku má komedie nepochybně své silné momenty. Po přestěhování do panelového sídliště se kouzlo vytratí. Ono to bude asi i tím, že paneláky prostě uhasí každou legraci svou šedí a neinspirativností. Komedie průměrná, sám bych si ji asi dobrovolně nepustil, ale jako doprovod k nějaké jiné práci, proč ne. 60% ()

Reklama

mirkaaa 

všechny recenze uživatele

Novákovi vs Bartáčkovi. Obě maloměšťácké rodiny si navzájem dělají naschvály a vymýšlejí různé fígly ve snaze vypadat "hogo fogo". Ve filmu se odráží typická česká vlastnost - závist. Myslím, že i v dnešní době existují nějací "Novákovi" a "Bartáčkovi" a "sousedská válka"je reálný pojem. Tato komedie patří k těm nestárnoucím a je obsazena vynikajícími herci. Nejlepší výkon podávají Miloš Kopecký, kterému zdatně sekunduje Iva Janžurová, hned po nich bych zařadila Stellu Zázvorkovou. Pozadu nezůstávají ani "béčkoví" herci František Peterka a Luděk Sobota. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Schulhoffovi tyhle komedie, kde se dve rodiny buzerujou, sli a tahle patri mezi ty nejlepsi. Herecky obsazeni je perfektni, ochcavky, ktery rodinky zkousej, sou vtipny a neopakujou se a celkove je film hezky vtipnej. Skoda, ze v polovine filmu, kdy se presunou do panelaku, se prestanou na chvily provokovat a nic moc se nedeje, proto jen 4*. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Tady nejen, že nepoteče voda, tady poteče krev!" - "A další odvetné akce budou následovat!" - naprosto vynikající komedie, nevysychající studna skvělých hlášek a plejáda úžasných herců v úžasných rolích - Janžurová přímo exceluje, Peterka je vynikající a paní správcová je super. Sousedská bitva o to, kdo je větší maloměšťák, přitom jsou maloměšťáci všichni. Ač třicet let starej film, myslím, že narozdíl např, od "Zítra budeme chytřejší, starouši" nebo "Marečku podejte mi pero", má co říci i dneska.... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Evžen Novák (Miloš Kopecký) řekne, že nebude jezdit na nákup autem, protože není Onassis. Aristoteles Onassis byl řecký miliardář. (SONY_)
  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)

Reklama

Reklama