Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Ako to nazval Badiou? Tibetská pornografia? A zároveň vskutku skazka z éry After the virtue... "Dekonštrukcia" ideálov stredovekého sveta a skrz to bezpochyby aj vyrovnávanie sa so súčasnosťou by mohli byť bezpochyby zaujímavé, keby tu bola možnosť ponúknuť aj iný hodnotový systém a iný telos. Tľachy o dobrote, láskavosti a akejsi osobnej odvahe nielen zo strany postáv, ale aj tvorcov filmu, sú však také lacné, zakotvené len samé v sebe. Ale inak to bolo formálne zaujímavé, metatextuálne hravé a interpretačne otvorené. Škoda, že sa mi do toho nechce. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Že film nebude epická fantasy, ale zádumčivý art, jsem věděl. Netušil jsem však, že se pokusí o dekonstrukci rytířského mýtu tím, že hlavní postava -svým chováním- žádný rytíř není. (Ale je možné, že tohle je podstatou příběhu i v originále). Vizuálně zajímavé jen místy, místy dlouhé. Hlavně byla chyba tenhle pomalý film ve Varech zařadit mezi půlnoční.. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se uz od ukazek hodne tesil a vlastne jsem dostal presne to, co jsem cekal. Necekejte zadne akcni fantasy, tohle nema daleko k artovce, ale i tak je to hutny fantasy s naprosto genialni kamerou, perfektnima scenama a zajimavym pribehem o tak trochu jinym rytiri. I kdyz je film hodne pomalej a zadna velka akce tu neni, ty dve hodiny utecou jako nic a clovek je az do konce v napeti, jak to dopadne. Skoda, ze ten uplnej konec je pro me zklamani, jinak bych dal asi plnej pocet. Nicmene za vizual, scenar a skvely herce si to solidni 4* zaslouzi. ()

Kailo 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se bude jednat o snímek tak existencionální a zaměřující se na vlastní hodnotu a smrtelnost. Po jeho skončení mi chvíli trvalo, než jsem se přizpůsobil zpět skutečnému světu a jeho entropii. Ohromující a nádherný film. **spoilers ahead** Jedna věc, která ve mně po konci nejvíce rezonovala byla dichotomie mezi “dobrotou” a “velikostí”, na kterou upozornila postava Esel hned v okamžiku, kdy se mladý Gawain chystá na svojí výpravu. Gawain zápasí s tím, že není Veliký rytíř, a jakmile ho Artuš požádá aby mu vyprávěl nějaký příběh, nebo se ho jeho okolí ptá, zda už je konečně rytířem, umocňuje se v něm ten pocit nejistoty, studu a rozpaků. Všechny tyto aspekty ho ženou a proto tak horlivě přijme výzvu Zeleného rytíře. Když pak dojde na jeho výpravu, vidíme jak s ní zápasí; okraden bandity, vyhladovění, téměř ztratil ctnost vůči manželce muže, který neudělal nic jiného, než že mu prokázal laskavost, ne zrovna legendární úspěchy hodné Velkého rytíře. Když pak Gawain nahlédne do záblesků své budoucnosti, vidíme, co se stane když uteče. Další selhání. Stane se tím Velikým, ale už není dobrý člověk a to nakonec povede k pádu království. Rozhodne se tedy umřít jako laskavý člověk, místo toho aby lhal a stal se věhlasným, což mu nakonec umožňuje být obojí. Myslím, že Lady Bartilek v předposledním aktu přímo naznačuje, že mnoho rytířů zápasí na jejich výpravách, ale ona, nebo ostatní vypravěči, mění či pozlacují jejich špinavé části, protože to nakonec vytváří “lepší” příběhy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherně natočená a výtečně zahraná neskutečná nuda. Ne že bych čekal středověkou řežbu. O tom ostatně původní legenda ani není. Ale myslel jsem si, že se bude jednat o něco divácky vděčnějšího. Bohužel  jde o artovou procházku úchvatnými exteriéry, během níž Patel jako rytíř totálně selhává, čumí jak puk a kamarádí se s liškou. A na to dvě hodiny fakt koukat nemusím. Za zmínku ještě stojí Sean Harris jako Artuš a Alicia Vikander, kterou prostě žeru. Ale to je, vzhledem k očekáváním, sakra málo. 40% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama