Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na to, že se vlastně jedná o takové podobenství a o příběhu tu vlastně nemůžeme ani moc mluvit, se jedná o hodně zajímavý počin, který mě vlastně docela dost bavil. Můžeme si tisíckrat vzdychat nad tím, že hlavní roli ve středověkém fantasy hraje Ind Dev Patel. Jenže on tu vypadá tak fantasticky, že ho do toho špinavého světa okamžitě přijmete. Obrazově je to také úchvatné a zvukově až uhrančivé. Je to úlet, ale v rámci úletu musím říct, že jsem na něj přes dvě hodiny zíral, nechápal a zároveň se těžce kochal. Takže co film mohl, to u mě dokázal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherně natočená a výtečně zahraná neskutečná nuda. Ne že bych čekal středověkou řežbu. O tom ostatně původní legenda ani není. Ale myslel jsem si, že se bude jednat o něco divácky vděčnějšího. Bohužel  jde o artovou procházku úchvatnými exteriéry, během níž Patel jako rytíř totálně selhává, čumí jak puk a kamarádí se s liškou. A na to dvě hodiny fakt koukat nemusím. Za zmínku ještě stojí Sean Harris jako Artuš a Alicia Vikander, kterou prostě žeru. Ale to je, vzhledem k očekáváním, sakra málo. 40% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Zelený rytier” si nastavil latku hodne vysoko, teda čo sa tej celej štylizovanosti, bizarnosti a čudesnosti týka, a to ani nehovoriac o svojej prílišnej pomalosti, preto sa priam vyžaduje čo → najtrpezlivejší divák, keď film ako celok, by sa tým pádom mohol vskutku pekne odvďačiť všetkým potenciálnym nasledovateľom, keďže zároveň ponúka i mimoriadne prepracovanú vizuálnu stránku, s obzvlášť precíznymi uhlami pôsobivej Palermovej kamery, snáď od výmyslov sveta, ktorá si dokáže udržať nadštandardnú úroveň po celý čas, k čomu sa taktiež pridáva aj pozoruhodná výprava a kostýmy, a tak máte hneď také zvláštne cítenie, akoby sa režisér, scenárista, producent a strihač → David Lowery, vrátil pomocou "stroju času" do dávneho, temného stredoveku, kde skrytou kamerou, nakrúca jednotlivé udalosti, ktoré sa mi jednotlivo mihotajú pred očami, že väčšinou mávam ten (a)typický, skľúčený pocit, čo ešte výraznejšie umocňuje i filmové obsadenie → na čele s indicko-britským hercom Devom Patelom, ktorý v podstate od zlomového Milionára z chatrče, urazil neuveriteľný kus cesty, vôbec → herecký ansámbel spĺňa všetky potrebné kritéria k celkovej spokojnosti, no súčasne si treba naň i zvyknúť, napríklad švédska krásavicaAlicia Vikanderová, si dokonca zahrala ("až") dve postavy, a čo má hovoriť taký Peter Sellers z legendárnej Kubrickovej satiry: "Dr. Zvláštnaláska alebo: Ako som sa naučil prestať si robiť starosti a milovať bombu" , ktorý to zvládol s absolútnou bravúrou, však ? Nebudem zbytočne zmieňovať ostatných hercov, či aj herečky, keď každý z nich, dostane svoj malý, či väčší, herecký priestor. Na film som sa dosť intenzívne tešil, ale nakoniec iba zisťujem, že mám také zmiešané dojmy, keď určitá nadšenosť sa čoraz viac potýka s akousi rozporuplnosťou... PS: Zaujímavý Hartov soundtrack, stojí za pozornosť aj v takom význame → si ho vypočuť samostatne, čo vás bude možno baviť ("oveľa") viac, než dvoj-hodinový, náročnejší, filmový počin, ktorý i napriek tomu → stojí za minimálne jedno ucelené pozretie ? ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Lowery je talent! Málokto by dokázal v takomto úžasnom technickom prevedení, podporenom skvelou hudbou, hercami a atmosférou, natočiť tak obrovsky nudný blábol. Najväčším rytierom je samotný divák, ktorý sa musí prebojovať cez všetku tu zdĺhavú nudu. Vizuál je skutočne krásny a film má niekoľko pozoruhodných scén (kamera čaruje), táto art fantasy rozprávka je však asi pre náročnejšieho diváka, nie pre mňa. Uspokojivý záver vyčaroval tretiu hviezdu. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Mohu pochválit leda tak poutavou legendu a skutečně impozantní vizuál, bohužel však bylo zpracování zoufale nudné. Mimo počáteční scénu se zeleným rytířem a mírně hororovou část s duchem ženy u jezera jsem měl problém se na děj dostatečně soustředit a většinu času se v této slátanině dokonce ztrácel. Celé to bylo natolik ubíjející, že jsem se ke konci přistihl jak usínám. V prvé řadě mi hlavní hrdina nepřipadal dostatečně charismatický a jeho putování bylo přinejmenším zvláštní. Jedinou útěchu tak na jeho cestách poskytovala roztomilá lištička. Fanoušci road movie si to možná užijí, ale pro mě to byla pouhá ztráta času. Shodněme se, že se nejedná o můj šálek čaje a za to, co mohu docenit, uděluji dvě hvězdy. 40% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Zbroj Zeleného rytíře je pokryta nápisy v Sabejštině. Tímto jazykem mluvil národ Sabejců žijící na území dnešního Jemenu v období 1. tisíciletí př. n. l. až do 6. století n. l. Ve filmu má postava díky nápisům působit starobyle a nadpozemsky. (NiWi)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama