Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý golfový profesionál, dnes outsider, Roy "Cink" McAvoy (Kevin Costner), je majitelem zanedbaného golfového hřiště u městečka Salem v Texasu. Tam se přistěhuje psychoterapeutka Molly Griswoldová (Rene Russo), která si tu zařídí praxi. Roye požádá o hodiny golfu, a ten ji ukáže nejen základy hry, ale i svou životní filozofii. Roy se před lety vzdal profesionální kariéry a žije na hranici nouze v obytném přívěsu se svým kamarádem a zaměstnancem Romeem (Cheech Marin). S podporou sympatické a půvabné ženy i svých svérázných kamarádů se Cink rozhodne vrátit se do světa špičkového golfu a dokázat, že už není odepsaná nula. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (193)

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Když jeden nepočítá šachy, je golf patrně nejnudnější sport pod sluncem. (Gari Kasparov či Arnold Palmer by nejspíš nesouhlasili, ale to je mi jedno - koukat se na to fakt nedá :)) Nejspíš, jakej jinej může být sport milionářů. No tak každopádně, film je naštěstí zábavnější než golf. Hlavní dvojice je sympatická a dialogy docela vtipně a svižně napsané, takže děj zábavně plyne. Bohužel je to taky jeden z filmů, kde se vše děje opravdu tak jak čekáte, a nepřekvapí asi ničím. Možná fakt jenom tím, že je zábavnější než ten golf. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Sice jsem nerozuměla ani slovu a veškeré golfové termity šly totálně mimo mě, ale pokud jsem dobře pochopila, musel dostat míček přes ten rybník. Jo a musel být pod parou. A vzít si Birdie. Kdo je vlastně Birdie? No drama jak víno, přátelé. Naprostá spokojenost s vývojem děje, jelikož mé skálopevné přesvědčení jasně předvídatelného konce bylo zcela přečůráno. Tato milá komedie do detailu splnila svůj účel. Nemám nic pro ti ničemu. Kevin takový, jak ho známe, Cheech jako kedy fakt miloušký, dohromady s partou přátel odněkud z nikud tvořili sympatický celek. Kdybych teď nemířila do postele, tak bych se usmívala ještě půl dne. ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Jako přibližně "roční" golfista jsem si film pustil takříkajíc z profesionálního zájmu a zklamaný jsem nebyl, nadšený ale taky ne. Na to se totiž Royova postava trochu moc často mění ze sarkastického rošťáka schopného testovat kámoše na genderové stereotypy v tupě natvrdlého ožralu, který si nevidí ani na lem umatlaného nátělníku. Vzhledem k tomu, že tato proměna proběhne ve filmu zhruba třikrát tam a zpět podle toho, jak se to scénáři hodí, nepřekvapí, že podobně volně pracují tvůrci i s jistými golfovými zákonitostmi. Trefit se do jamky z nějakých sto padesáti metrů se totiž povede i skvělému hráči tak jednou či maximálně dvakrát za život (rozuměj z několika set tisíc pokusů) a určitě ne jen proto, že mají poslední šanci dostat se na příští US Open :) Jinak se ale Kevin pro podobné role narodil, švih má slušný a hlášky trousí s nadhledem - většinu z nich včetně mého oblíbeného "make more birdies" si ovšem samozřejmě vychutnáte pouze v originále, nikoli v dabingu. Co se týče Rene Russo, je sice šik, ale na můj vkus pro tuhle roli tak o tři čtyři roky starší, než by se slušelo, Don Johnson pak obsazen naprosto parádně (jeho "still going" taktéž nezapomenutelné :). Suma sumárum solidních 60 % a lepší tři hvězdy. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Žádnej zázrak, páč se jedná o příjemný uvolněný romanticko-sportovní drama s prvky komedie, jemuž k dobru nutno připsat, že nepůsobilo nikterak trapně, jak je u mnohých romcomů zvykem. Ty totiž hodně tlačí do popředí humor, kterýžto mého vkusu skřípe. Zde je však komediální rozměr subtilnější a sportovní linie má víc prostoru než ta romantická, s níž však jde ruku v ruce. Costnerův protagonista funguje: Je to vnitřně rozporný člověk. Na jednu stranu je to líný vagabund, ale na tu druhou je svéhlavý machýrek rebelské nátury, který často činí taková rozhodnutí, jež mu více pohodlí nepřinesou. Během filmu si pro sebe snaží urvat něco lepšího (obdiv, peníze a holku) skrze šampionát v golfu, což je to jediné, v čem je opravdu dobrý. Divák mu to nejspíš přeje hlavně proto, že je to sympaťák. Na jednu stranu víme, že to pro něj vše dopadne dobře, protože tomu tak v podobných typech filmu bývá, ale na druhou stranu je postava pojata jako někdo, kdo by měl vzbuzovat nízká očekávání, ale navzdory tomu (ve skutečnosti však právě kvůli tomu, protože tak je scénář zkonstruován) dovede mile překvapit, což má v divácích vzbuzovat pocity údivu a nadšení. Záleží však na tom, jestlipak je divák ochoten naskočit na tu vlnu, kterou mu tvůrci vysílají... Na mě je to příliš jednoduché a průhledné, takže své nitro zatvrzuji a hledím na to trochu odměřeněji. ______Diváci zaujatí tímto sportem můžou zkusit i Legendu o slavném návratu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nemusím být milovník golfu, abych mohl mít tenhle film rád. Jakkoli se totiž skálopevně drží zajetých kolejí, je slepě předvídatelný a patetický do takové míry, že i jméno hlavního hrdiny zní jaksi povzneseně a nadpozemsky, pořád je to v prvé řadě nesmírně pohodová, optimistická a vtipná podívaná o krásném sportu a s nejlepším možným castingem, jaký si mohl režisér Shelton přát. Co se týče Costnerových světů, tak ten "Dokonalý" je sice zdaleka nejpůsobivější a co do kvality nejlepší, ale "Zelený" bych s ohledem na finální rozuzlení navštívil rozhodně mnohem raději. 80% a to by bylo, abych si ten golf alespoň jednou také nezkusil :-) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Starí rodičia s vnukom v scéne, kde David Simms (Don Johnson) na nich kričí po tom, ako ho požiadali o autogram, sú rodičia Kevina Costnera - Sharon Costner a Bill Costner. Vnuka hrá jeho syn Joe Costner. (misterz)

Reklama

Reklama