Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 21

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 21

Recenze (75)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Plynulé nadviazanie na predchádzajúce tri filmy, obsahovo aj formálne, na Vojnu aj pomalším tempom a zameraním viac na postavy než na akciu. Uvidíme ako toto pomalšie tempo ovplyvní tržby, lebo na 145 minút sa akčného deje pomerne málo. Triky sú opäť na špičkovej úrovni, opäť o niečo krajšie (scény vo vode) a v tomto smere sa nedá nič vytknúť. Čo sa možno dá trochu kritizovať je, že na to že sa dej odohráva niekoľko generácií po Caesarovi, sú ľudia vo filme prežívajúci v lesoch akosi prekvapivo stále nažive a nielenže ich nepohltil prirodzený potravinový reťazec, ale obliekajú sa stále do handier nevedno skade. Ale zase, pri podobnej látke treba prižmúriť aj očko, a nadväzuje sa na odkaz pôvodného filmu z roku 1968. V rámci rozširovania opičieho univerza je film dokonca podľa mňa celkom logický a drží sa pri zemi, síce sa mohli opice technologicky či inak posunúť už kus ďalej, ale určitá evolúcia badateľná je, nedá sa povedať že by to tvorcovia odflakli. Ako je pre sériu zvykom, je znova trochu aj nad čím popremýšľať, o tom ktorej strane vlastne fandiť, aj zloduch síce má jasné zloduchoidné ambície, ale v zásade sa nimi ukazuje že či opice, či ľudia, teritoriálne a iné spory a túžba po zvýšení svojho vplyvu boli, sú aj budú. Rovnako ako manipulácia , propaganda. A aj kulty osobnosti, v tomto prípade vidíme obe strany mince - tzn. snahu o ctenie Caesarovho odkazu, a snahu o jeho zneužitie. A kto sú teda tí naozaj dobrí, a kam to celé môže dospieť? Postavy mohli byť kus zaujímavejšie, v tomto to mal Reeves a jeho tím podľa mňa podchytené kus lepšie, ale ako píšem je vidieť že trilógia, ktorú sme dostali do roku 2017 sa rešpektuje a ctí pomerne zodpovedne a aj nová zostava nie je márna. Hoci Noa pôsobí nevyhnutne ako Caesar 2.0. Záver sľubuje potenciálne zaujímavé pokračovanie, za mňa teda spokojnosť a dá sa povedať že séria si naďalej úspešne udržuje kvalitu, ktorú nastavil v roku 2011 (vtedy prekvapivo) podarený Rise of the planet of the apes. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

V první řadě: Co to je, proboha, za debilní překlad názvu? Vždyť i originál je v druhém pádu a tedy ne PLANETA opic, ale koho/čeho, tudíž PLANETY opic. Kdo o tomhle rozhodl, je u mě na překladatelském dně. Snímek sám o sobě správný post-apo biják navazující na neméně dobrou prequelovo-rebootovou trilogii. Zápletka relativně přímočará, nicméně s řadou relativně překvapivých a i silných, až ikonických momentů. Užíval jsem si podívanou od začátku do konce a nechal se unášet na vlnách neustálé akce a nejistoty, co bude dál. Ve výsledku nejde o žádné zbytečné, nebo nepovedené pokračování. Kvalita zůstává, sága pokračuje a rozhodně má stále co nabídnout. Už teď se těším na další díl! Tímhle tempem se do 10 let bude znovu vyprávět to, co udělalo původní verzi senzací. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Popravdě musím říct, že jsem dostal přesně to, co jsem čekal. A i když jsem nevyhlížel zázrak, rozhodně jsem si hodlal v kině užít chytrou, dobře vypadající dobrodružnou sci-fi a to taky Wes Ball dodal. Jde o první díl nové plánované trilogie, takže spousta času se tu věnuje budování světa (ten se oproti minulému filmu dost změnil) a představování hlavních hrdinů. A stačí hned první scéna s nimi člověka strhne, protože Království Planeta opic vypadá nádherně a Ball navíc skvěle využívá atraktivní prostředí zničených měst, které si příroda bere zpátky. Jenže to je jen začátek. Na jeho novince je nejzajímavější samotná opičí společnost, naznačování, jakým způsobem a jakými směry se vyvíjí nová civilizace a jednotlivé opičí komunity. Noe je navíc vcelku sympatický hrdina, jiný než Caesar a do jisté míry trošku obyčejnější a s jednodušší motivací, ale jako průvodce při putování po světě, který vlastně musíme znovu objevovat, poslouží skvěle, stejně jako jeho lidská parťačka Freya Allan, u které dlouho není jisté,jak s ní budou tvůrci pracovat.    Jediná potíž tak tkví v tom, že kvůli dlouhé expozici a představování světa není příliš času na samotný děj, který je v poslední třetině trošku uspěchaný. Nejednoznačný záporák by mohl předvést s lepším scénářem ještě zajímavější věci a víc prostoru by si zasloužily i morální otázky, před nimiž někteří hrdinové stojí, ale zase rozumím, že do dvou a půl hodiny se nedá narvat všechno. To, co tam Ball narval, na povedenou dobrodružnou sci-fi, která bez problémů obstojí vedle předchozích dílů, bohatě stačí. A já doufám, že bude mít šanci ve vyprávění svého příběhu pokračovat. ()

fuxoft 

všechny recenze uživatele

Jako reklama trikových studií to funguje perfektně. V žádném jiném ohledu to nefunguje. Doteď netuším, jak vlastně fungoval celý ten svět, ve kterém se to odehrávalo (mnoho generací po poslední "Planetě opic"), co bylo ve kterou chvíli v sázce a co koho motivovalo dělat to, co dělal. Jestli si vzpomínáte na divnou filmovou sérii "Maze Runner", tak tu režíroval stejný člověk a je to vidět. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Old schoolov= putování rozvratem a troskami civilizace s fajn atmosférou a docela likeable postavami, které ale sotva utáhnou 144 minut, ve kterých je děje objektivně tak na poloviční stopáž. Vizuálně je to velmi pěkné, potěší to lidi, co mají rádi původní Planetu svým komorním setingem a důrazem na spíš minimalistickou akci. Ale Noe není Cézar a Ball není takový baller jako Reeves, aby tomu dodal ten zvláštní apokalyptický nádech Úsvitu planety opic. Celkově ale důstojný příspěvek do kánonu. Jen škoda, že konec slibuje spíš variaci původní trilogie s o něco méně charismatickým protagonistou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Výroba snímku podpořila v Austrálii až 400 pracovních míst. (fiLLthe3DD)
  • Hlavní natáčení probíhalo od října 2022 do února 2023. Vzhledem ke štědrým daňovým úlevám, které poskytl stát Austrálie, se celý snímek filmoval právě zde, a to konkrétně ve městech Helensburgh a Sydney (ateliéry Disney Studios). (fiLLthe3DD)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama