Reklama

Reklama

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi. Obě strany sice dosáhnou křehkého příměří, ale jen nakrátko. Napětí mezi lidskou a lidoopí komunitou narůstá, sílí i boj o moc uvnitř obou skupin. Tohle napětí může vyřešit jen fatální střet, po němž bude zcela nezpochybnitelné, kdo se stal vládcem planety Země. (CinemArt)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (1 184)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Jo ty opice… Lidi je milují a tak se v Hollywoodu snaží vymyslet nové příběhy, které nějak navazují na originální film. Tenhle film to měl svým způsobem jednodušší než jeho předchůdce, o kterém můžu napsat, že se mi opravdu líbil a bylo to jedno z největších překvapení roku 2011. Přeci jen už měl na co konkrétního navazovat, nemusel vysvětlovat detaily, prostě mi přijde, že pokud přijde na námět, tak by zde měl mít režisér hotový ráj na zemi, protože mohl dělat, co ho napadlo, posunout tuhle sérii prakticky jakýmkoliv směrem. Když ale máte režiséra, který nemá… vizi? Nápady? Myšlenku? Nevím, ale něco tomu chybělo. Na Dawn of the Planet of the Apes jsem se opravdu těšil, ale jedné věci jsem se bál, už když to oznámili - jméno režiséra. Matt Reeves mi přijde jako někdo, kdo se k tomuto filmu dostal doslova jako slepý k houslím a IMHO nemá ten potenciál, aby utáhl takovouhle sérii. Alespoň takhle jsem to vnímal, dokud jsem neviděl první trailery, které mě opravdu potěšily. Doufal jsem, že se pletu a že se konečně po dvou filmech (Cloverfield a remaku, který nebyl potřeba) přesvědčím o kvalitách Matta Reevese. Ale ne. Neříkám, že tenhle film je špatný, nebo průser, to ne. Navíc, celkem rychle to uteče a skoro pořád se něco děje. Nicméně něco tomu chybí, nějaký emotivnější moment, něco, kde byste se jako divák zastavili a řekli si, "Ok, tohle bylo drsné/odporné/geniální…" Viděl bych to tak, že jak Matt, tak tenhle film, má jediné štěstí, že efekty jsou dnes na takové úrovni, že byla radost sledovat ty opice, protože vypadají neskutečně dobře a hlavně opravdově. A právě proto trochu nadsadím a dám 75 %. Jsem zvědavý, jakým směrem se vydá pokračování a hlavně jestli Matt pro tuto (slibně nastartovanou první dílem) sérii nebude spíše zkáza, než spása… ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tak jako si občas Češi na zájezdech stěžují, že je ve Španělsku moc Španělů, tak já si postěžuji, že je v Úsvitu planety opic moc opic. Místy mi film připomínal ukrajinský film Kmen. Na nějaký komerční trhák to nevypadá. Trochu vážněji: od konce minulého dílu muselo (dle stavu vegetace a věku Caesarova syna) uběhnout minimálně 10 let, to si celou dobu lidi a opice žili v těsném sousedství a nevšímali si jeden druhého? Pak najednou dojde k jednomu konfliktu, který je obsahem tohoto filmu, a skončíme v podstatě na stejném místě, kde jsme začali. Vlastně úplně zbytečný film, doufám, že v příštím díle už budou opice na trochu pokročilejším stupni vývoje a budou aspoň umět mluvit. 3D úplně nanic. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tu už nehrá Franco a Freida, možno by to bolo o hviezdičku viac, predsa len Jason Clarke mi nie je zrovna sympatický a Keri Russell (v čom to len hrala) je síce fajn ale nie je nijak zvlášť výrazná, čo však nevadilo a sem sa aj v pohode hodili a klapalo im to medzi nimi, pretože digitálne opice získavajú jasnú nadvládu a scény ktoré ostanú v pamäti si v pohode uchmatnú pre seba. Od zručného remeselníka Matta Reevesa som ani nič menej nečakal a pokračovanie krásne nadväzuje na vynikajúcu jedničku Zrodenie Planéty opíc. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jít do lesa vyjednávat s opicemi a vzít si sebou jen jednoho zakřiknutého negra a vůbec žádného ťamana, to je holý nerozum. Vzájemným nedorozuměním pak může vzniknout totální polízanice, kdy už před těmi přechytřelými primáty nepomáhá mávání banánem, ale jen emšestnáctkou. Teď nemluvím o Afričanech, tahle apokalypsa teprve přijde. Vůbec nechápu, jak se takové rasistické zvěrstvo mohlo dostat do světové distribuce a jsem velmi, ale velmi pohoršen! Okamžitě jsem odhalil režisérovu skrytě podlou a podvratnou vizi toho, co se stane, až se Zimbabwe spojí se Senegalem a Somálskem a společně se vylodí v Marsej, a to nejen podle toho, že nejzákeřnější šimpanz nápadně připomínal plukovníka Mugabeho! Přátelé, já říkám xenofobii jednoznačné „NE!“, Nelzona si rozhodně pošlapávat nenechám a ty čtyři dávám jen proto, že to bylo dobré jaxviňa a opice vyhrály! Samozřejmě, že jinak jsem neprodleně po skončení této nechutnosti kontaktoval svou právní zástupkyni Samkovou, aby spolu s angažovanými odborníky Uhdem, Kocábem a Džamilou ihned začali patlat nějakou šťavnatou žalobičku do Štrásburgu. Na Holyvůdu se prý v pohodě dají vysoudit doživotní sociální dávky pro celý Pandžáb! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Čekal bych všechno, ale že dám pět hvězd americkýmu letnímu blockbusteru a ještě ke všemu pokračování, to bych do sebe nikdy neřek, leč, člověk míní a filmečky mění. První část je naprosto grandiozní, čekání na to, kdo a jak udělá první jiskru je napínavější než drtivá většina současných napínáků a aby se diváček nenudil, tvůrci mu to čekání zkracují skvěle propracovaným rodícím se vztahem lidí k opicím a opic k lidem a aby toho ještě nebylo málo, nechávají nám nahlédnout do opičího společenství. Tahle seznamka se ukáže pro druhou část příběhu jako velmi vydařený nápad. Do svých chvalozpěvů zahrnu i kameramana, protože opičí "promenáda" v korunách stromů je fakt luxusní. A proč trhat partu a nepochválit i hudbu, zejména když Michael s notama vysloveně čaruje. Trošku jsem se bál, že druhá část bude plná digitální akce, aby si americká mládež přišla na svý, ale byl jsem z druhý půlky zbytečně zesrabenej. Dala mě skvělou, dynamickou jízdu, která neurážela mou inteligenci a přitom zůstala zábavná a vydržela bavit až uplnýho konce. ()

Galerie (114)

Zajímavosti (26)

  • Na začátku filmu, když jdou opice po stádu, je v pozadí slyšet hudba z filmu 2001: Vesmírná odysea (1968). Konkrétně skladba „Jupiter and Beyond“. (Spinelion)
  • Manžel Judy Greer (Cornelia) je údajne veľkým fanúšikom Planéty opíc (1968). V rozhovore s Vulture prezradila, že na svadbe mali tortu so šimpanzími manželmi navrchu a film Zrodenie planéty opíc (2011) sa premietal na dvoch rôznych televízoroch v bare. (misterz)

Související novinky

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Kdo svede Válku o planetu opic?

Kdo svede Válku o planetu opic?

26.08.2015

Když v roce 2011 ožila filmová série o Planetě opic, jen málokdo od ní čekal takový kritický a komerční úspěch. Zrození planety opic vydělalo 481 milionů dolarů, Úsvit planety opic pak dosáhl až na… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (více)

Reklama

Reklama