Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem tento film nikdy neviděl až do data, kdy píšu tento komentář... Nějak mi v dobách VHS unikl a myslím, že jako dítě a puberťák by na mne ani tak zdaleka nezapůsobil jako dnes ... V podstatě není co komentovat a dodávat. Tohle je prostě jasná kultovní klasika. Při sledování filmu jsem si uvědomil, kolik akčních filmů z něj po dalších téměř 40 let čerpá nápady a opakuje myšlenky ... Všechny ty Smrtonosné zbraně, Smrtonosné pasti nebo v nedávné době třeba klipová jízda 12 Rounds atd., atd. ... Dirty Harry ovšem nabízí jako film obrovský "prostor" a děj pro zábavu, obsahuje tolik témat, perliček z různých "sub-sub-subžánrů" ... Nesoustředí se striktně na jednu dějovou linku, ale plynule přechází z jedné části do druhé. Dlouhá stopáž je zde vyloženě výhodou. A jako celek je to obrovská zábava, která podle mého názoru ovlivnila "akční svět" více než drtivá většina podobných ("příbuzných") kultovních klasik a v podstatě můžu zmínit i kulturu obecně či třeba videoherní trh (GTA...) apod. ... Film od začátku svým dokonalým zpracováním, špičkovými i když decentními hereckými výkony dává divákovi pocit obrovské svobody hlavního hrdiny, který jezdí a běhá po obrovském San Franciscu a prožívá různá dobrodružství. Tento film se prostě povedl, je to průkopnický klenot a nejedná se o žádný levně vypadající grindhouse ... Opravdu špičkově provedená práce ve všech ohledech, tomuto filmu nejde nedát plný počet právě ve vztahu k jeho úctiodnému věku... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kde by byli všichni na šéfy kašlající detektivové bez Harryho Callahana? A kým by se inspiroval Bruce Willis pro Smrtonosnou past nebýt chlapíka v saku, který střílí padouchy čtyřiačtyřicítkou a ještě jim přitom nadává? "Vím na co myslíš, hajzle. Vystřelil šestkrát nebo jen pětkrát? Abych pravdu řekl, v tom fofru jsem to nestačil počítat..." Klasika klasik, která neomrzí a časem zraje a zlátne. Eastwood je bůh, Siegel je bůh, Schifrin je bůh... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V rámci početné filmografie Clinta Eastwooda je Drsný Harry považován za jeden ze zásadních filmů, které určovaly jeho kariéru a role tvrdého detektiva Harryho patří k jeho kultovním. Co naplat, při kritickém pohledu nejen na tenhle film, ale na celou sérii s titulním hrdinou, která následovala, se neubráním dojmu, že jde o docela průměrnou dobovou kriminálku, kde kdyby nefungoval charismatický chlapácký Eastwood, by po těchto filmech už nebyla poptávka. Celá zápletka je postavená nedůsledně a nedůvěryhodně tak, aby vynikla role a postoje hlavního hrdiny, který kritizuje systém, takže jak nadřízení, tak zejména političtí představitelé se chovají jako stádo tupců. Stejně tak psychologie padoucha je odbytá a jeho chování nelogické. Ve své době byl film a jeho hrdina předmětem rozsáhlé diskuze a kritiky jak filmových kritiků, tak i publicistů, kteří kritizovali jeho politické postoje jako silácké a ve stylu soudce Lynche, Harry byl dokonce pasován na fašistu, jednalo se holt o aktivistická 70. léta, která následovala těsně po bouřlivém osmašedesátém. S odstupem doby mi přijde Harry jako nevinný sympaťák, to už takoví policajti Belmondových kriminálek ze 70. a 80. let, kteří na potkání odstřelují gangstery na ulicích a mlátí je do choulostivých tělních partií, protože nejlépe ví, kde je vina, a k trestu nepotřebují rozsudek, byť to dělají s okouzlujícím šarmem a hláškami, mi přijdou mnohem problematičtější. Nemluvě o filmech José Padilhy, které mi přijdou jako promyšlený útok na liberální stát a liberální hodnoty uměleckými zbraněmi. Celkový dojem: 60 %. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Kriminální klasika plná drsnýho suchýho humoru a sveřepé tvrdosti hlavního představitele zákona. Clint fakt snad měl jít místo herce dělat toho policajta, protože to by tu do pár let bylo úplně čisto a mír. Film je příjemný vyvážení akce a pátrání, záporák je dostatečně odpornej už od chvíle, kdy poprvý promluví a Harry, přestože nevypadá, je mnohem lidštější, než by kdo řekl. Možná je to povoláním a tím, že se se zločinci stýká denně, ale přímo jsem z něj cítil touhu po spravedlnosti a uvědomění si ceny života. A jedna scéna je prostě dokonalá, když Harry zabrání přepadení banky tlupou rabiátů. Vím, o čem přemýšlíš. Vypálil šest kulek, nebo jenom pět? Abych ti řekl pravdu, nejsem si tím sám jistej. Ale tohle je magnum 44, největší ruční pistole na světě a klidně ti rozstřelí tu tvou hlavu po celým širým okolí. Takže se musíš sám sebe zeptat, je dneska můj šťastnej den? Tak co, je tvůj šťastnej den, hajzle? Nezapomenutelný. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Takže se konalo mé první setkání s Drsným Harrym a setkání bylo velice příjemné. Nekompromisní polda s tváří C.Eastwooda sype suché hlášky jako na běžícím páse a jde si vždy za svým, i když jeho šéfům jde z jeho praktik hlava kolem. Poslední půlhodinka mohla být o trošku lepší, hned v nejbližší době se vrhnu na Magnum Force a Násilníka ať posoudím celou trilogii. * Že vím na co myslíš? Vystřelil 6 ran nebo jich bylo jen 5. Abych pravdu řek sám jsem je v tom fofru nepočítal. Jenže tohle je magnum 44 ten známej kanón co ti ustřelí hlavu jednou ranou, takže se musíš ptát jinak. Chci to risknout? Chceš to risknout?* ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Když režisér Siegel onemocněl, převzal jeho místo Eastwood a natočil dvě scény: Harryho záchranu sebevraha v noci a setkání s homosexuálem. (Kulmon)
  • Andy Robinson byl zarytý pacifista, a proto se zdráhal zahrát scénu, kde přivazuje děti k sedadlům. Don Siegel proto začal na dětských hercích až zuřivě předvádět, jak si to představuje. Robinson okamžitě změnil názor a zahrál roli dle požadavků, jen aby toho Siegel už nechal. (Gastovski)
  • Andrew Robinson byl vybrán samotným Eastwoodem, který jej viděl ve Fjodoru Dostojevském a přesvědčil režiséra, že on se na roli Škorpiona báječně hodí. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama