Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

genetique 

všechny recenze uživatele

Eastwood je proste frajer! Mimowesternové role z tohto obdobia sú mu prideľované role poliša, ktorý sa s ničím neserie, je to proste kanón. Príbehovo celkom slušné, aj keď to občas zaváňalo klišovitosťou, na 70te roky veľmi slušný film. Ale oveľa lepšie ako druhá časť 'Magnum Force'. 75%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

K certu se vsema kecama o rasismu sovinismu a policejni brutalite dnes uz ten film nema takovy efekt ale dokazu si predstavit ze ve sve dobe zpusobil pozdvizeni Eastwood je zkratka frajer co se s tim nemaze a ten mladej talentovanej psychopat Robinson je sice snazivej ale na Harryho Callahana se proste a jednoduse nechyta libova drsna kriminalka a taky zacatek uspesne serie ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Je nekompromisní, je to frajer, bere právo do svých rukou, před zbytečnýma "kecama" dává přednost hrubé síle, je zatraceně cool, má nevyčerpatelnou zásobu hlášek a velikost jeho ega se odráží v jeho pověstném magnumu 44 - ano, to všechno je nestárnoucí legenda, policejní kovboj Harry Callahan, Dirty Harry! Tahle postava i tenhle film jsou prostě absolutní klasikou, ikonickou a perfektní!!! ...you've got to ask yourself..."Do I feel lucky?" Well, do you, punk? ()

Satan 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? Clint s velkou bouchačkou vs. slizský záporák. Tohle že bylo ve světě před 40 lety? Poklona. [Přesná stopáž: 98 min] ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Na začátku filmu se odehraje bankovní přepadení. Harry poté kráčí k jednomu z přeživších lupičů. V pozadí můžeme vidět kino, které uvádí film Play Misty For Me, režijní debut Clinta Eastwooda z roku 1971. (Vampireman)
  • Ve scéně, kdy Harry (Clint Eastwood) běží přes celé město, aby se setkal se Škorpionem (Andrew Robinson), proběhne kolem zdi, na níž je graffiti "Kyle", což je jméno Eastwoodova syna. (Stegman)
  • V prvotní verzi scénáře, kdy Harry blafuje jestli vystřelil pětkrát nebo šestkrát dával zbraň k vlastní hlavě. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama