Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie, na kterou se dá častěji dívat. Má skvělé herecké obsazení, kde krom Tofiho a Vaculíka zaujme více herců. Příběh je celkem dobrý, film má vtipné scény. Díky krátké délce filmu film nenudí. Discopříběh se mi teda líbil více, ale toto je také stará česká klasika na podívání. Hodnotím na 83% = **** ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako dvaja obyčajní chlapci prejdú cez rozum zločinu organizovanému aj malému, to sa nám vtedy mimoriadne páčilo. Film bol neuveriteľným zjavom v závere socializmu a dodnes je zaujímavý, nápaditý a vtipný. A hudba ani nemohla byť k filmu lepšia, akokoľvej je dnes už za zenitom, k scénam filmu sa hodí dokonale, a anglické verzie čs hitov dodávajú tajomnú atmosféru. ()

Reklama

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Takoví Dannyho Parťáci po česku. Nejezdí sice v limuzínách, nenosí Armaniho a život jim občas uštědří dobře mířený kopanec do zadnice. Tím spíš jsou ale sympatičtější tuzemskému divákovi, který je navíc schopen "ocenit" lehce sametovou poetiku, která je z filmu cítit. Buddies Vaculík, Tofi a spol. jsou z kategorie obyčejných hrdinů, kterým prostě nelze nefandit. Díky Soukupově dynamické režii si film drží tempo a útočí na publikum sérií velmi vtipně vypointovaných situací (prof. Syřiště forever). Nepředstírá žádnou hloubku, jeho jedinou přiznanou ambicí je prostě bavit. V mém případě se mu to povedlo (i opakovaně). IMHO jeden z mála českých filmů, který dokázal trefit onen kouzelný osmdesátkový feeling. S přibývajícími léty nezrezavěl, naopak chytil jakousi zvláštní patinu. Totéž platí o soundtracku. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík vytvořili na plátně nejednou skutečné raubířské přátelství, aby za znění písní Michala Davida, pod režijní taktovkou ještě svéprávného Soukupa doháněli davy socialistických diváků k smíchu i k pláči. První díl Kamaráda do deště nezestárl a i přes jisté úsměvné situace vyplývající spíše z nostalgie na dobu téměř před dvěma desítkama let minulou jde stále o skvělou zábavu. Porevoluční druhý díl již naopak trpí všemi „tesnoporevolučními„ nešvary. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Dávej, ber - dávej co máš, co můžeš ... dávej, ber - třeba se svlíkni z kůže ... " ----- Impulzivní a trochu provokativní záležitost, na kterou jsem znovu podívala po předlouhé řádce let - a musím konstatovat, že námět nezestárnul, svého času nerozlučná dvojka lamačů dívčích srdcí Tofi & Vaculík funguje pořád na jedničku ... a co se týká provedení - na svou dobu docela odvaz. Pochopitelně zůstaly na svém místě i stylové růžové brýle. Díky nim lehce nabudete dojmu, že sice můžete znenadání (a nikoli vlastní zásluhou) spadnout do pořádného průšvihu, leč pokud se ve vašem okolí vyskytují nezištní a obětaví přátelé, není třeba házet pomyslnou flintu do žita, neboť nic není předem ztraceno. No ... patrně se budete muset spokojit s tím, že výše popsaným způsobem věci fungují převážně ve světě filmu - možná i proto, že v reálu vy ani vaši případní kamarádi obvykle nemáte po ruce příhodné páky - a řekla bych, že ani proměna společensko-politických poměrů vaše šance na úspěch nikterak nezvyšuje ... 3,5* ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Snímek se natáčel v centru Prahy v srpnu roku 1987. (Stocki)
  • Ako autori filmu spomínajú, diéty k filmu bývajú rôzne a Karel Augusta, ktorý si zahral zloducha Kadleca, ju mal veľmi špeciálnu – zahŕňala iba jednu fľašu bieleho vína denne. Bolo tak logické, že bez dostatočnej výživy nepodával stopercentný výkon. Keď už sa zdalo, že sa v ten deň nič nenatočí, poslal režisér Soukup Augustu do šatní, aby sa napil. A išlo sa ďalej. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama