Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český film o lásce, vášni a nenávisti královny Kunhuty a Záviše z Falkenštejna... Čechy, polovina 13. století. Českému království panuje Přemysl Otakar II. (F. Němec), jenž připravuje politicky motivovaný sňatek s vnučkou uherského krále Kunhutou (H. Maciuchová). Na slavnosti v královském paláci se Kunhuta setká s pohledným českým šlechticem Závišem z Falkenštejna (R. Brzobohatý), kterého poznala už doma v Uhersku. Oba se do sebe zamilují, avšak své lásce pochopitelně nemohou dát průchod. Po deseti letech stojí Záviš na straně odbojné české šlechty, z níž má král obavy. Přemysl dá proto zpupného Falkenštejna vypovědět ze země. Sám vzápětí čelí papežské klatbě a hrozící válce s císařem Rudolfem I. Habsburským. Schyluje se k bitvě na Moravském poli. A tehdy se královna Kunhuta rozhodne vzít věci do svých rukou... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (39)

Čtec 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé, přinejmenším vzhledem k tomu, kdo všechno tu účinkuje ("hraje" by bylo ve spoustě případů příliš silné slovo). Co mne ale fakt pobavilo - kostýmy se super nášivkami erbů. Alespoň jeden takový bych chtěl taky mít, mohl bych se pak zúčastnit třeba nějakého LARPu. Pokud by mne s tím tedy nevyhodili, protože i tam by to byla dost bída... ()

elizabeth_ba odpad!

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem byla tak vytočená, že mi nezbylo nic jiného než dát odpad. Bez jakékoli pochybnosti! Na byť jedinou hvězdičku to není ani přes slušný herecký obsazení, včetně Martina Růžka v roli římského krále Rudolfa, který byl v pozdějším věku v charakterních rolích nepřekonatelnej (Růžek, ne Rudolf, i když ten asi taky :-)). A Brzobohatý jako Záviš? Ani omylem!! Fuj! Prostě nemám slov...Ať si filmaři prasí nějaký jiný dějiny než naše... Doslova mě nadzvedla Přemyslova hláška z filmu: "Štve je Rudolf, vadí mu můj rozvod s Markétou..." Film ignoruje i ta nejzákladnější historická fakta (ta jsou pro zájemce k nahlédnutí tady). Pochybuji, že by si režisér nebo scénárista přečetli cokoli z té doby, možná tak román “Železný král a páni z Růže”... ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

Špatně, všechno špatně. Ani moje neobyčejná slabost pro československé historické snímky, ani bezesporu kvalitní herecké výkony mě nepřiměly k lepšímu hodnocení. Rádoby vtipný, nudný a nezajímavý příběh (jak je možné napsat tak špatný scénář na motivy skutečného příběhu, jenž je sám o sobě tak vzrušující?), špatná, moderní hudba (příměr o osmdesátkovém seriálu pro mládež, který použil ve svém komentáři mchnk, dokonale sedí). Všechno špatně. ...Na světě není tolik vína, abych to v něm všecko utopil... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Škoda,že se tak dobré obsazení nepřetavilo v zajímavější film. Vyloženě divadelní scény střídá Steklý se záběry jako z televizní pohádky s příslušnou dětskou hudbou a dvěma klábosícími vojáky, v jejichž dialozích Steklý kdo ví proč anachronicky používá odkazy na Švejka (ano, víme, nejlepší Steklého práce). Nevím, jestli výrazy jako "občanská vybavenost" nebo ''poslušně hlásím' měly být legrační, ale nejsou. A proč chodí Sloup v džínách?? To je schválně? Nemohli herci dostat aspon jednoduché lněné oblečení? Podivné. Výsledný dojem: Je jistě lepší zjistit (nepřesné) detaily o Kunhutě, Přemyslu Otakarovi II a Závišovi z filmu než ze suchých dějepisných knih, ale zase, čtivý dějěpisec podá tohle období ve zkrácené verzi na dvou stránkách, takže zbyde čas i další české krále.. ()

Kimon

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč si TEN, kdo psal tzv. "oficiální text distributora" řádně a zodpovědně nenastudoval české dějiny 13. století. Kdyby se tak stalo, bylo by psáno v oficiálním textu distributora toto: .... o lásce českého šlechtice Záviše z Falkenštejna ke královně Kunhutě Uherské, vdově po českém králi Přemyslu Otakaru II. . Kunhuta byla česká královna a v Uhrách jen prožila své mládí. Vážně, ten internet snese opravdu všechno? Původní text distributora nedává správný smysl a naznačuje, že Záviš miloval Kunhutu ještě dříve, než se provdala za Přemysla Otakara II. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Naposledy před kamerou dětská hvězda Roman Čada. (M.B)
  • Filmovanie snímky Hra o kráľovnú prebiehalo na hrade Švihov a na hrade Křivoklát. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno