Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Vážím si Stoneho PLATOONU, ale tohle mi nesedlo (ani po druhém zhlédnutí). Úvodní titulky i záběry noir jsou skvělé. Všechny ostatní složky jsou nekorunovaná vykrádačská slátanina bez většího významu. Nikam nesměřující přílišné násilí (nemá takový význam jako u Tarantina). Špatný odraz road-movie Pravdivé romance zběsilého střihu. Prázdný děj, žádné emoce, napětí ani vzpomínkové záběry. Tommy Lee Jones nejlepší na place. Olivere, alespoň, kdybys ten scénář Tarantinovi ukradl, a ani jeho vyhlášený námět ti nepomůže. V tomhle žánru je Tarantino nedostižný a daleko, daleko lepší. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě hned něco napadlo. Tohle je jako od Tarantina, nespletl jsem se náhodou? Film jsem si vyhlídl už před dlouhou dobou a tak nějak jsem zapomněl, do čeho jdu a náhle se objeví titulek, že námět skutečně byl od mistra z videopůjčovny. A i když se snažil od filmu co nejvíc odtrhnout, místy mi film připomínal Pulp Fiction (ten začátek!) i Gaunery. Samozřejmě za to může má neinformovanost a po více než 20 ti letech mé poznatky už nikoho nepřekvapí. Nicméně co předvádí Oliver Stone v druhé půlce, to jsou opravdu neskutečná jatka, na které je i Evil Dead krátký. Zíral jsem, nevěřil jsem, na konci mi spadla čelist. Ať už jde o neskutečného Tommy Lee Jonese, o nic horšího RDJ nebo nekompromisní střih střídaný komiksem, černobílou a bůh ví čim ještě. Stona jsem měl vždycky radši jako mesiáše historických reálií, ale takhle by to nezvládl ani Quentin a podle mě tehdy jen suše záviděl, jelikož trůn Pulp Fiction byl tehdy silně ohrožen. Škoda, že tenhle kousek vesměs zapadl, asi i kvůli tomu, že už ho asi žádná televize jen tak neodvysílá...7,5/10 ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

To byla megaprdel. Ňák sem se furt gebil a mega mě to bavilo. Vizuálně je to fakt úchylný něco tak zběsilýho (furt tam něco bliká měněj se barvy a kamera to zabírá z meganemožnejch úhlů) se moc vidět nedá, napadá mě snad jen "Domino." Oliver Stone je fakt geniální režisér (natočit domov Mallory jako blbej sitcom je fakt hustej nápad). Herecký výkony jsou super Woody Harrelson je hypersympatickej a Juliette Lewis je sice koště, ale hrát umí famózně. Tom Sizemore byl taky úchyl (ostatně jako všichni) Nejlepší byl, ale Tommy Lee Jones, vždy když byl na scéně tak sem se ultragebil. Fakt super film. Sice má pár trochu slabších míst, jak je u Stonea zvykem (snad jen U-turn je celoplošně dokonalej), ale těch je málo a jinak je to fakt nářez. Ještě k tomu všude zmiňovanému násilí, ano je tam, ale zase nečekejte nějaký gore efekty, kamera totiž vždy tak trochu nenápadně popojede jinam (viz. Tommy Lee Jones a jeho hlava) P.S. jak tady tak čtu komentáře, tak si lidi myslej že to bylo braný vážně nebo tak. No tak já to bral nejvíc jako oddechovku z prdele a fakt megasem se pobavil. Takže proč filosofovat? ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Násilí a média mohou klidně fungovat samostatně, ale když se dají dohromady, hned jim jde práce líp od ruky... Stoneova masturbační montáž animace, zadních projekcí, videonahrávek, předních projekcí, prostřihů a bůhví čeho ještě na téma hledání hranice, kde v moderní Americe začíná humor v oblasti úzkého spojenectví zločinu a masmédií. Snaha udělat si legraci ze systému, z pojmů jako spravedlnost a správnost či konceptu, jenž předpokládá, že existuje dobrá a špatná cesta, nic mezí tím. Sám levicový prudič Oliver tvrdí, že náplní jeho filmu je hlavně násilí a nemůžeme v něm hledat nějaký apel. Má pravdu, krom soundtracku a Sizemoreova Scagnettiho na mě nijak neapeloval… A pro ty, co za tím vidí Tarantina, mám tohle: „Nemusíte se bát, že ve filmu poznáte mou práci. To celé je záležitost Olivera Stonea. Z filmu je to hodně poznat, takže kdo ho má rád, ocení i film. Ty, kterým se to nelíbí, budu mít rád zase já.“ Toliko citace šílence z videopůjčovny, který ostatně tvrdí, že by byl radši, kdyby mu Stone jeho scénář ukradl.. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jako notorický idealista mám pořád pocit, že za zločinem by měl následovat trest a proto mi vůbec nesedí diskutabilní konec s Mallory s Mickeyem. Jasně, je to satira, ale vidět to nějaký psychopat, může si celkové vyznění snímku vysvětlit jinak (což se prý tak i párkrát ve skutečnosti stalo). Ovšem film je po formální stránce naprosto brilantní, úvodním sitcomem počínaje a animovanými vložkami konče a pod 4* u téhle režijní a kamerové laskomině nepůjdu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Film byl časopisem Entertainment Weekly označen jako číslo nejlepší film devadesátých let. (don corleone)
  • Oliver Stone vysvětlil odmítnutí Michaela Madsena do role Mickeyho (Woody Harrelson) po telefonu se slovy: „Když obsadím tebe, vydělám 2,5 milionu amerických dolarů, přičemž rozpočet je 20 milionů. Když obsadím Harrelsona, rozpočet bude 30 a mých z toho bude 5 milionů dolarů. To taky udělám.“ (Kinofil)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama