Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Letní komedie Slunce, seno, jahody je úsměvným obrázkem ze života jihočeské vesnice. Zápletka se točí okolo studenta Šimona Pláničky, který do vesnice přijel na prázdninovou praxi. Chce tu v místním kravíně experimentovat na téma dojivosti krav v souvislosti s kulturou prostředí. Zpočátku o tom nechce nikdo ani slyšet, vše se ale změní, když se po vši rozkřikne, že Šimon je synem krajského funkcionáře... Lidovou komedii natočil režisér Zdeněk Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (766)

Shit 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, něco takovýho v Americe asi nenajdete. Troška tady skvěle spojil několik slavných českých herců s vesnickejma babama a tenhle tah mu dokonale vyšel, protože když se točí film o vesnici, tak se do filmu nehodí nikdo jinej než vesničani, ty totiž ani moc nemusej hrát, ale stačí když dělaj to co každej den. Je to prostě taková lidová komedie z vesnice, která vždycky pobaví ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na Vesničku střediskovou jsme si ještě museli pár let počkat a když pan Troška přišel se svojí verzí vesnické komedie. Pokud se pamatuji, v té době se mi to moc nelíbilo a nebylo ani tak mým mládím. Prostě to nesedlo. Dnes to už přeci jen smrdí retrem a stejně jako čas zvolna ohlazuje hrany, dá se na to docela koukat. * * * ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Cože, brigádník? Bože, tak mladej a už tak odvážnej?" Já jsem tedy o životě v jihočeských vesnicích vyškolen pouze touto trilogií, ale přesto si troufnu napsat, že každý den králíka jíst nebudu, poslouchat zpěv paní učitelky taky nemusím, ale s ožralým Škopkem bych rozhodně rád vedl nějaký ten intelektuální rozhovor, se zlobivou babičkou bych si zazávodil na kolečkových postelích a ten skok z rozjetého vlaku trénuju už přes třicet let. Mě prostě kdysi "Jahody", patrně vzhledem k tehdejší době a mému věku, hrozně rozesmály a tak hvězdami nešetřím, i když si za nimi zase až tak moc nestojím. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento film považuji za to nejlepší, co Troška natočil. Až je s podivem a nechce se tomu věřit, že to byl právě on, co dokázal zrežírovat jednu z nejzábavnějších českých komedií. Dá se říci, že udělal z hodně tzv. neherců v 80. letech minul. století mediální hvězdy, i když ty mohou litovat, že se takováto suprová letní komedie nenatočila v dnešní době, neboť by z tzv. neherců byly úplné „celebrity“ probírané v bulváru. A zpět k filmu. Velmi zajímavý děj. Na vesničku přijíždí student vysoké školy Šimon, ketrý si chce prověřit v praxi svůj experiment. Myslí si totiž, že když kravám v JZD pustí hudbu, tak se zvýší dojivost. Nakonec to dopadlo tak, že mu to vyšlo. Herecké i neherecké výkony jsou přímo excelentní, ač toto slovo velmi nerad používám, tak zde udělám výjimku, protože vím, že tato komedie si to opravdu zaslouží. Vyskytují se zde suprové hlášky, které už zlidověly. Vždycky, když je v TV repríza, tak se rád, alespoň na kousek podívám. Už jen hned na začátku filmu se budete za břicho popadat. Student šimon přijíždí do malé vísky Hoštic vlakem a průvodčí křičí: Hoštice, nezastavujem, vystupte si, nezastavujem, měli bysme zpoždění. Dále se mi líbila „zpívající“ Jiřina Jirásková, která zpěvěm předpovídala počasí. Nezapomenutelný byl také faráž Otík v podání Luďka Kopřivy a jeho „spolupracovnice“ v čele s Kelišovou. Samozřejmě nejde zapomenout na rodinu Škopkovu v čele s vynikající a nezapomenutelnou Helenou Růžičkovou a rodinu Konopníkovu. Pokračování Slunce, seno a pár facek považuji za skoro stejně povedenou komedii, která mě baví dodnes. Bohužel 3. pokračování Slunce, seno, erotika kazí dojem z předešlých dvou. To už Troška točit neměl, i když nápad tam byl taky zajímavý. Vzít obyvatele na zájezd do Itálie, ale moc se mi to a nejen mě nelíbilo. Nedávno jsem se dozvěděl, že měl Troška v šuplíku přichystán 4. díl, který se měl jmenovat Slunce, seno a ufoni. Měl být o tom, že mimozemšťané unesou starou babku Škopkovou včetně její postele. Bohužel se natáčení neuskutečnilo, neboť v letech 1996-1999 zemřelo hodně herců, včetně staré Škopkové v podání „Báby Tutovky“ Valerie Kaplanové. Zdá se to opravdu neuvěřitelné, ale každé léto běží tato trilogie v TV a drží si velmi vysokou sledovanost. Je schopna porazit i nějaké USA trháky a to už je co říct. Úvodní melodie mě z paměti nezmizí do smrti. Tak jako zimu bez Mrazíka, tak si léto nedovedu představit bez Slunce, sena.... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

O Troškovi si můžeme myslet cokoli, ale touhle lidovou taškařicí se zkrátka trefil do černého. Celé to sice vypadá jako soustavná improvizace, do níž je vklíněná jakási snaha o zprostředkování primitivního děje, ale možná právě proto se film tak pohodově sleduje a určitě právě proto tak moc zlidověl. Je to bezpochyby věrný odraz české vesnické nátury, kde se nejde pro facku daleko, s lahváčem se leze i do postele a na tancovačkách vládnou korpulentní selky se srostlým obočím. Jako letní oddechovka neurážlivé a v podstatě ojedinělé - tohle nikdo jiný na světě rozhodně nenatočil a nenatočí.. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (75)

  • Když Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) vyskakuje za jízdy z vlaku, napřed vyhodí tašku, která padá do trávy. A hned v další moment vyskakuje i on, zvedne se, ale tašku má hned vedle sebe na betonu. Přitom původní místo dopadu tašky je tak 50 metrů daleko. (ludva10)

Související novinky

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama