Reklama

Reklama

Hvězdná pěchota

  • USA Starship Troopers (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzdálená budoucnost nevypadá pro lidstvo příliš růžově. Platí zcela jiné společenské normy, plnohodnotným občanem je pouze ten, kdo sloužil ve Federální službě. Navíc je samotná existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků, kteří obsazují planety ve vesmíru a začínají ohrožovat i Zemi. Středoškolák Johnny Rico se přes nesouhlas bohatých rodičů přihlásí do služby a je přiřazen k pěchotě. Jeho láska, atraktivní Carmen, se chce stát pilotkou a kamarád Carl je přijat k vojenskému výzkumu. Společně s Ricem nastupuje k pěchotě sympatická Dizzy, která mladíka miluje. Přestože ho ostatní považují za mazánka z bohaté rodiny, Rico se pomalu zoceluje v nesmírně tvrdém výcviku. Spolu se svou jednotkou je vyslán na planetu Klendathu, kde se poprvé ocitne uprostřed bitevní vřavy. Bitva však skončí katastrofou, když brouci během jediné hodiny pobijí na sto tisíc lidí. Rico je těžce raněn. Po uzdravení je přiřazen k jednotce, které velí jeho bývalý učitel. Rica a jeho přátele ještě čeká téměř beznadějná bitva proti mnohonásobné převaze. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 049)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Satira ostrá jako bič, nebo film skutečně tak debilně militantní, jak se okatě tváří? Hlasuju pro to první. Protože Verhoeven není dle mého druhého extrému schopen, odporuje to jeho naturelu. A pokud sledujete Hvězdnou pěchotu s nadsázkou a vztahujete si ji k ohraným modelům jednotlivých žánrů (válečný film, teenagerský seriál z "highschool", akční sci-fi, propagandistický dokument), pak prostě nelze než smeknout, protože Pěchota funguje báječně. Na jednu stranu dokáže strhnout masovými bojovými scénami a napětím na bojišti, na druhou stranu dokáže pobavit satirickými šlehami zejména během vkládaných sekvencí z "dobových médií". Paula Verhoevena nelze brát jinak než jako jednoho z největších úchylů stříbrného plátna a rozporuplná recepce jeho děl je nejlepším důkazem toho, že svou práci odvádí na jedničku. V tomhle případě spíš na dvojku, neboť to, co náznaky paroduje, ho zároveň místy nebezpečně pohlcuje. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Keby som si zo všetkých blockbusterov musel vybrať jeden najobľúbenejší, bola by to práve Hviezdna pechota. A určite aj tým, že je vlastne tak moc odlišný od ostatných. Jasne to naznačí už úvodná fáza pripomínajúca tradičné sladké teenegerské filmy, čo je v priamom kontraste s tým, čo má nastať, ale aj toto je veľmi dobre zvládnuté, pokračuje parádny výcvik a v druhej polovici samozrejme aj samotná vojna s arachnidmi, ktorej sa nedá nič vytknúť. Toto je jednoducho od prvej do poslednej minúty perfektný zážitok s množstvom nezabudnuteľných scén, hlášok, ale aj celých sekvencií, ktorý navyše výrazne osviežuje celý ten satiriský podtón sprevádzajúci film už od prvej scény a robí z neho inteligentnú paródiu, čo ale nekazí príbeh a ani atmosféru filmu. Vidno to hlavne na výborných správach a reklamách. O akcii môžem kľudne povedať, že lepšiu hľadať len ťažko, jednoducho absolútna špička žánru. Toto je tá pravá špinavá a drsná vojna s množstvom zabitých, useknutých častí tiel a krvi a používajú sa náboje a nie žiadne lasery, svetelné meče a podobné nezmysly, ktoré sú v mnohých sci-fi filmoch zvykom a nemám to rád. A scény, ako prvé nasadenie na planéte arachnidov alebo obrana pevnosti patria medzi moje najobľúbenejšie vôbec, ale celkom chválim aj výborné vesmírne scény, ktoré inak až tak moc neobľubujem. Veľmi zaujímavo pôsobí aj samotné obsadenie, pre blockbustery je väčšinou typické obsadzovanie hviezd, čo tu rozhodne neplatí, hlavným hrdinom sa nepodarilo dosiahnuť ani len priemernú hereckú kariéru, ale tu mi sadli, takže filmu určite neškodia. Casper Van Dien je sympaťák, ktorý sa pre takéhoto naivného vojaka celkom hodí, Denise Richards ako pekná pilotka, aj keď herecky je na tom asi najhoršie zo všetkých a bavila ma aj Dina Meyer. Takže spolu tvoria celkom sympatické trio, ktoré ale podporujú aj výborné vedľajšie postavy, obzvlášť skvelý Clancy Brown v úlohe inštruktora alebo veliteľ Michael Ironside. Paul Verhoeven bol v tej dobe na vrchole, čo jasne potvrdil aj tu, film má perfektný vizuál, atmosféru a to satiriské pojatie a podporuje ho aj vynikajúca hudba. Takže Hviezdna pechota je aj po rokoch stále moja veľká srdcovka, ktorá má vlastne všetko, čo len od prvotriedneho blockbusteru môžem chcieť, teda skvelú zápletku, akciu, humor, postavy a audiovizuál a ešte navrch ponúka aj viacero ďalších kladov. Maximálna spokojnosť. 92% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám do ostatních komentářů, v podstatě všechny výtky i chvály mají pravdu. Tomuhle filmu můžete dát jednu hvězdu nebo čtyři a bude to vždycky opodstatněné. Protože mě film celkem bavil a dodnes pro mě představuje nejlepší spojení CGI monster a lidí (navíc ty propagandistické zprávy byly docela výstižné), hodnotím celkem pozitivně. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Dělám to pro vlast!! A co vy?…. Přesně ten film, kdy lidé umírají a já se směji. Taková kravina! Tím chci říct, že to vůbec nemusíte brát vážně! Proč je to dobrý? Sympatičtí teenager hrdinové procházejí armádním výcvikem a mají rádi armádu. Vše okořeněné humorem, dostatečně černým nebo drsným. Kosmické lodě, inteligentní brouci a HLAVNĚ VÁLKA. Teče hodně krve a jiných sraček, protože 100 000 mrtvých během hodiny není ani v Ryanovi. Napětí, humor, romantika(?) a akce (HODNĚ!!) Chcete vědět víc? ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi vostrej film od Paula Verhoevena. Je to takova zabavna uchylarna plna cernyho humoru, ktera misty sklouzava k parodii a neodpusti si ani nejakou tu kritiku. Pribeh je sice trochu jednodussi, ale komu by to vadilo. I kdyz se prvnich zhruba 40 minut prakticky nic nedeje, film stejne plyne ve sviznym a vtipnym tempu a pomalu, ale jiste, smeruje k zacatku valky. Navic, misto aby se Verhoeven zatezoval s nejakym vysvetlovanim deje, misto toho si asi rek: "Kde se lidi dozvi nejvic veci?". Ve zpravach. Takze sem soup zpravy, ktere prubezne vysvetlujou o co go a muze se pokracovat v rezbe. Ktera je zvlast v druhy polovine hodne vostra. Triky sice uz misty krapet pokulhavaj, ale brouci jsou udelany fakt perfektne, vypadaj jak mix mezi Cernocernou tmou a Vetrelcema a to co nezvladaj triky, Verhoeven hezky zamaskoval litrama slizu a krve, vnitrnostma, mrtvolama a utrhanejma koncetinama. Verhoeven obsadil vice mene druhorade herce, ale snazi se a jejich vykony nepusobi nijak rusive a maj i velice nadprumerny momenty. Navic tu je krasna Denise Richards a perfektne hustej Michael Ironside. To vse dohromady vytvari skvelou, misty napinavou akcni zabavnou podivanou se skvelou hudbou, ktera se radi mezi ty velice nadprumerny sci-fi filmy. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (72)

  • Carmen Ibanez (Denis Richards) utrpela pri leteckej havárii vo vesmíre menšie poranenie na tvári (jazva cez pravé obočie), no v neskorších scénach táto jazva chýba. (MIG29)
  • Carmen Ibanez (Denise Richards) při odletu z vesmírné loděnice použije k odjištění hadic vypínač, který pochází ze starého počítače značky IBM z roku 1982 – prvního masově rozšířeného osobního počítače. (HellFire)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

04.12.2011

Adaptace slavného sci-fi románu „Enderova hra“ je za rohem a zřejmě se dočkáme i nové verze Hvězdné pěchoty. O válčení s mimozemšťany tedy v kinech nebude nouze. Enderovu hru měl kdysi režírovat… (více)

Reklama

Reklama