Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)

Law & Order: Special Victims Unit

Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka

Law & Order: SVU

(neoficiální název)

Krimi / Drama / Mysteriózní

USA, 1999, 282x45 min

Hrají:

Christopher Meloni, Richard Belzer, Mariska Hargitay, Stephanie March, B.D. Wong, Dean Cain, Michelle Hurd, Judith Light, John Cullum, Ice-T, Chandra Wilson, Isiah Whitlock Jr., Dann Florek, Željko Ivanek, Michael Emerson, Lee Pace, Malcolm David Kelley, Arielle Kebbel, Jacqueline Bisset, Richard Thomas, Amanda Plummer, Fred Dalton Thompson, Sarah Wayne Callies, Paul Adelstein, Nicole Sullivan, Celia Weston, Lance Reddick, Ian Somerhalder, Colin Egglesfield, Tom Skerritt, Ashton Holmes, John Ortiz, Cathy Moriarty, Brittany Snow, Paula Garcés, Matt DeCaro, Roger Bart, Marlo Thomas, Blythe Auffarth, Bradley Cooper, Vincent Spano, Trini Alvarado, Ryan Simpkins, Andrea Bowen, Omar Benson Miller, Elizabeth Banks, Aaron Yoo, Zachary Knighton, Justin Kirk, Raquel Castro, Lauren Vélez, Rosemarie DeWitt, Marlee Matlin, Reiko Aylesworth, Rainn Wilson, Zoe Saldana, Logan Marshall-Green, Kene Holliday, Barry Bostwick, Ming-Na, Susan Misner, Diane Venora, Serena Williams, Erik von Detten, Alexis Dziena, Josh Pais, Bob Saget, Skipp Sudduth, Anna Belknap, Seana Kofoed, David Zayas, Kate Levering, Rebecca Creskoff, Frank Grillo, Sprague Grayden, Malinda Williams, Leslie Lyles, Angela Lansbury, Robert LuPone, Lynn Collins, Rosalyn Coleman, Bruce Altman, Sandra Bernhard, Sam Riley, Mark Valley, Jonathan Bennett, Tony F. DeVito, Michael Shannon, Holt McCallany, Michael Welch, Zachary Booth, Jose Pablo Cantillo, John Patrick Amedori, Zulay Henao, Liza Weil, David Harbour, Lianna Pai, Lindsay Hollister, Bronson Pinchot, Lili Lavine, Madeleine Martin, Bonnie Dennison, Ashley Williams, Connor Paolo, Hayden Panettiere, Sara Ramirez, Tonye Patano, Cynthia Nixon, Bret Harrison, Maggie Kiley, Amy Redford, Chris Bowers, Layla Alexander, Fionnula Flanagan, Keri Lynn Pratt, Heather MacRae, Michael Weston, Martin Short, Ricky Ullman, Meredith Eaton, CCH Pounder, Adina Porter, Debbon Ayer, Gale Harold, Lia Yang, Geneva Carr, Cress Williams, Robin Williams, Emily Deschanel, Chuck Ardezzone, Audra McDonald, Jared Harris, Lauren Stamile, Katrina Bowden, Derek Cecil, Kathleen Wilhoite, Kevin Eldon, Bruce Smolanoff, Pooja Kumar, Tony Ray Rossi, Ronald Guttman, Sian Heder, Frank Pando, Katie Walder, Michael Gaston, Frank Deal, Blair Underwood, Brad Beyer, Cary Elwes, Marceline Hugot, Ari Graynor, Michael Michele, Tom Guiry, Titus Welliver, Wass Stevens, Maria Thayer, Stephen Henderson, Kathleen Lancaster, Chad Lindberg, Anastasia Griffith, Christopher Carley, Jeremy Bergman, Robert Clohessy, Amber McDonald, Daniel Sunjata, Liza Lapira, Monica Raymund, Eric Stoltz, Paul Wesley, Dylan Walsh, Patrick John Flueger, Marjan Neshat, Lois Smith, Maggie Grace, Alfred Molina, Leith M. Burke, Jack McGee, Jon Foster, Jason Kravits, Philip Casnoff, Jennifer Hall, Robin Weigert, Lisa Gay Hamilton, Seth Gabel, Shawn Reaves, Kelly Bishop, Anthony Rapp, Dallas Roberts, James Badge Dale, Jason Butler Harner, Christopher Denham, Courtney Taylor Burness, George Martin, Jeanine Kaspar, Ezra Miller, Dagmara Dominczyk, Anne Pitoniak, Estella Warren, Ann Talman, Veronica Cartwright, Jim Gaffigan, Katherine Moennig, Jarreth J. Merz, Keke Palmer, Braeden Lemasters, Dominic Colon, Maggie Siff, Irén Bordán, Charlie Ray, Lili Bordán, Michael Carbonaro, Peter Firth, Jodi Long, Michael Medico, Richard Topol, Christopher Baker, Phyllis Somerville, Will Arnett, Russell Hornsby, Max Morris, Betty Buckley, Scott Adsit, Leven Rambin, Noelle Beck, Robert Iler, Anthony Anderson, Jamie Hector, Alexander Gould, Kevin O'Rourke, Christine Elise, Elle Fanning, Jason Ritter, John Ritter, Ellen Muth, Kevin Navayne, Florencia Lozano, Ty Burrell, Denis O'Hare, Kristen Schaal, Anne Meara, Marshall Manesh, Yancey Arias, Tommy Savas, Jesse McCartney, Fiona Hutchison, Kathryn Meisle, Jack Noseworthy, Daryl Wein, Kal Penn, Peter Gerety, Ebon Moss-Bachrach, Lily Rabe, Eddie Cahill, Ramon Rodriguez, Brittany Robertson, Joie Lee, Hilary Duff, Rooney Mara, Robert Klein, Vincent Curatola, Emma Bell, Kyle Gallner, Abigail Breslin, Chris Elliott, Marshall Allman, Shannyn Sossamon, Frank Senger, Ted King, Johnny Messner, Mark Matkevich, Jack Gilpin, Marsha Dietlein, Mary Stuart Masterson, Nicholas Gonzalez, Jonathan Tucker, Stella Maeve, Kristina Klebe, Geraldine Hughes, Deborah Ann Woll, Deirdre Lovejoy, Sean Nelson, Spencer List, Keith Nobbs, Trieste Kelly Dunn, Jordan Garrett, Frank Medrano, Robert Stanton, Jane Alexander, Fredric Lehne, Ann Morgan Guilbert, Michelle Monaghan, Amy Ryan, Thomas McCarthy, Debi Mazar, Illeana Douglas, Hakeem Kae-Kazim, Andre Royo, Peyton List, Catherine Dent, Jim True-Frost, Mark Moses, Holliston Coleman, Ellen Woglom, Zach Gilford, Caitlin Fitzgerald, Tracy Howe, Amy Landecker, Michael Trucco, Jae Head, Frank Langella, Kali Rocha, Deborah Rush, Adam Kaufman, Austin Lysy, Kelli Giddish, Jean - Luke Figueroa, Debra Eisenstadt, Dana Eskelson, Michael Mosley, Juliette Marquis, Gary Galone, Matthew Cowles, Joseph McKenna, Marc John Jefferies, Ricky Smith, Matthew Faber, Julia Pace Mitchell, Jennette McCurdy, Mark Elliot Wilson, Lucian Maisel, Gaius Charles, Cassidy Hinkle, Victor Slezak, Michelle Ray Smith, Victoria Cartagena, Dionne Audain, George Aloi, Daniela Sea, Dixie Carter, James P. Anderson, Quarles Antoine, Marin Hinkle, Mike Farrell, Marian Seldes, Lisa Roberts Gillan, Garrett M. Brown, Stu 'Large' Riley, Johnny Hopkins, Kenneth Simmons, Anthony Desio, Joe Bacino, Charlie Hofheimer, Sharon Stone, Paul Hecht, Shane Haboucha, Gary Howard Klar, Damian Young, John Doman, Peter Francis James, Jaclyn Smith, James Naughton, D.J. Cotrona, Gbenga Akinnagbe, Sarah Drew, Anwan Glover, Sarah Hyland, Heather Goldenhersh, Aya Cash, Stephen Badalamenti, Erika Christensen, Melissa Farman, Eric Lange, Melinda McGraw, Glynn Turman, Tyler James Williams, Hassan Johnson, Al Brown, Aasif Mandvi, Brian Anthony Wilson, Frederick Strother, Melanie Nicholls-King, Julito McCullum, Josh Hopkins, Rick Otto, Michael Willis, Jon Bernthal, R.E. Rodgers, Peter Hermann, Reyna de Courcy, Dana Ashbrook, Daniel Hugh Kelly, Callie Thorne, Kevin Tighe, Aaron Tveit, Glynnis O'Connor, Ellen Parker, Becki Newton, Amanda Fuller, Jennifer Love Hewitt, Kim Chan, Yaya DaCosta, Emily Meade, Lauren Hodges, Christopher Evan Welch, Jennifer Butler, Mark Lotito, Taylor Spreitler, Chad Donella, Noel Fisher, Geoffrey Arend, Rob Devaney, Kel O'Neill, Daniel Stewart Sherman, Ty Jones, Daisy Tahan, Erica Tazel, Yin Chang, Kerri Green, William Mapother, Paul Sparks, Danny Burstein, Lisa Arrindell Anderson, Allison Munn, Jeff Branson, Zena Grey, Roy Thinnes, Reynaldo Rosales, Michael Pitt, Colm Feore, Elizabeth Ashley, Jessica Walter, Susan Anton, Peter Vack, Shannon Woodward, Michaela McManus, Tracy Pollan, Fred Savage, Jeremy Allen White, Aisha Hinds, Stephen Spinella, Billy Kay, Henry Ian Cusick, Jason Antoon, Paul Leyden, Marguerite MacIntyre, Olivia Crocicchia, Cody Kasch, Bailey Chase, Mariette Hartley, Bill Smitrovich, Tracy Middendorf, Marika Dominczyk, Stephen Gevedon, Odeya Rush, Jerry Lewis, Kimberly J. Brown, Ylfa Edelstein, Kohl Sudduth, Arthur J. Nascarella, Scott Holroyd, Connie Nielsen, Arlen Escarpeta, Paula Malcomson, David Thornton, Khrystyne Haje, Geoffrey Wigdor, Chris O'Neill, Lori Singer, Kathleen Chalfant, Miriam Colon, Aaron Staton, Courtney Jines, Michael C. Williams, Susan Saint James, Tom Malloy, María DiDomenico, Kat Foster, Didi Conn, Angelique Cinelu, Dane DeHaan, Karen Young, Diora Baird, Brittany Underwood, Elena Franklin, Patricia Charbonneau, Billy Lush, Dion Graham, Cuyle Carvin, Amy Sedaris, Rob Mayes

Nejlepší krimi seriál jaký se u nás kdy vysílal. Všechno je vypilované takřka k dokonalosti - hudba, scénář (na tyhle svinstva přece jen u nás nejsme tak zvyklí jako na vraždy, které nám servíruje každý krimi seriál), skvělé postavy, obzvlášť co se vyšetřovacího týmu týče. Děkujeme TV N@va za poněkud nepochopitelnou několikaletou pauzu po první sérii, když na Slovensku jely nové série Special Victims Unit s naším dabingem minimálně rok a půl zpátky. Ačkoliv Stablera coby tátu od rodiny musí člověk obdivovat a krásnou, inteligentní, životem nepříliš hýčkanou Bensonovou přímo zbožňovat, největším přínosem pro tým je detektiv John Munch, renesanční, kriticky a cynicky myslící to borec nad všechny borce. Škoda, že Cassidy to tak brzo zabalil, ale potom co viděl a slyšel se mu ani nedivím (znova opakuju - na tenhle hnus tady nejsme zvyklí a doufám, že nikdy nebudeme). Update:Jak jsem říkal, po první sérii odchází Jefferiesová (to není spoiler). Přece jen mít v jednom krimiseriálu dva černochy v hlavní roli, to by bylo moc korektnosti najednou. Ice-T ale překvapivě "umí". Update 2: SVU je s námi už pěknou řádku let, a sluší se říct, že se na mém hodnocení vůbec nic nemění. Samozřejmě je obtížné držet laťku pořád stejně vysoko, a některé díly jsou objektivně slabší (kupříkladu vládní konspirace s testováním léků na vojácích), jiné zase působí divně proto, že nejsme Američani, a tamní kontroverze různých aktuálních společenských otázek je nám neznámá. Ale co je hlavní - postavy žijí a vyvíjejí se, herci výborně hrají, a doktor Huang je borec:) A - jak to nazval Tyler - "malých televizních Sedm" se v každé sérii objeví dost na to, abych držel pět hvězd.(10.2.2003)

Opravdu vysoce kvalitní krimi seriál..(17.4.2005)

Po prvej serii davam za styri. Hoci som si na zaciatku myslela, ze co nove mozu priniest tzv.sexualne zlociny, aby to vystacilo na teraz uz 12 serii, ale cele ponatie serialu, herecke obsadenie a ta klasicka detektivna praca su proste ocarujuce! Plus sa neviem vynadivat na to kvantum hercov, ktori ucinkovali aj v seriel "Oz". Vidiet ich v pozitivnych rolach a nie ako vrahov, dealerov a znasilnovacov je naozaj matuce :D Edit: Po necelych 12stich seriach v priebehu cca troch mesiacov zvysujem o jednu hviezdu, serial je pre mna nieco neuveritelne, a to by som nikdy o seriale, kde nie su na prvom mieste vztahy, nepovedala. Hltam kazdy jeden diel a dufam, ze to takto pojde az dovtedy, kym nezosediviem a budem si musiet vyberat zuby do poharika na nocnom stoliku. Stabler, Benson, Tutuola, Cragen a Munch su proste bozi...(23.9.2010)

Nejraději mám Zločinné úmysly(samozřejmě pro geniální výkon D'Onofria).To však neznamená, že Úpzo by byl horší.Netradiční případy, výborný vyšetřovací tým a rozlousknutí každého případu jako třešnička na dortu.Veškeré odpornosti co se dají v NY najít.Žádné dokonalé zločiny, ale uvěřitelné a o to hrůznější činy.Všechno od sériových vrahů, sodomistů, deviantů, prznitelů malých dětí, rasismu.Říkáte si, že toho už bylo trochu dost, ovšem další díl vás vyvede z omylu, že takových lidí neubývá...Někdy se objeví slabší část.Ve srovnání s okolní tvorbou by to však stále byl silný nadprůměr. Z hereckého ansámblu bych se taky zmínil o B.D.Wongovi - psychologovi, vysvětlující detektivům, koho vlastně hledají.(11.2.2006)

Jo, tak tohle je podle mě na vrcholu ze všech tří sérií Law & Order. Těsně v závěsu se drží Zločinné úmysly a pak následuje původní série z devadesátýho. A ještě za tím je CSI Las Vegas. No, možná někde různě mezi, podle dílu. Ale tohle je celkově mnohem lepší než ostatní. Už jen ta znělka je úžasná, když přidáme skvělý herce a opravdu zajímavý případy a navíc inteligentně řešený, nemám téměř co vytknout. Vlastně jo, vysílací čas, protože pár hodin po půlnoci je opravdu hodně pozdě.(11.2.2006)

Gemini tvrdí, že jde o nejlepší krimi seriál, co u nás vysílali?! A má sakra pravdu!!! Naprosto nové oddělení, které jsme u nás ještě neměli a tak odporné zločiny, že i rituální vraždy jsou proti nim jen odpoledním čajíčkem. Vážně. Sexuálně motivované vraždy, znásilnění, pedofilové...Prostě humus největší. Ale styl s jakým je tenhle seriál natočený nemá konkurenci. Zásluhu na tom mají nejen výborné scénáře, ale především skvěle napsané postavy vyšetřovatelů a herci, kteří se jich bravurně zhostili. Jsou to obyčejní lidé jako my, jen mají jinou práci - práci plnou stresu, psychického vypětí a těch nejstrašnějších skutků, co jsou jen lidé schopni provádět. A přitom si mají zachovat zdravý rozum a pokud možno hlavně odstup...Je sympatické a zároveň krutě reálné, že se jim to nedaří...Ať už Stablerovi, který má půvabnou dospívající dceru a po tom, co vídá, plně chápeme jeho obavy....Bensonová, která je sama "následkem" znásilnění...Cassidy, jehož svět plný hnusu zasáhne natolik, že po několika dílech odchází...Snad jedinou "nejvyrovnanější" postavou je Munch, vpravdě cynický, ale nadmíru schopný detektiv, který si jako jediný dokáže udržet aspoň minimální odstup a je tak podporou celému oddělení. Ale ani on nezůstává nezasažený...Ano, tenhle seriál je hodně temný a musím přiznat, že každý díl je takovým malým televizním "Sedm" - co se týče pocitů z něj určitě...Není to vlastně další známkou jeho kvality?(30.1.2004)

Nejlepší seirál určitě ne, ale je dost kvalitní. Objevuje se v něm ta stará a klasická vyšetřovací technika a zavádí nás to zpět do normálu v dnešním světě CSI. STaví to hlavně na zajímavých a mnohdy hrůzu nahanějících případech a jejich pozdějších vyšetření a odsouzení. JO, má to co dát, ale nejlepší určitě ne.(10.1.2008)

Důkaz, tak trochu samozřejmý, že i Američané dovedou natočit seriál, kde by se to nehemžilo "týpky" hýřícími výroky "to si piš" "kam jdeš kámo" apod., to všechno donekonečna stále stejněji a bezbarvěji. ÚTVAR svou šablonu vypilovává k dokonalosti, která rozmnožuje rozmanitost detektivního žánru tak, jak je u nás poměrně lehce dostupná: školu českou, německou, francouzskou, italskou, anglickoskotskou doplňuje americká a kanadská, případně australská. Netopíme se tu v gejzírech kečupové krve, nehyneme nudou v stále stupidnějších scénách nekonečných honiček a setřelovaček či přestřelek. Záznam policejního vyšetřování se v mnoha ohledech přes nutná zjednodušení blíží skutečnosti a kupodivu v jeho telegrafickém rytmu zbývá místo i pro lidské charakteristiky nejen členů týmu, ale i pro průhledy do světa amerického nálezového práva a často i duševních dramat obětí a jejich blízkých. Není to evropský rytmus; o tom není pochyb; Spojené státy však také o sobě nikdy netvrdily, že jsou součástí Evropy. Seriál tak nabízí svědectví a pohledy, které jsou namnoze za hranicemi žánrů a nabízených obsahů. Už teď se pohybuje na hranici příležitostnosti a nadčasovosti. Bude zajímavé sledovat z tohoto hlediska další vývoj jeho návštěvnosti a na ní založené křivky popularity.(29.6.2008)

Posledně mě jeden díl tak dostal, že jsem na něj myslela ještě příští den. Myslím si, že tento seriál patří ke špičce kriminálek. Nesouhlasit s některým jednáním budu stejně, ale to bych si seriál nevybrala(11.8.2011)

• IllIlIlIIl

Jen další z řad kriminálních příběhů...(18.2.2008)

Táto kriminálna séria patrí do stajne Dicka Wolfa a zaoberá sa zločinmi so sexuálnym motívom. Súhlasím s Geminim a Tylerom v názore, že je to vysokokvalitný a napínavý kúsok, ale prirovnávať to k SE7EN je prisilné. Len mierne nadštandardná tv kriminálka, ktorá v každej epizóde ponúka skvele vybudovanú zápletku s výraznou pointou. Apropo ... MARKÍZA nám ponúka aj ďalšie série a čo sa týka ICE-T, nijak výrazne nevyčnieva. Zatiaľ. Technická poznámka: Milovníkov dobrých krimi upozorňujem na ďalšiu Wolfovu pecku. (8.2.2005)(8.2.2005)

Dříve mě to bavilo, ale v záplavě dnešních kriminálních seriálů se už "Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti" lehce ztratí...(15.2.2009)

Musím říct, že ze všech CSI a kriminálek mne tento seriál baví i zajímá nejvíce. Není tak přetechnizovaný, vědecký a za každou cenu líbivý. Propojení pracovních a osobních životů policistů je věrohodné, nepadají trapné vtípky, případy jsou skoro vždy hodně zajímavé. Občas dojde na moralizování , ale není to tak prvoplánové a trapné jako u miamského Carusa a jeho hlubokomyslných monologů, utrápených pohledů do dáli spojených s nasazováním všudypřítomných černých brýlí:-)(6.3.2008)

Možná ještě lepší než Zločinné úmysly. Detektivové sice nemají tak velké charizma a jejich postavy nejsou tak psychologicky propracované jak ty v Zločinných úmyslech, nicméně tento seriál má velký mysteriozní nádech a místy temnou atmosféru a hlavně i dost dobře zvládnuté akce...a to se na televizní seriál opravdu cení!!!(12.10.2009)

nejlepší z celé série zákon a pořádek.sexuální zločiny nabízejí tvůrcům široké spektrum nápadů,navíc když jdou po nějakym pedofiloj tak jim fakt přejete aby ho dostali,ne jak se to občac u jinech seriálů stává že přejete nějakýmu frajeroj co sejmul pár lidí v bance a tlemí se poldům do xichtu.tady se vám to fakt nestane.navíc herci jsou fakt super,ice-t překvapivě hraje:-)(6.11.2008)

Zařekla jsem se, že žádná TV a už vůbec ne žádná kriminálka. Ale tohle je vážně dobrý kafe. Kromě policajtů, který nejsou tak chytrý jako ve všech ostatních kriminálkách a neřeší vše tak super truper, že se až divíte, že dělají jen policajty, se tu setkáte s pozadím zločinů, které by vám zůstalo skryto. Takže jen tak dál, jak dlouho bude trvat, než dojde elán?(13.10.2010)

K tomuto seriálu som prišiel ako slepý k husliam, náhodne som si ho pozrel aby som zabil 20 minút kým mal začať nejaký nočný film... A vy už tušíte ako to dopadlo. Fascinujú ma šokujúce zločiny tento seriál je nimi prešpikovaný. Asi najlepšie krimi čo som zatiaľ videl.(18.1.2007)

Zlatý Glóbus - cena (1) - 62. ročník (za rok) 2004 - *Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Mariska Hargitay + nominace (1) - 66. ročník 2008 - Nejlepší herečka v seriálu (drama) - Mariska Hargitay(12.3.2009)

Kriminální mravnostní moralitka, ale Christopher Meloni hraje dobře, navíc, když občas bouchne, neni to taková nuda.(30.9.2006)

Sem tam se tam občas vyskytne nějaká zajímavá hostující epizodní postavička. Jinak klasickej průměr, který se od jiných kriminálek nijak neliší.(13.8.2009)

<< předchozí 1 2 3