foto

Idina Menzel

  • nar. 30.5.1971 (45 let)
    Syosset, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Idina Kim Menzel (původním jménem Mentzel) je americká herečka, zpěvačka a autorka písní. Proslavila se díky rolím Maureen v Broadwayském muzikálu Rent a Elphaby v muzikálu Wicked.

Idina Menzel se narodila na newyorském Long Islandu do Židovské rodiny a odmala byla posedlá muzikály a touhou hrát a zpívat. Rodiče malé Idiny (terapeutka a prodavač pyžam), ale trvali na vzdělání a tak se musela spokojit s účinkováním ve školních produkcích. V 15-ti letech si ale splnila sen zpívat a po následující 3 roky si přivydělávala jako zpěvačka na svatbách a oslavách bar mitzvah. Po ukončení studia dramatu na NY University přesedlala Idina ze svateb na rockový repertoár a vystupovala se svou kapelou po celém New Yorku. Její profesionální kariéra začala v roce 1995.

Jonathan Larson tehdy hledal představitele do svého nového rockového muzikálu Rent, volně inspirovaného Pucciniho operou La Boheme. Pro roli Maureen, bisexuální nezávislé umělkyně, si vybral právě Idinu. Když Larson den před premiérou náhle zemřel, zrodil se legendární muzikál o boji s AIDS a smrtí, ale i věčném přátelství a lásce. Idině Menzel přinesl nejen profesionální úspěch ale také manželství s kolegou Tayem Diggsem (CHICAGO, PRIVATE PRACTICE).

V letech 1997 (kdy Idina Menzel v Rent vystoupila naposledy) až 2003 působila v muzikálech Hair, Aida a vystupovala také v The Vagina Monologues. Z páru Menzel-Diggs byl ale Taye stále ten populárnější a Idina (i přes úspěch jejího ztvárnění Maureen) byla hvězdou „nižší svítivosti“.

V roce 2003 se ale Idina opět ocitla u zrodu muzikálové role, která jí tentokrát zajistila obrovskou popularitu a cenu Tony – tedy role Elphaby v muzikálu Wicked, volně inspirovaném příběhem zelené čarodějnice z Čaroděje ze země Oz. Píseň „Defying Gravity“, duet s Kristin Chenoweth v roli Glindy, se stal neoficiální hymnou kariéry Idiny Menzel a když v této roli vystoupila na Broadwayi naposledy, vysloužila si pětiminutovou ovaci vestoje.

Filmografie Idiny Menzel čítá vedlejší role ve snímcích LÍBAT JESSICU STEINOVOU, ZEPTEJ SE PRACHU nebo KOUZELNÁ ROMANCE. Největší pozornost filmových fanoušků si právem vysloužila v roce 2005. Tehdy dostala příležitost zopakovat si (jako většina původního obsazení muzikálu) roli Maureen v Rent a tak vznikl stejnojmenný film, česky BOHÉMOVÉ. V něm si její přítelkyni Joanne zahrál nováček obsazení – Tracie Thoms – a jejich společná píseň „Take Me Or Leave Me“ jistě nedělá původnímu představení ostudu.

Idina Menzel byla vždy obdivovatelkou Bette Midler nebo Barbary Streissand pro jejich schopnost uspět na jevišti, ve filmu i sólovým zpěvem. Své vzory v současnosti následuje albem „I Stand“, které propaguje na turné. Na jaře 2010 se Idina Menzel objeví v seriálu GLEE, kde si po boku své mladší „dvojnice“ z Broadwaye Ley Michele zahraje (a doufejme i zazpívá) Shelby, šéfku konkurenčního sboru Vocal Adrenaline.

V září 2009 se Idině s manželem narodil syn Walker Nathaniel Diggs. Kromě něj mají doma ještě teriéra jménem Sammy Davis Jr. a kočky Coltranea a Ellu.

Beagle

Herecká filmografie

2018 Disenchanted
2015 Oslava v Ledovém království
2013 Ledové království
2009 Glee (TV seriál)
2007 Kouzelná romance
Private Practice (TV seriál)
2006 Starz on the Set: Rent (TV film)
Zeptej se prachu
2005 Bohémové
2004 Broadway on Broadway (TV film)
Kevin Hill (TV seriál)
Tollbooth, The
Water
Zachraň mě (TV seriál)
2002 Polibkem to začíná
2001 Líbat Jessicu Steinovou
S dětmi na krku (TV seriál)
1998 Herkules (TV seriál)

Dokumentární

2007 ShowBusiness: The Road to Broadway
2006 No Day But Today: The Story of 'Rent'
2004 Broadway: The American Musical (TV seriál)
Wicked: The Road to Broadway

TV pořady

2016 2016 Billboard Music Awards (TV pořad)
2015 2015 Billboard Music Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Story of Frozen: Making a Disney Animated Classic, The (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2011 Glee Project, The (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1980 Children in Need (TV pořad)
1971 Great Performances (TV pořad)
1958 Blue Peter (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace