Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (564)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám ráda, obzvlášť Tomáše Hanáka. A takhle povedená stylizace, to se v českém filmu prakticky nevidí. Už jsem byla skoro rozhodnutá pro 4*, jenže když jsem se po shlédnutí "Mazaného Filipa" zamyslela, uvědomila jsem si, že tento na první pohled báječný film má i několik chyb. Chtělo by to trochu dotáhnout scénář, na detektivku je tu příliš málo napínavá zápletka. A možná bylo trochu zbytečné doslova přecpat film českými hvězdami, z nichž nejméně polovina měla ve filmu jen malý štěk. Přesto rejža Jaroslava Duška je nezapomenutelný. Takže srdce velí 4*, hlava ale kontruje 3* a já se tentokrát přikloním spíš k té hlavě. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ostře nabitá parodie s mála náboji.tak by se dal charakterizovat tento český snímek kterému chybí dobré nápady a o hodně více humoru.Je ale nutno podotknout že nebýt heců ve vedlejších rolích nebylo by na co se dívat.Takový Dušek,Liška,Preiss a Macháček své vedlejší role zvládly bravůrně a je radost se na ně koukat.Tomáš Hanák taky nic nezkazí ale žádnej zázrak to neni co si budem povídat.Zkrátka za 2 a půl. ()

Reklama

RHK odpad!

všechny recenze uživatele

Nemožně nudná řemeslně nedotažená trapná slátanina. Je mi to líto, kvůli Sklepákům, které mám rád. Z kina jsem musel utéci i s manželkou jako mnoho ostatních lidí v bijáku. Vydržel jsem to půl hodiny, ale víc už to nešlo. Navrhuji změnit jméno filmu na "Vymazaný, bez filipa". Dvě ukázky pro ty, co nevěří: http://www.sms.cz/film/mazany_filip/ukazka ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mazaný Filip má jediný problém - nedovede si udržet tempo a nerozlišuje mezi dobrým vtipem a vtipem, který tak nějak vyšumí. Dobře, to jsou vlastně dva problémy, ale co už, nikdo není dokonalý :-) A teď trochu vážně - ze začátku fajn, sem tam lepší hláška a hlavně povedená stylizace do žánru noir (Marhoul evidentně tento žánr nejenže miluje, ale má ho i načtený od A po Z) prostě vše bylo fajn, ale postupem času film začne nudit, hlášky přestávají být vtipné a já, přiznám se, jsem usnul. Jeden z mála filmů, u kterých jsem usnul a probudil mě až konec. Když jsem to zjistil, tak jsem film posunul, abych navázal, kde jsem skončil (dobrých 20 minut) jen proto, abych zjistil, že jsem mohl klidně dál spát. Takhle, na české poměry to není tak špatné, ale přesto lepší hodnocení než 50 % zkrátka nevykouzlím, ani kdyby se mi Marhoul pověsil na paty. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zpracování, pár vtipných momentů, tanec a zpěv... Marhoulova komedie odehrávající se ve třicátých letech však kromě tohoto nic víc nenabízí. Přes skutečně hvězdné obsazení (povětšinou Sklepáků) film skřípal, humor (dialogy) byl nucený a zkrátka to nebylo ono. Trochu mi to připadalo, jako by si to hoši udělali pro sebe a diváku je tak trochu trapně, jako když kouká na něčí home video. Asi nejíce se mi z toho celého líbila kreace poldů Kidů Slovák - Vávra i s jejich kidama. Tohle mi prostě úplně nesedlo a ikdyž to vpohodě člověk dokouká, na závěr zjistí, že se ani vlastně moc nesmál. Průměr. * * * ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Po třech letech shánění finančních prostředků měl Václav Marhoul stále jen 200 000 Kč. Celkem oslovil přes 300 firem. Pouze osm z nich se nakonec na snímku podílelo. (hippyman)
  • Václav Marhoul se nad vlastnoruční adaptací své divadelní hry zamyslel takto: "Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, řekl bych, že šedesát procent je z předlohy a čtyřicet je nových. Musel jsem projít autocenzurou a spoustu scén a dialogů vynechat. Líbily se mi, ale děj by strašně zdržovaly nebo zamotávaly. Problém – i když radostný problém – je totiž v tom, že jde na jednu stranu o parodii, ale zároveň je to taky detektivka, takže příběh se musí nějakým logickým způsobem odvíjet. Tudíž jsem se pohyboval na dost tenkém ledě a pořádně jsem se s tím natrápil, ale myslím si, že z toho nakonec vyšla i ta detektivka. S legrací jsem problém neměl, protože jsem z divadla věděl, čemu se diváci smáli a čemu ne, ale ta detektivka mi vrásky nadělala.“ (NIRO)

Reklama

Reklama