Reklama

Reklama

Vladimír Pospíšil-Born

Vladimír Pospíšil-Born

nar. 19.03.1896
Skrochovice u Opavy, Rakousko-Uhersko

zem. 25.04.1966 (70 let)
Praha, Československo

Biografie

Vladimír Pospíšil – Born se narodil 19. března 1896 v Praze. Záhy se začal zajímat o umění, zvláště o herectví, a proto herecké, divadelní vzdělání a základy získal v herecké škole herce a režiséra Karla Želenského. Následně si v letech 1913 – 1918 vyzkoušel hereckou práci u ochotnických souborů a na menších scénách. Po skončení první světové války se, jako řada jeho současníků, začal zajímat o nově se rozvíjející médium – film. Opustil divadelní herectví a vrhnul se do nejistého (ale dobrodružného) živobytí českého filmového průmyslu 20. let.

Nejdříve působil jako filmový herec výrobní společnosti Excelsiorfilm (1918 – 1919) a Wetebfilmu (1919 – 1920). Následně se osamostatnil a založil vlastní výrobní společnost Bohemian – Rival – Film (1920 – 1922). V této společnosti, která po finančním neúspěchu skončila, vyrobil Pospíšil – Born čtyři hrané snímky (POMSTA MOŘE, KARNEVALOVÝ PASTEL, ĎÁBLŮV MLÝN, STEEPLE CHASE) a jeden produkoval (STEEPLE CHASE).

Zajímavostí je, že kromě čtyř stovek metrů filmu KARNEVALOVÝ PASTEL (1921), se snímky jeho vlastní společnosti nedochovaly. Ve všech těchto filmech Vladimír Pospíšil – Born hrál titulní milovnickou úlohu, vždy v páru s herečkou Mary Jansovou, a všechny režíroval.

Dobrodružný ĎÁBLŮV MLÝN (1921), který se natáčel v Černé Hoře a v Jugoslávii, nebyl kvůli nedostatku finančních prostředků a pro těžký úraz režiséra Pospíšila – Borna nikdy dokončen. POMSTA MOŘE (1921) byla zatěžkána náhlým úmrtím herce Gustava Novaka, jehož úlohu dokončil Rudolf Vojnar, a drama STEEPLE CHASE (1922), u něhož se uplatnil i jako autor námětu a scenárista, se natáčelo na chuchelském závodišti a v jugoslávské Dalmácii.

Po neúspěchu své firmy se věnoval pouze herectví. V němém období hrál často hlavní nebo velké postavy, často důstojníků, intrikánů a dalších mužů záporných vlastností, k čemuž Pospíšila – Borna předurčovala statná vysoká postava, mužný vzhled a sličná tvář šlechtických rysů.

Zahrál si legionáře (ČESKOSLOVENSKÝ JEŽÍŠEK), koniášského inkvizitora a hraběte Šlika (UTRPENÍM KE SLÁVĚ), dnes už neidentifikované role (TITIMEKŮV NÁHRDELNÍK, ĎÁBLŮV MLÝN, STEEPLE CHASE), kupce Luku Gavriloviče (POMSTA MOŘE), Pierota (KARNEVALOVÝ PASTEL), závodního inženýra Karla Krále (LIKÉROVÁ PRINCEZNIČKA), nadporučíka Wondraschka (ŠEST MUŠKETÝRŮ), barona Vožického (PRAŽSKÝ FLAMENDR), barona Oskara (PRACH A BROKY), spojence Melánie (MOŘSKÁ PANNA), nadporučíka, milence advokátovy ženy (BATALION) a inspicienta ve Velkém divadle (HŘÍCHY LÁSKY).

Ve zvukové éře na Vladimíra Pospíšila – Borna zbyly spíše menší a okrajové epizodky ve snímcích DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (praporčík), LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (ministr), ŽIVOT VOJENSKÝ – ŽIVOT VESELÝ (špion), V CIZÍM REVÍRU (velkostatkář Bruno Walter), ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE (atašé don Cervantes), ROZPUSTILÁ NOC (advokátův příbuzný), POLSKÁ KREV (Bolkův přítel), VZDUŠNÉ TORPÉDO 48 (člen Getteringovy bandy), VYDĚRAČ (šéf účtárny Globusu), ZE VŠECH JEDINÁ (Švéd Dr. Berge), PORUČÍK ALEXANDER RJEPKIN (nadporučík Franz Schranel), ŠVANDA DUDÁK (velitel princovy stráže), KARIÉRA MATKY LÍZALKY (ředitel hotelu), JAN VÝRAVA (šlechtický násilník), ADVOKÁTKA VĚRA (nápadník, bankéř Riant), OTEC KONDELÍK A ŽENICH VEJVARA (důstojník, návštěvník kabaretu), KLAPZUBOVA XI. (sekretář fotbalové asociace), SVATEBNÍ CESTA (ředitel hotelu Carlton Lorenz), VENOUŠEK A STÁZIČKA (pan domácí), NEVINNÁ (vyšetřující komisař Dr. Hnátek), DOBŘE SITUOVANÝ PÁN (zákazník na manikúře), DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (předseda právní komise), MINULOST JANY KOSINOVÉ (agent pro zahraniční scény Simon), ADAM A EVA (ředitel továrny Rón), RUKAVIČKA (ředitel baru), NEBE A DUDY (ředitel velkostatku), ČTRNÁCTÝ U STOLU (člen klubu detektivních spisovatelů „Stopa“) a ŠŤASTNOU CESTU (hráč v herně).

Často hrál ve filmech Vlasty Buriana: TŘI VEJCE DO SKLA (klenotník), DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ (věřitel Rispaldiců), ULICE ZPÍVÁ (ředitel cirkusu), ZLATÉ DNO (baron Leopold Ripanský). Pod pseudonymem Waldemar Born hrál díky znalosti německého jazyka v německých verzích filmů ŽENA, KTERÁ VÍ CO CHCE (1934), ZE VŠECH JEDINÁ (1938) a za nacistické okupace v německých snímcích.

Tento fakt ho po válce oddálil od filmové práce a musel se živit manuelní prací (jeho typ by se stejně ve znárodněné kinematografii neuplatnil). Vladimír Pospíšil – Born zemřel v zapomenutí 25. dubna 1966 v Praze, měsíc po svých sedmdesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Režisér

Reklama

Reklama