Reklama

Reklama

Xena

(seriál)
USA / Nový Zéland, (1995–2001), 98 h 9 min (Minutáž: 42–45 min)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Lucy Lawless, Renée O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick, Karl Urban, Alexandra Tydings, Adrienne Wilkinson, Márton Csókás, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(134)

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku. Byla jí Xena, mocná princezna, zocelená žárem bitev. Síla... vášeň... nebezpečí. Její odvaha změní svět. (oficiální text distributora)

Recenze (548)

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Šablónovité ako hrom a všetko sa opakuje ako na kolesi šťastia. Xena je len ženský Herkules. Žiadna kultová hrdinka, na ktorú by sme v dobrom spomínali. Ďalšia dementná záležitosť, ktorá horí vo všetkých smeroch. Vhodné akurát tak pre vygumovaných homosexuálov a natešené feministky. Úbohosť a lacná guma do trenírok. 10% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

První série byla celkem zábavná - ta trojitá salta, ta kouzla se šakramem, ta ňadra;) Ale s přibývajícím počtem dílů, a tudíž i dvojníků, smrtí hrdinek a jejich oživováním, se ztrátami paměti, časovými smyčkami, přesuny do "reálného světa" se vám bude dělat jaksi nevolno z toho, že jste se na to kdysi dívali a líbilo se vám to... Ale přiznejme Xeně, že měla dost dobrou titulní znělku a v podstatě pro nás "objevila" Nový Zéland a jeho nádhernou přírodu. ()

Reklama

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ok, novsie serie uz si cucali z 23. prstu a bolo to desne (mam na mysli tu liniu okolo xeninej dcery a tak), ale predtym to bolo pekne... Neohrozena slobodomyselna sexica s velkym mecom mlati ludi i priserky... super, ne?:) Update: Uch, tak som sa znova po rokoch mrkla na jeden diel a do druheho by ma len tak nedonutil zrejme nikto...:) ()

haj 

všechny recenze uživatele

Pár dílů je sice opravdu špatných, ale jinak je podle mě tenhle seriál nadmíru povedený a snad ve všech směrech (herecké obsazení, hudba, výprava, velká variabilita žánrů..) trumfe bez problémů většinu seriálů, které nám české programy nabízí. Stěžovat si na to, že se Xena přesně nedrží mytologie a historie, je podle mě nesmysl, protože se o to ani nesnaží a hlavně se nebere příliš vážně, což dokazuje řadou komediálních dílů, které ji dodávají značnou dávku nadsázky. Snad jen akční scény by mohly být líp natočeny (nepřehledná kamera, rychlý střihy), ale tím trpí bojové scény snad ve všech amerických filmech, samozřejmě s výjimkou Matrixu. Tipoval bych, že většina lidí, co to ohodnotila jednou hvězdičkou nebo odpadem, viděla jen pár dílů, ale tak se seriál hodnotit nedá, to je podobný, jako když se z filmu kouknete jen na 20 minut. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čas od času se v nějakém svém komentu o tenhle seriál otřu, a tak si říkám, že bych k němu mohl taky něco napsat. Xenu dávám za příklad roztomile debilní a celkem koukatelné oddechovky. No a to je taky můj názor na Xenu - roztomile debilní a celkem koukatelná oddechovka. Moje první setkání s ní kdysi v jakési TV bylo pro mě ovšem šokující - byla to má první velká a bolestná srážka s hollywoodizovanou verzí "mé" posvátné starořecké mythologie. Ale brzy jsem se oklepal, pochopil, že rozčilovat se nemá smysl a přestal to brát tak vážně. A pak mě Xena začala vlastně i docela bavit. Prostě docela slušná televizní fantasy pro mládež, speciálně pro lesbické pubescentky. Nic víc, ale ani nic míň. Ale u Dia, jak já jsem nesnášel Gabrielu! ()

Galerie (556)

Zajímavosti (70)

  • Melinda Clarke, ktorá hrala amazonku Velascu, mala pôvodne stelesňovať Xenu. (rador)
  • Jeden z básníků v akademii vypráví i příběh o Odysseovi, přičemž záběry pro tuto pasáž jsou zapůjčeny z filmu Ulysses (1954). Konkrétně se jedná o scénu souboje v paláci na Ithace – z hlediska „Xeniny mytologie“ se však jedná o chybu, jelikož z epizody Ulysses (1997) víme, že to byla právě Xena (Lucy Lawless), kdo Odyssea (John D'Aquino) na Ithacu doprovodil. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

Agent Hobbs bude rychlý a zběsilý samostatně

22.03.2013

Byl vydatnou posilou v Rychle a zběsile 5. Vlastně kdykoliv byl na plátně, kradl si show pro sebe (není divu, že právě on měl privilegium pronést jedno povolené „f*ck" v PG-13 filmu). Drsný agent… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

Starověký Řím na plátnech i obrazovkách

01.04.2009

Nikdo neví, odkud ta móda najednou přišla (vždyť posledně tady byl průšvih s názvem Poslední legie), ale najednou filmové a televizní tvůrce ohromně zajímá antický Řím. Kromě plánovaného… (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama