Užívateľ "verbal" krásne zhrnul všetky moje dojmy z tohto filmu. Bravo! Takto brilantne by som to ani sama neokomentovala. Len ešte dodám, že mi to silne pripomínalo Strážcov vesmíru vč. prepracovaných efektov...
Američania vo svojej prerábke zhovadili všetko, čo bolo na orignáli pekné. Urobili z toho ďalšiu frašku plnú primitívnych vtípkov a dohnali to až do absurdna. Niekedy mám dojem, že nie sú schopní urobiť konverzačnú komédiu a na zaujatie divákov a seba samých potrebujú tieto fekálne / sexuálne / morbídne vtípky. No a tie myšičky boli náhodou rozkošné. Bola to jediná naozaj milá a vtipná vec na celom filme.
Ťažko sa mi hodnotí film, ktorý vo svojej dobe určite mnoho znamenal a patril medzi filmové skvosty. No ja si vo svojom mladom veku sotva dokážem predstaviť to napätie, aké vzbudzoval vtedy, hlavne keď som odchovaná na Seven, Mlčaní jahniatok alebo 12 opiciach. Mne v roku 2011 prídu niektoré sekvencie príliš naivné a konanie niektorých postáv hlúpučké. Viac ako hlavná dejová línia ma zaujali čriepky osudov ostatných ľudí. Vznikla tam zaujímavá mozaika charakterov a osobných príbehov.
Mne osobne bola mimoriadne sympatická scéna nasledujúca po prvom milovaní Bena a pani Robinsonovej. Taký milý zostrih za zvukov krásnej piesne od Simona a Garfunkela.
Nemala som Million Dollar Baby hádzať do jedného vreca so všetkými slaboduchými športovými filmami, ktoré bytostne neznášam. Na začiatku nám predostrú nejakého chudobného, avšak nesmierne talentovaného športovca, v nasledujúcich minútach sledujeme ako oduševnene trénuje a od polovice filmu je to jeden zápas za druhým, jedno víťazstvo za druhým. V poslednej polhodine príde zápas života s úhlavným nepriateľom, ktorý sledujeme minútu za minútou a po niekoľkých pádoch na úplne dno sa náš nadaný hrdina s vypätím posledných síl naposledy zodvihne a dá tomu sráčovi poriadne na frak. Preto trvalo 6 dlhých rokov, než som sa konečne odhodlala. Teraz ľutujem, že sa nechávam ovládať predsudkami a nenechám si poradiť. Chcela by som ešte menovite pochváliť Morgana Freemana, ktorý je tu zas a znovu k zožraniu :-*
Nie, nebavilo ma to. Bolo to dlhé a nezaujímavé. Označte ma za filmového barbara, alebo kultúrneho ignoranta, toto proste nie je môj vkus. Aby som filmu dala aspoň 3 hviezdičky, to by som nesmela už po 15 minútach škúliť po odpočítavaní zostávajúceho času. A že ho bolo pri 169 min. požehnane... Než sadnem k 3,5 hod. dlhej druhej časti ešte pretečie veľa vody v potokoch...
Som zástancom trendu autenticity, ale v tomto filme mi to prekážalo. Na home-videách sa nedalo nič rozoznať, boli roztrasené, rozostrené, preskakovala farba. Ukurát ma z toho rozboleli oči.
Po Buried som si dala ďalšiu klaustrofobickú čerešničku, o ktorej som snívala odkedy som o nej počula. Tá čerešnička nakoniec nebola tak sladučká, ako som sa tešila. Prevládali kyslé tóny a o čerstvosti by sa tiež dalo polemizovať. Šťavnaté časy má už tiež za sebou a tak to vychutnávanie trvalo trošku dlhšie. Z tej čerešničky na torte sa nakoniec vyklubalo malé sírené sušené hrozienko, ktoré treba zapiť Colou, aby človeku neuviazlo v krku. Stručne a jednoducho - keď sa človek teší na čerešne, hrozienka ho neuspokoja :D
Nevedela som, že film je "červený" a preto som do toho išla veľmi skepticky. Hodina a pol v jednej rakvi? A bez úpadku koncentrácie? Tak som teda podvihla obočie, mľaskla a so založenými rukami čakala, čo príde. A bolo to super! Ani chvíľu som sa nenudila a s napätím som sledovala dej. Ryan sa krásne vyvíja a celý film utiahol sám. Samozrejme, že logika občas krívala, ale to už v tomto žánri bežne býva. Na druhej strane by som ten film asi vedela stráviť aj bez tých okolností, pre ktoré sa rozhodli scenáristi. Menej je niekedy viac. A k priestoru jednej tmavej drevnej rakvy by sa možno hodilo nejaké tajomstvo, niečo čo by bolo ponechané na fantáziu diváka a nebolo predostrené ako poznámka pod čiarou, kde nájdeme všetky dôležité fakty a vysvetlenia. Človek by sa potom vedel lepšie "zžiť" s postavou a nevedomie, neznalosť pozadia by tomu dodávali grády. Proste ten pravý orechový WTF-pocit.
Som veľmi sklamaná, lebo plagát filmu sľuboval niečo, čo sa v skutočnosti nekonalo. Ešte do polovice filmu som mala nutkanie podotknúť, že historická "vsuvka" je príliš dlhá. Ale to len do okamihu, než som si uvedomila, že vsuvka nie je vsuvka, ale celá pointa. Atmosféru som necítila už od začiatku. Nech je dom akokoľvek úžasný, jeho charizma je príliš sterilná a toporná. Hlavne, aby bol čo najstrašidelnejší. Taktiež som pociťovala príliš veľa samoúčelných prvkov, ktoré doslova kričali, že sa s nimi niečo bude diať. Asi podobné pocity som mávala ako dieťa pri animovaných rozprávkach typu Tom a Jerry, kde predmety s ostrými kontúrami jasne signalizovali, že sa s nimi bude hýbať :D A potom, čo som videla trailer k dvojke, tak pochybujem, že sa k tejto mini-sérii vôbec niekedy vrátim. Verte tomu, že už o mesiac nebudem ani vedieť, že som to videla.
Takto to dopadá, keď sa americká narkoleptická omladina snaží naprávať staré hriechy. Film bol vlastne takou dokumentaristickou prehliadkou najrôznejších bizarných miest, kde sa dá zaspať. A teraz vážne. Ja osobne preferujem nemých záporákov, Freddyho nevynímaje. Každým ďalším slovom zovšednieval a na konci už ho bolo príliš veľa. A keď už som pri tom hodnotení, Freddy v civile pôsobil skôr rozkošne a poľutovaniahodne... Jedna hviezdička je za záverečné titulky ... All I have to do is dream :D PS: Pedofilné scény sú off topic.
Postavy boli hlúpe. Pri napadnutí zostali stáť na mieste, jačali a pozerali ako Victor zabíja. Na druhej strane, keby "rozumne" utiekli, tak by film skončil po 20 minutach :-)
Pomsta šprtov by bola ešte efektnejšia, keby aspoň niečo z tej odplaty ukázali. Ale bohužiaľ bolo 90 % filmu iba kecy, kecy, kecy; rozumej patetické monológy hlavného antihrdinu so zdvihnutou bradou a pohľadom do diaľky doplnené o atmosférický podmaz. A tá banda sama o sebe nebola ničím zaujímavá. Jedine "Emily" vložila do svojho vražedného prejavu v latexe akú-takú charizmu.
Dej filmu sa samovoľne rozdelil do dvoch, jednoducho rozoznateľných celkov. Časť prvá nám prestrela skvelý atmosférický príbeh jedného muža a jedného domu. Hrdina sa nehrá na hrdinu a správa sa ako človek podliehajúci emóciám. Pri jej sledovaní som takmer nedýchala a tŕpla zvedavosťou, čo sa z toho vykľube. Naproti tomu časť druhá rapídne klesla na úroveň absolútnej tyčoviny. Naozaj som nepochopila motiváciu postavy. Nemalo to ani štipku logiky. Ďalšou kategóriou je záver. Samozrejme, že sa v posledných sekundách pred titulkami potvrdilo to, čo vetrom ošľahaný divák vedel hneď. To, čo malo byť šokujúcim záverom ma teda v konečnom dôsledku prekvapilo asi ako zistenie, že tá veľká loď v Titanicu vrazila do ľadovca. Ospravedlňujem sa za spoiler :D Ale hlavné tajomstvo, celá pointa, ostalo nevysvetlené.
Lovec kořist (2009)
Blbec k večeři (2010)
Okno do dvora (1954)
Někdo to rád horké (1959)
Milujem grimasy Jacka Lemmona :D A najlepšie perly prišli v poslednej minúte, zaklincované poslednou vetou.
Absolvent (1967)
Million Dollar Baby (2004)
Frajer Luke (1967)
Vajíčková stávka je nezabudnuteľná scéna, ktorú Paul zahral tak svojsky šarmantne.
Kmotr (1972)
Nezastavitelný (2010)
Či už to technicky sedí alebo nie /v podstate je mi to jedno/, ja som sa skvele bavila a napäto som sledovala každú minútu.
Co se vlastně stalo s Baby Jane? (1962)
2 afektované starnúce herečky + naivný nelogický príbeh = groteska.
Hnus (1965)
Zo spomínanej bytovej trilógie Hnus - Rosemary - Nájemník pre mňa jednoznačne najslabší a najnudnejší.
Poughkeepsie Tapes, The (2007)
Ďábel (2010)
Pohřben zaživa (2010)
Herencia Valdemar, La (2010)
Malý řezník (1997)
No to zas bolo teda... To protivné decko na mňa pôsobilo ako zaručená antikoncepcia. A ešte stále ma z toho revu bolí hlava.
Skyline (2010)
Filmu by som dala aj 4 hviezdičky nebyť poslednej minúty. To už bolo prehnané.
Rande v Římě (2010)
odpad!... a zas tie trápne tance na konci....
Noční můra v Elm Street (2010)
Senzační prázdniny (1967)
Najlepší bol v tej čiernej teplákovej súprave :D
Užívej si, co to jde (2009)
Film by bol hodný aj štyrok hviezdičiek nebyť podaktorých monológov k divákom, obzvlášť úvod a záver.
Nordwand (2008)
Silný zážitok. Ešte teraz mám zimomriavky.
Hatchet (2006)
Paganini Horror (1989)
Super horor! Hudba bola naozaj desivá. Herečky síce nestáli za moc, ale má to tú správnu atmosféru. Akurát ten "hit" a jeho videoklip sú pomerne LOL.
Alenka v říši divů (2010)
Hotový animáč a Tim Burton stráca dych. Holt nastala doba, keď už nestačí iba natrieť Deppovi ksicht farbičkami na to, aby film zaujal.
Final, The (2010)
Storm Warning (2007)
Ako to bolo....? ....."Private security"? Sila :))) Fajn hororík. I keď sa to trošku dlhšie rozbiahlo. Ale o to krvavejšie to bolo potom.
El habitante incierto (2004)
Malice in Wonderland (2009)
V niektorých momentoch som nemala vôbec poňatie, čo postavy riešia. To je škoda.
Prolomit vlny (1996)
To... bolo... tak... dlhé,... spomalené... a... nudné...