Reklama

Reklama

VOD (1)

Bývalý detektiv se ujme vyšetřování záhadné vraždy, ke které došlo na americké vojenské základně. Pomáhat mu přitom bude mladý kadet z West Pointu jménem Edgar Allan Poe. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (319)

verbal 

všechny recenze uživatele

Na Bleděmodré oko, slibující solidně obsazenou, svižnou, ponurou historickou hororktivku, jsem se vcelku těšil. Tudíž jsem byl včera solidně zklamán, když jsem po všem tom těšení dostal Světlehnědé hovno, solidně obsazenou, unylou, ponurou hysterickou psychožvanivku. Psychožvanivku se vcelku slibným začátkem a poměrně neotřelým vyústěním, mezi nimiž však zeje otravná hodina a půl dobové kostýmní krasomluvné prudy a narkoleptických mindráků v potemnělých místnostech. Možná kdyby dramaturg zrovna neměl příušnice, když ve škole brali záživnost děje, a režisér se jen artisticky neukájel rádoby Poeovskou poetikou, až se mu rozutekly skutky, nemusela být tato fikční epizoda ze skutečné westpointovské kalvárie psychotického vypleštěnce Edgara Allana pouze takovým (v)leklým Úsherem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Bledě nudné oko. Obrovsky prohospodařený potenciál téhle historické detektivky, která měla všechny předpoklady být skvělým projektem, zaskřípal ale scénář a vkradl se plíživý dojem jakési nevzrušivosti...kombinace částečně biografického filmu mapující výsek života Edgara Allana Poea a vyšetřování fiktivního kriminálního případu ve vojenské akademii ve West Pointu s obskurním pozadím se pak nepovedla vůbec... Atmosféra a částečná stylizace do gotického hororu se navíc režiséru Scott Cooperovi celkem vymstila a vyzněla jako prázdný kalkul - ten film by byl patrně mnohem lepší, kdyby se v něm postava slavného spisovatele vůbec nevyskytovala a neovlivnila žánrový posun od historické detektivky k mysteriozní ptákovině, v níž se komunikuje s mrtvými... ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o filmu dozvěděl celkem jsem se na něho těšil, protože jednou z hlavních postav příběhu měl být E.A. Poe, kterej patří k mým oblíbeným spisovatelům. Mé nadšení ale celkem zarazilo jméno režiséra. Od Scotta Coopera jsem viděl jen Antlers(2021). A ačkoliv Antlers všeobecně slavil úspěch tak já jsem byl asi jednou z výjimek, protože mě tenhle film absolutně neoslovil. Po tomto faktu už jsem k snímku The Pale Blue Eye přistupoval obezřetněji. Jak se ale ukázalo moje obavy byly zbytečný. Příběh filmu mě pohltil hned na začátku a dá se říct, že mě nepustil až dokonce. Ani mi nepřipadalo, že to má dvouhodinovou stopáž. Velkej podíl na tom má zajímavej příběh a všudypřítomná ponurá atmosféra. Velkým plusem filmu je samozřejmě herecký obsazení. V čele s Ch. Balem, kterej měl téměř pořád kamennej xicht(myšleno v dobrým slova smyslu). Přiznávám se, že mě osobně ale víc nadchl výkon Harryho Mellinga v roli E.A. Poea. Za mě excelentní výkon a nutno dodat, že i vzhledově do role E.A. Poea nemohl být vybrán lepší herec. Tímhle kouskem si u mě Scott Cooper napravil reputaci a do jeho dalšího snímku už nepůjdu s takovými obavami. Za mě zasloužený 4 hvězdy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno by The Pale Blue Eye vyznelo lepšie v rámci antológie typu Kabinet kuriozít, pretože mám dojem, že hodina vyšetrovania a odhalenie by vystačilo na hodinu. Cooper má ale pocit, že nakrúca ťažkotonážny art, keďže mu kývlo toľko slávnych hercov a naťahuje, čo to ide. Niežeby dĺžka bola priamo na škodu veci, avšak filmu skrátka chýba zopár napínavých scén navyše, mohli sme tu mať pri trocha väčšej snahe ďalšiu klasiku typu Meno ruže. Záverečné odhalenie som nečakal, respektíve dodatok, dostali sme určite viac zmotivované rozuzlenie než to prvé, zdanlivo všetko objasňujúce. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je super, že dej filmu je zasadený pred občianskou vojnou v USA , a páči sa mi aj fakt, že niekto si dal tu námahu aby film čerpal z historických zdrojov i keď príbeh sa sotva stal, ale jedna z postav v tej dobe bola na mieste. E.A.Poe sa vyznačuje hlavne tým, že o nom kolujú všelijaké legendy a filmový priemysel ho spája zo všeličím a teraz ho použil i Scott Cooper na svoj krimi príbeh. Edgar naozaj bol vo vojenskej základni West Point, ktorá je i do dnešných čias pýchou americkej armády. O žiadny horor sa nejedna, ide len o temnu zaujímavo sa tvarujúcu detektívku, kde odhalenie je šokujúce, ale ci je aj prekvapivé, to nech si každý odpovie sám. Scott Cooper  u mna zatial boduje: Parožie, HostilesBlack Mass: Špinavá dohoda sú u mna vysoko hodnotene a tak jeho zámer sa myslím celkom vydaril aj teraz. Nejde o to šokovať, ide o to odhaliť a šokovať a to sa mu celkom vydarilo. Film okrem zaujímavého zvratu toho až tak neponúka, ale mne to na 4* aj tak v pohode stačilo. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (7)

  • Hoci sa film odohráva v USA a postavy sú americké, väčšinu obsadenia tvoria Briti. (Arsenal83)
  • Názov filmu pochádza z nasledujúcich slov: "Jedno z jeho očí sa podobalo na oko supa - bledomodré oko s fóliou. Vždy, keď na mňa padlo, stuhla mi krv, a tak som sa postupne - veľmi postupne - rozhodol, že starca pripravím o život, a tak sa toho oka navždy zbavím." Z knihy Edgara Allana Poea "The Tell-Tale Heart". (molcan2)
  • Senátor John Fetterman a jeho manželka Gisele účinkujú v jednej zo scén filmu. S Baleom a Cooperom sa spriatelili v roku 2013 počas nakrúcania filmu Oheň ohňom v meste Braddock v Pensylvánii, kde bol Fetterman v tom čase starostom. Bale uviedol: "John má fantastickú tvár, zavalitú postavu... Tak som Scottovi povedal: 'Musíme ho mať v krčme... To je tvár, ktorá sa hodí do 30. rokov 19. storočia.'" (molcan2)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno