Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (458)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Největší mafiánský průser za hodně dlouhou dobu. Film absolutně bez drajvu a napětí, bez tolik potřebných dobových vypalovaček pro navození té pravé atmosféry. Nebýt Deppa s tunou make-upu a pár hvězd ve vedlejších rolích, budu si myslet, že se Cooper posunul do ryze béčkových vod. Pryč je syrovost a industriální cover Out of Furnace. Tady mají tvůrci pocit, že pár dobových kostýmů a několik slušných mordů udělá díru do světa, ale nikoliv. Snímek skoro bez hudby a když, tak Junkie XL prostě neví kudy kam a jeho počin pasuje spíše do mysteriózních hororů, než do napumpované gangsterky. Postavy absolutně bez energie, s monstrózní dávkou diváckého odosobnění. Tenhle materiál měl potenciál jak prase, ale musel by ho zpracovat sofistikovanější tvůrce. Trochu to tou kostýmovkou vzdáleně připomíná American Hustle, kde je taky hodně potenciálu a kde nic tu nic, avšak Black Mass chce strašně moc být American Gangster, ale ani z daleka jím není. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Dôkaz o tom, že nie každý zločinec musí mať celovečerný film. James Whitey Bulger si to očividne nezaslúžil, pretože dej Black Mass by sa mohol vojsť na dve A4ky... Nechápavo stojím pred faktom, že tak neskutočne elitná garda hercov kývla na tento projekt. Ich manažéri asi čítali iný materiál... Depp, Edgerton, Cumberbatch samozrejme skvelý, ale to nič nemení na fakte, že je to prostoduchý film bez náznaku gradácie či skutočného približovania postáv. Asi najpriemernejší film tohto roka. Veľké sklamanie. Ps: Jesse Plemons je ksicht ako stvorený na grázlika. 60% | CineStar Černý Most, 18.11.2015 | ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Solidní herecká základna a ani absolutní překopání vzhledu Johnnyho Deppa nezpůsobilo to, že bych z Black Mass byl totálně odvařenej. Příběhově to není špatné, ale chvílemi jsem měl dojem, že kdyby film měl 90 minut, tak bych se vůbec nezlobil. Kvalitní a nekompromisní gangsterky jsou zjevně vyčerpány již z minulosti. Při sledování tohoto filmu se mi to neustále honilo hlavou. To, co legendární Mafiány, Kmotra nebo Zjizvenou tvář šlechtí, tudíž nezapomenutelné scény, jsem tady tak trošku postrádal. Každopádně Johnny Depp dokázal, že s každou další rolí je schopný dojít až na práh svých hereckých síl a za to sklízí můj nefalšovaný obdiv. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Byť na Johnnyho mieste, na 10 rokov to zabalím. Tropických ostrovov má dosť, môže sa medzi nimi veselo člnkovať, opaľovať sa, chytať ryby a na pláži stavať hrady. Obávam sa totiž, že aj kebyže hrá Ježiša Krista, nebolo by to ono. Svet si jednoducho potrebuje od Johnnyho Deppa oddýchnuť. V Black Mass sa mu nedá fandiť, ale najbizarnejšie je, že rovnako negatívne, ako mafiáni, gangstri a vrahovia, sú vykreslení aj agenti FBI. Atmosféra je retro (výprava, kostýmy), ale kvôli tomu nadšený nebudem. Raz za čas sa objaví niečo, čo mohlo byť silné, pôsobivé, kruté, drsné či nebodaj strhujúce, ale je to sfilmované rutinne a stereotypne. Občasné likvidácie nepohodlných svedkov sú nakrútené rovnako nezáživne. Depp sa snaží a z pár jeho scén jemne mrazí, nakoľko máme dočinenia s magorom, ktorému stačí povedať jedno nevhodné slovko a rozmliaždi vám lebku. Ale to je asi tak všetko, Depp nepredvádza žiadny koncert. Mnohé postavy sú pre dej zbytočné (Cumberbatch), iné dôležité, ale nezáživne zahrané. Najlepšiu postavu dostal Kevin Bacon. Ktorý na plátne strávi asi štyri minúty. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pri pohľade z väčšej perspektívy vidíme pomerne nevyužitý potenciál na niečo epické. Vyrozprávať príbeh retrospektívne z bodu A do bodu B je štandardom, taktiež ako filmy o vzostupe a páde. Aj podobných príbehov z MOB prostredia poznáme viacero, napríklad Donnie Brasco, a mnohé mali osobitý rys a niečo navyše, čím zostali obľúbenými aj po rokoch. Tu je osobité akurát tak prostredie Bostonu a temne ponurá atmosféra. Zostalo pri komornej kriminálnej dráme s občasným odstránením nežiadúcich osôb. To by tiež nevadilo, ak by sa s charizmatickými postavami a vhodne napísanými dialógmi pracovalo menej obyčajne a bez náznaku invencie. No jeden nezabudnuteľný prvok by sa predsa našiel. Výkon Johnnyho Deppa bol po rokoch hodný minimálne oscarovej nominácie. Cítiť živelnosť a chuť predať postavu tak, ako sa mu už dlho nepodarilo. Najmä vďaka nemu a ďalším hercom (Rory Cochrane, Jesse Plemons, Joel Edgerton) vám film nevyšumí úplne z hlavy. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Billy Bulger skončil ako senátor a prijal miesto dekana na Massachusettskej univerzite. Po prevalení faktu, že komunikuje s hľadaným bratom musel rezignovať. (Jadro)
  • Až do zatčení Jamese Bulger byl na seznamu deseti nejhledanějších uprchlíků FBI, a to po dobu 12 let. FBI nabídla za jeho dopadení odměnu 2 miliony amerických dolarů. (Besor)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama