Reklama

Reklama

Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (348)

Algernons 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené dramatické převyprávění záchranné akce z Thajka roku 2018, situace je zdramatizovaná, ale ne typickým přeslazeným pohádkovým Hollywoodským stylem. Ronu Howardovi se tu podařilo poctivě řemeslně a standardně minimalisticky převést tuto situaci na plátno a nutno říci, že to zde sedlo perfektně. Neuvěřitelně napjatá klaustrofobická podívaná, která působí kratším dojmem, než jaká je skutečnost. Všechny herecké výkony jsou naprosto na místě a předávají nám různé silné postavy, jejichž charakterizaci vyčtete z postojů a nuancí. V jednu chvíli jsem si myslel, že té dramatičnosti je tu až málo, ale nakonec se ukázalo že tvůrci moc dobře věděli co dělají. Avšak to tvoří předvídatelné obraty, situace a změny. Až na pár nadbytečných nezužitkovaných informací, momentů a nápadů je to vlastně poctivé kvalitně a dobře udělané drama, kterému nemůžu upřít jeho kvality, ikdyž tento druh filmů není mým šálkem kávy.  Neuvěřitelně mě bavila, kvalitně odvyprávěná logistika takto komplikované záchrany v zatopených jeskyní a silná rizika která to přináší. Proto i člověk pochopí Rickovu (Viggo Mortensen) poznámku, že doufal, že najde chlapce mrtvé. Falešná naděje, je to nejhorší. 9/10! Jsem hlavně rád, že trojice mých oblíbených málo viditelných a uznávaných herců Mortensen, Farrell a Edgerton tu mají takový snímek, na který mohou být hrdí a který je zase přinese do světel reflektorů a povědomí lidí, snad i nějaké nominace padnou! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Howardovi stačia dobrý herci, zaujímavý príbeh a potom sa to už rozvíja samo. Tie príbehy založené na skutočnej udalosti mu idú najlepšie. Nie je patetický, vie sa hrať s detailmi, ktoré dopomáhajú k vytváraniu napätia a hlavne ukazuje mikropríbehy osudov spojených v jednej katastrofe alebo v jednom probléme. Thirteen lives nemá vyslovene silnú scénu ani nie je tým typom filmu, ktorý by bol vizuálne podmanivý. Ale je remeselne zvládnutý dobre. Práve v tom, že jeho sila tkvie v detailoch, pohľadoch a snahe o prienik k všetkým zúčastneným postavám. Malý veľký film, ktorý má napriek téme v sebe veľa pozitívneho. Tá obludnosť s Hillbilly Elégiou je týmto Howardovi odpustená. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Tento film neměl vůbec žádnou chybu, naprosto brilantně natočené drama podle skutečné události. Ron Howard dokazuje i v 68 letech, že je výborný režisér. Film byl od začátku do konce napínavý, jeskynní scény pod vodou byly velice reálné, říkal jsem si, jak je toto možné takto reálně natočit. Viggo Mortensen a Colin Farrell v hlavních rolích byly výborní. Bylo také hezké vidět, jak se ti obyčejní Thajci semkli a chtěli za každou cenu pomoci, i za cenu ztráty úrody. To by se u nás v ČR nestalo. Ke konci už jsem měl slzy v očích, jak napínavé to bylo, a také k tomu přispěl fakt, že jsem si nepamatoval, jak to nakonec skončilo ve skutečnosti, a tak mě film pohltil a dojal ještě více. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ron Howard má na svém kontě strhující (Oheň, Apollo 13, Rivalové) poutavé (Noviny, Těžká váha, Čistá duše) i mizerné (celá Šifrová série) filmy ale ve chvíli, kdy zpracovává skutečné příběhy, vždy se mu podaří dané téma zpracovat poutavě a zároveň neskutečně detailně. Stejně tomu je i u příběhu o neuvěřitelné záchraně mladého fotbalového týmu, ze zatopené jeskyně. I přesto, že děj nemá vyloženě napínavé nebo překvapivé zvraty, drží divákovu pozornost od začátku až do samotného konce a prakticky po celou dobu nepolevuje. Jako bonus je zde silná herecká sestava a naprosto jistá režijní ruka. Zamrzí tak nulový moment překvapení i když o daném příběhu mnoho nevíte. Po dlouhé době Howardův vynikající film a potvrzení, že to tam pořád má. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Po nadšených recenziách si sadnete, rozbalíte nejaké to pochutenstvo a začínate vklzávať do potencionálneho emotívneho dobrodružstva. Podľa skutočných udalostí, režírované majstrom v obore, s klbkom skvelých hercov a sugestívnym remeselným spracovaním. A kým bola jaskyňa plná dramatických kľučiek, tesných otvorov a iných nebezpečných zákutí, film samotný tak nepôsobí. Ide sa po stále tej istej dramatickej lajne, s minimálnou gradáciou, na ktorú ste však nanešťastie naladený aj vy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Duangpetch Promthep, kapitán fotbalového týmu a jeden ze zachráněných chlapců, získal v srpnu roku 2022 stipendium na střední škole Brooke House College u středoanglického Leicesterudne, kam odjel studovat. 12. února 2023 byl nalezen v bezvědomí ve svém pokoji na studentské ubytovně. Odtud byl převezen do nemocnice, kde i přes následnou péči lékařů dne 15. února 2023 zemřel za neobjasněných příčin. Bylo mu 17 let. (Platom)
  • Natáčalo sa v Thajsku a Austrálii. (MikaelSVK)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

Warneři uzavřeli dohodu s MGM

15.08.2022

Studia MGM a Warner Bros. Pictures uzavřela novou několikaletou smlouvu, podle níž v budoucnu přeberou Warneři zodpovědnost nad mezinárodní (tedy mimo USA) filmovou distribucí MGM. To mělo doposud… (více)

Reklama

Reklama