Reklama

Reklama

Škola hada

  • Česko Had ve stínu orla (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Akční komedie plná strhujících bojových scén a choreograficky dokonalých čísel umění kug-fu s Jackie Chanem a od choreografa filmu Tygr a drak. (oficiální text distributora)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (116)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Boh vás ochráni a prinesie vám potešenie." "Potešenie? No áno. Tak to ste tu správne. Naše dievčatá Vás potešia."     Bláznivá akčná komédia, v ktorej mladučký Jackie Chan kráča v šľapajach legendárneho Bruca Leeho (v takej humorne odľahčenej forme). Choreografia scén s bojovým umením je vskutku parádne prepracovaná a má navyše aj pridanú hodnotu v podobe vtipného humoru (pobavil ma napr. ten "handrový súboj", či súboj ešte netrénovaného Chackieho s "nenápadnou" asistenciou starého majstra), to je však tak zhruba všetko, čo by som mohol na tomto filme pochváliť (ak nerátam pekne zreštaurovaný obraz). Ja totiž hodnotím kvalitu filmu ako celku a tu musím byť veľmi kritický. Film má totiž tupý scenár i dialógy a častokrát i dosť nahlúply humor. Hraje tu ešte k tomu hudba, ktorá je buď úplne príšerná (ako z nejakej rozprávky pre najmenšieho diváka), alebo nevhodne zvolená (elektronická od Jeana-Michela Jarreho). Pri scéne výcviku som si spomenul na Tarantina a jeho Kill Bill a skutočne sa mi potvrdilo, že tento film bol pre Tarantina veľkou inšpiráciou (považuje ho za jeden z 10 najlepších kung-fu filmov všetkých čias). Iba moje sympatie k Jackiemu Chanovi mi bránia ísť s hodnotením ešte nižšie. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvy Jackieho uspech este postrada viacero jeho neskorsich trademarkov. Napriklad humor tu obstarava hlavne postava protivneho majstra v podani Dean Sheka. Jackie tu hra skoro cely cas seriozne postavu loosera, ktoreho v kung-fu skole kazdy mlati az sa nad nim zlutuje jeden roztomily zobrak, ktory je nahodou nadanym majstrom a nauci ho branit sa. Prva tretina filmu je pomalsia, s minimom bitiek a snazi sa divaka hlavne dojat. V mojom pripade uspesne. Velkym plusom pribehu je to, ze tu nejde o ziadnu pomstu. Spustacom bitiek je ten druhy najobohratejsi dôvod a to porovnavanie schopnosti v kung-fu. Takze sa dockame kuzelnych dialogov typu: môj styl kung-fu je lepsi ako tvoj. Nie môj styl je lepsi. Bum tresk. Jak sa postupne uci nove techniky Jackieho postava, tak neustale pribuda bitiek, ktore su stale lepsie prevedene. Sice este v tom citit fazovanu choreografiu, ale aj vdaka tomu, ze je mierne zrychlovana pôsobi dostatocne plynule a dynamicky. No a samotne chvaty su tiez kvalitne a Jackie uz miestami predvadza pôsobive akrobaticke kusky. Za zmienku stoja dve skvele bitky s hlavnym zaporakom Hwang Jang Leem alebo konkurecnym ucitelom Tino Wongom. A po komedialnej stranke ase zaujme jeho hasterenie s Deanom Shekom. Po pomalsej uvodnej tretine film neustale stupnuje grady a posledna tretina je plna skvelych bitiek, ktore aj dnes pôsobia kvalitne a rad som si pripomenuj Jackieho v skvelej forme bez kaskaderov a CGI. 8/10. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem žádnej kněz. Jsem bojovník. Z Ruska!" Komedie s tradičně idiotskými zvukovými efekty při soubojích, při které se tvůrci vykašlali na vyprávění příběhu a spokojili se s obvyklým soupeřením o nejlepší školu kung-fu. Co je skutečně k neuvěření je dabing. Vytvořený byl údajně v roce 1997 a nevěřím, že překladatel vůbec věděl, jakým jazykem se ve filmu mluví a ve vytváření dialogů také nebyl příliš zběhlý. Paradoxně tenhle styl dabingu (přestože občas postavy povídají nesmysly a občas dabéři zkoušeli břichomluvectví) dal vzniknout těm nejlepším hláškám a technikám jako Útok na hada. Nejlepší byl ale ultimátní zápas kobra vs. kočka (s umělou prackou). ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tradiční zápletka + prostinký děj + choreograficky dobře nacvičené souboje = "Škola hada". Nemůžu si pomoct, ale tentokrát mně to nějak ke spokojenosti nestačí. Příběhu chybí ten správný drive - náboj, který by mě vtáhl do děje, abych ho nevnímala jen jako sled exhibičních akčních vystoupení jednotlivých protagonistů, která jsou čistě pro pořádek doplněná povětšinou ne až tak úchvatnými neakčními scénkami. Jackie Chan (jakkoli ho mám ráda) jakoby teprve hledal svůj výraz - a třebaže drobné vtípky i vážné momenty spolu docela dobře ladí, celek působí značně uměle, nesourodě a roztěkaně. Slaboučké 3* ... s přimhouřenýma očima. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jeden z Jackyho prvních (a nejlepších) filmů. Jednoduchý nicméně ne primitivní příběh je samozřejmě jen záminkou pro ukázky různých stylů kung-fu. Jacky hraje Čien Fua, chudáka, kterej dělá otloukánka v kung-fu škole. Jednoho dne potká mistra Paj Čeng-Tiena (Siu Tien Yuen), který ho naučí styl Hadí pěst. Po mistrovi jde ale zákeřný lord Šeng Kuan (Jang Lee Hwang), který používá styl Orlí spár. No a poté, co se hlavní hrdina dostatečně naučí bít, musí se Šeng Kuanovi postavit. Jak prosté:) Komediální prvky obstarává například tlustý klučina s obří pihou, který se chce také stát bojovníkem, nebo bitky mistra Paj Čeng-Tiena, který používá v boji například misku a jídelní hůlky... A nesmím opomenout zajímavou postavu pravoslavného kněze, který v příběhu také sehraje svou roli. PS: Později v tom samém roce natočil Woo-Ping Yuen ještě úspěšnější film Drunken Master se stejnými herci a velmi podobnou zápletkou. I v něm hraje režisérův otec Siu Tien Yuen učitele hlavního hrdiny. Drunken Master prostě dovedl Školu hada k dokonalosti. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Některé scény z tréninku byly zkopírovány ve hře Tekken 3, a to v animacích herní postavy Leie Wulonga. (Raztubyl)
  • Siu Tien Yuen si zahrál s Jackiem Chanem vedle tohoto snímku také ve filmech Kung-fu Kid (1979) a Mistrův syn (1978) vždy v roli mistra bojových umění, který Jackieho učí bojovat. (Rominator)
  • Jackie Chanovi byl vykopnut při boji s Hwang Jang Lee zub a při natáčení jiné akční scény si rozřízl paže mečem. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama