Reklama

Reklama

Buddy (Jude Hill) je devítiletý kluk, který má pocit, že mu patří celý svět, který se aktuálně omezuje na ulice rodného Belfastu. Tady prožívá pravá klukovská dobrodružství a první lásku (respektive se o ni neohrabaně snaží). Když potřebuje poradit, může se obrátit na babičku s dědou (Judi Dench a Ciarán Hinds), když potřebuje ošetřit odřené koleno nebo obejmout, má na to milující maminku (Caitriona Balfe), a tatínek (Jamie Dornan) je tu především od toho to, aby měl Buddy ke komu vzhlížet. Přehledný, bezpečný a srozumitelný svět konce šedesátých let minulého století však začnou narušovat sociální a náboženské konflikty, které se valí celým Belfastem a nevyhnutelně zavítají i do jejich ulice. Hrdinové a zlosynové, na které si Buddy a jeho kamarádi do té doby jenom hráli, jsou najednou všude kolem. Kam v tomhle proměněném světě bude patřit Buddyho rodina? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (129)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kenneth Branagh je sám Belfástčan, takže vedel o čom točí, ale nenatočil nič pútavé. Jeden výbuch, pár detí  prežívajúcich v ťažkej dobe a na mieste, ktoré milujú, pritom nebezpečnejšie snáď bolo len niekde v brazílskej džungli. Ale chýbala mi nejaký väčší citový presah, nič sa ma tu nedotklo okrem pesničky na záver. V podstate som sa o reálnom živote a nepokojoch v Belfaste nič nedozvedel. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Velmi intimní a osobní příběh Kennetha Branagha a několika dalších Irů, kteří tohle prožívali. Pro mě to žádný dopad nemělo. Nevěděla jsem, že se něco takového dělo, takže plus za to, že jsem se něco dozvěděla. Kamera je úžasná a černobílé zpracování jakbysmet. Líbil se mi ten kontrast mezi černobílem a filmy v kinech, které byly barevné, nádherná práce. Místy mi to připomínalo naše české Po srtrništi bos. Zajímavý nápad, ale nic moc dokonalého. Věřím, že pro Kennetha se jedná o důležitý film, na který je nesmírně pyšný a to je dobře. Mě to ale nijak neoslovilo. Herecky, vizuálně dokonalé. Scénář trochu pošlapává, místy nudí, ale nic, co by mi mělo utkvět v paměti. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(5/10). Z Belfastu sálá touha předávat divákovi silné emoce a rodinné hodnoty. Bohužel na mě to ani v nejmenším nefungovalo. Režisér vystřílel všechny ostré náboje na úplném začátku, kdy probíhá bitva a poté se ten film hrozně táhne v podobě nekonečných dialogů. Ten irský přízvuk je místy dost otravný, ale v určitých chvílích dodává na autenticitě, která v tomto snímku rozhodně nechybí. Beru na vědomí, že to je vysněný projekt Kennetha Branagha, který se tady zpovídá ze svého dětství a ukazuje, že to neměl vůbec jednoduché. Na rozdíl od Alfonsa Cuaróna a jeho Romy to nebylo ani z poloviny tak silné. Za nejsilnější moment paradoxně považuju zpěv Jamieho Dornana v baru. Je to artový film o mládí, který mě ovšem vůbec nezaujal a pokud tohle vyhraje Oscara, tak budu celkem naštvaný. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na ohlasy som sa trochu obával akademickej nudy. Avšak aj napriek tomu, že si Belfast nakrútil Branagh predovšetkým pre seba, tak nezabudol ani na divákov. Film má solídne tempo, je plný života, aj keď je hlavnou postavou, viac menej, malý chlapec, tak pohľad na vec nie je čisto detský, ale nájde sa viacero temných momentov. Čiže nakoniec je film presne opačný ako som čakal. Nechýba ani motív Mesiaca, respektíve dlhej cesty podobnej k ceste na Mesiac, čo sa k dobe hodí. Osobne by som si na mieste Buddyho otca zvolil Vancouver. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ďalší preceňovaný film, ktorý sa dočkal viacerých nominácií na Oscarov. Scenár sám o sebe je vcelku obstojný, ale to ťažkopádne a mdlé spracovanie to akosi zabili. Mám pocit, akoby to bol pokus o ironické prevedenie á la Jojo Rabbit, no tento film nesiaha Jojovi ani po kolená! A pritom tu bol dosť veľký manévrovací priestor na to, aby to malo oveľa väčší dosah v rámci dramédie, o ktorú sa tu asi zúfalo snažili. Hudba bola fajn, najmä Everlasting Love ma potešilo. Ale to bohužiaľ na kvalitný film nestačí. Na viac ako 2* to veru nevidím! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy Buddy (Jude Hill) sedí na chodníku, si čte komiks s názvem „Thor“. To je odkaz na film Thor (2011), který Kenneth Branagh režíroval. (Novko)
  • Děj filmu vychází ze skutečných událostí, které režisér Kenneth Branagh zažíval v dětství. K napsání scénáře inspiroval Branagha jeho přítel a herecký kolega John Sessions, který zemřel ještě před uvedením filmu do kin. (HellFire)

Související novinky

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

Ceny BAFTA 2022 - výsledky

13.03.2022

Dnes večer proběhlo v londýnském Royal Albert Hall udílení prestižních cen Britské filmové a televizní akademie (BAFTA) za uplynulý rok 2021. Průvodkyní slavnostním večerem byla komička Rebel Wilson.… (více)

Nominace na Oscara zveřejněny!

Nominace na Oscara zveřejněny!

08.02.2022

Jedna z nejvýraznějších hollywoodských ceremonií roku, tedy předávání prestižních Oscarů, se pomalu ale jistě blíží a dnes ve 14:18 místního času začal přímý přenos vyhlašování kompletních nominací… (více)

Krásné Vánoce a PF 2022!

Krásné Vánoce a PF 2022!

24.12.2021

Přestože bylo letos velkých filmů obecně méně, protože kina začali otvírat až na konci května a Tomu Cruisovi se ještě nechtělo riskovat s Mission: Impossible 7 a Top Gunem, dočkali jsme se několika… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno