Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mystifikační dokument ze zákulisí českého hudebního průmyslu. Prostřednictvím výpovědí několika zúčastněných budete svědky zrození uměle vytvořené kapely, poznáte její recept na raketový vzestup, prožijete s ní nejúspěšnější roky a nakonec odhalíte i utajované neshody, které vedly k nečekaným personálním změnám. (ajuska)

Videa (1)

TV spot

Recenze (150)

fleker 

všechny recenze uživatele

tak vašut mě dostal,,,mystifikace je naprosto geniální téma pro film,,,první půlka prakticky nemá chybu a já protože nikdy nečtu obsah filmu předem, jsem v prvních několika minutách snad i věřil, nebo aspoň přál uvěřit, že to tak skutečně bylo..a to přesto že sem do tohodle tématu sám několikrát fušoval...vzpomínám jednou, jak jsem přišel ráno do školy, a zjistil že mí spolužáci nejsou na svých místech, ale protože sem byl tekrát ještě mladej a blbej,tak sem se je jako pitomec vydal hledat, jenom proto abych zistil, že si všichni válej šunky někde na exkurzi, a mě nasaděj jako kukačku do sousední třídy...a protože sem nechtěl rušit jako cizák v půlce hodiny, šel jsem se na hajzlík na deset minut vyflusat a do mé nové domoviny dorazil až o přestávce,,,bylo to přesně před hodinou češtiny, protože zrovna někdo scháněl referát na moliéra, kterej měl za úkol vypracovat..."ví někdo něco vo tom buzerantovi moliérovi??" ..vozejvalo se od katedry...a to mi vnuklo nápad..."a co bys chtěl vědět" povídám..."cokoliv co víš, povídej,mám sotva 5 minut" ... odpověděl mi, a mě už se začal v hlavě klubat příběh...příběh o původu molierova pseudonymu.. "víš co, dej sem ten papír a já ti to napíšu,,bude to rychlejší", vyšlo z mých dobrotivých úst.....ani mu nebylo divný že za to nic nechci... když tvoříte mystifikaci, musíte použít hodně faktů,,,pak vezmete jednu naprostou kravinu, který by vživotě nikdo neuvěřil, dáte ji doprostřed a úplně celou ji těma faktama obalíte, potom vyplníte zbylé mezery, tuatam ještě něco napojíte, pár věcí doplníte, obrousíte hrany, aby to do sebe pěkně všechno pasovalo, a pak už si jen sednete a necháte se unášet proudem svých výmyslů a posloucháte ho, nebo ji, osobu která byla vybrána naprosto náhodně...aby zprostředkovala lidem blábol vámi vypuzený za pouhých 5 minut...a když máte talent, povede se vám udělat z někoho blbce, a když máte velkej talent, tak ten blbec za to dostane ještě výbornou, a když jste extra třída, může se stát, že nakonec i vy, podlehnete a uvěříte vlastní lži, uvěříte tomu, že se to tak skutečně mohlo stát, že opravdu existovala nějaká odvrácená strana moliérovy osobnosti, že "jako vášnivý travestita, známý svými obsceními výstupy hlavně v kabaretech, obrážel přístavní města jižní francie pod svým uměleckým jménem MOLLY AIR (povětrná molly)" ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Komorní film s úžasnou harmonickou atmosférou, kterému však dle mého chybí duchaplný konec, ale možná mám ten pocit jenom proto, že ta úžasná atmosféra byla najednou pryč a já ji chtěl sledovat ještě několik hodin. Petr Fiala by si za svou roli zasloužil Oscara! *** Ve zkratce: Já prostě nechtěl bejt ananas. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je excelentní mystifikátor, což naznačil již tímto filmem. Znám několik lidí, kteří si mysleli, že to byl skutečný dokument (někteří z nich si o pár let později mysleli totéž i o Blair Witch :) ). A zřejmě právě to bylo původním záměrem tvůrců, zmást diváka. Kdybych neznal skutečné začátky této kapely, možná bych této dokonalé iluzi také podlehl. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Kedže som fanúšik tejto "valmezskej" hudobnej formácie, tak som tak cítil nutnosť pozrieť si tento film, ale pristupoval som k tomu s tým, že to bude dokument o ich začiatkoch. To, čo som však videl predbehlo moje očakávania pretože sa vôbec nejedná o dokument v pravom slova zmysle. Je to čistá mystifikácia a hudobníci si zo seba tak hovoriac robia srandu. Dozvieme sa že profily členov kapely boli navrhnuté pomocou počítaču (padne tu aj humorné info že takto vznikli sex pistols) a že hudobníci boli vybraný podľa návrhov. Ďalej napríklad keď firmu BGM (paródia na BMG) kúpila spoločnosť, ktorá obchoduje so zeleninou tak museli členovia kapely nosiť kostýmy zeleniny, zistili že majú v nástrojoch odpočúvacie zariadenia a nakoniec o nich aj Zdeněk Troška natočil film "slunce, seno, Žďorp" v ktorom Petra Fialu (spevák) hraje Marek Vašut a Martina Knora (gitarista) hraje Marek Brodský. No a ako klinec tu nakoniec šéfovia spoločnosti BGM nahradia kapelu novou a ambicióznou kapelou (tú tu prosím pekne predstavujú Chinaski). Mihnú sa tu aj také osobnosti českej hudobnej scény ako Ivan Král, Karel Zich alebo spevák punkových plexis Petr Hošek, Film je natočený tak dobre že sa skrátka smiechu neubráníte. Takže pokiaľ je skupina Mňága a Žďorp vašou srdcovkou, nebudte ľutovať. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Nic v tomto filmu není pravda. Všechno se skutečně stalo."     ´Fiktívny dokument, ktorý je, ak som ho správne pochopil, narážkou na chlapčenské skupiny (v danej dobe veľmi populárne) a na umelosť hudobného biznisu. Mám taký pocit, že človek musí asi byť skalným fanúšikom skupiny, aby ho ten film zaujal a to ja nie som. Ak si odmyslím pohodovú hudbu, ktorá sa celkom príjemne počúva (ale že by som z nej bol hotový, tak to zase nie), tak mi to celé pripadá strašne nezáživné, často až otravné pre všetky tie prihlúple, strojené reči (hlavne tá americká držka ma neskutočne iritovala). Celá tá omáčka okolo pôsobí dosť zbytočne, nevidím zmysel takejto mystifikácie, keď nie je aspoň trochu zaujímavá. Ako-tak ma zaujala akurát tá pasáž s firmou Fruit International, kde tá absurdita je celkom fajn dohnaná až do krajnosti (koncert v kostýmoch ovocia). A to podobne ladený Rok ďábla (2002) milujem, lenže tam sú moji obľúbenci Nohavica a Čechomor a ešte k tomu to má taký zaujímavý mysteriózny náboj. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Jedná se o druhý film ze Zelenkovy trilogie hudebních a zčásti fiktivních dokumentů. Prvním natočil o kapele Visací zámek, druhým pak byl snímek Rok ďábla (2002). (jzvc)
  • Kapela zpívající v klubu ke konci filmu lehce upravenou verzi Hodinového hotelu je Chinaski - v té době ještě nepříliš známá. (Yardak)
  • Kapela Chinaski nahrála novou verzi Hodinového hotelu, ale v některých rádiích uváděli jako interpreta Mňágu a Žďorp. (Yardak)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama